CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Klaus Iohannis – un presedinte paralizat de frica

12 comentarii / 4413 vizualizări / 4 aprilie 2022

Au trecut șase zile de cînd în PNL a explodat revolta anti-Cîțu și nimeni nu are încă o explicație, nici măcar la nivel de speculație, legată de motivele reale ale halucinantei debarcări de la șefia partidului. Ca să fim sinceri, noi nu am aflat nici după doi ani misterul răzgîndirii lui Cîțu cu 5 minute înaintea votului din parlament pentru postul de premier. În ambele operațiuni a fost mîna lui Klaus Iohannis. Mult prea des, în România ultimilor opt ani, se pune întrebarea ce urmărește președintele cu bizarele sale meandre politice, pe care nimeni nu le asimilează pe deplin. O fi vreun geniu neștiut al politicii? Din păcate, trecerea timpului și manevrele prezidențiale încep să contureze o ipoteză mult mai umană: Iohannis e pur și simplu bîntuit de o permanentă frică.

Frică de ce?
Răspuns: frică de coagularea oricărui pol de putere, indiferent de partid, care să îi ridice la un moment dat probleme serioase. Frică de ridicarea oricărei personalități politice cu autentice calități. Bilanțul președinției sale este, dintr-un anumit punct de vedere, absolut incredibil, în opt ani România confruntîndu-se cu cea mai mare instabilitate politică din istoria sa. Și pînă în 2024 mai e.

Klaus Iohannis nu e primul președinte care s-a temut permanent pentru poziția sa.

Ion Iliescu, un lider cu adevărat puternic, a avut în cei 11 ani de președinție două guverne de cîte 4 ani plini și un partid, PSD, care a stat solid pe picioarele sale. Traian Băsescu, în zece ani, a avut două guverne stabile timp de aproape 8 ani, abia în 2012 intervenind oarece deranj cu două schimbări de guvern, iar partidul său, PD(L) a avut doi președinți în decurs de 8 ani, mai înainte de a se topi în PNL. Iliescu și Băsescu nu s-au încadrat în modelul iohannisian al fricii.

Un președinte slab, în schimb, l-am numit pe Emil Constantinescu, a avut într-un singur mandat de numai 4 ani 3 premieri și nenumărate scandaluri în propriul partid, PNȚCD, care au dus la dispariția sa.
În toamna anului 1996, să reamintim, perspectiva victoriei CDR în alegeri a declanșat o firească luptă internă pentru postul de premier, care urma să provină din PNȚCD, cel mai influent partid din alianță.
Bătălia se dădea între nume precum Radu Vasile, Mircea Ciumara, Remus Opriș ori Ulm Spineanu, cu vechime și notorietate în partid și cu susținere solidă din partea unor grupări din interior.
Spre stupefacția generală, Emil Constantinescu, speculînd poziția de virtual președinte, l-a impus pe Victor Ciorbea, care avea cîteva ”mici” neajunsuri.

Abia fusese ales primar general, ceea ce înseamna că trebuie să abandoneze postul, să arunce Bucureștiul în noi alegeri și crea, oricum, impresia că marea CDR cu 15.000 de specialiști nu avea, de fapte, resurse umane.
Doi: nu era membru al niciunui partid din CDR, ceea ce înseamna un sprijin politic slab și, implicit, vulnerabilitate, ceea ce s-a și dovedit cu vîrf și îndesat.
În fine, CDR era o alianță preponderent de dreapta, opusă colosului de stînga PDSR și sateliților săi, în timp ce Ciorbea era un om eminamente de stînga. Lansat în politică în 1990 prin Partidul Democrat al Muncii, care a stat la baza formării PSM-ului lui Ilie Verdeț, Ciorbea era și un important lider sindical.

De ce a trecut Constantinescu peste toate aceste mari neajunsuri?
Simplu: de frică.

Oricare lider țărănist cu greutate învestit premier ar fi dus rapid la coagularea unui important pol de putere capabil să amenințe hegemonia unui președinte care, el însuși, era un outsider, nefiind om de partid, ci o opțiune mai degrabă civică. Născută nu dintr-un parcurs politic tradițional, ci dintr-un compromis între tabere mari din CDR.
Pentru Emil era esențial să rotească des cadrele de vîrf; după ce nefericita opțiune Ciorbea a tensionat toată coaliția de guvernare, a prăbușit executivul și a băgat Capitala în alegeri anticipate, a venit rîndul lui Radu Vasile, mai degrabă o cedare a președintelui decît o opțiune. Cînd Vasile a început să lucreze la propriul pol de putere și la preluarea PNȚCD, a urmat decapitarea sa forțată și abuzivă.

Ca să nu mai riște, a adus la guvern un premier din afara politicii, pe Mugur Isărescu, care se zvonea chiar că refuzase postul și fusese de-a dreptul șantajat de Cotroceni.
Strategia lui Constantinescu de a nu permite PNȚCD consolidarea politică la guvernare a dus la slăbirea acestuia pînă la punctul în care, în 2000, s-a trezit abandonat de aliați și fără nicio figură prezidențială, apelînd la același tehnocrat Isărescu. Partidul a dispărut în lada cu amintiri a istoriei, la fel și Emil Constantinescu.

Săltînd un pic capul deasupra evenimentelor ultimilor ani, pare că același sindrom al fricii îl afectează și pe Klaus Iohannis, doar că la o scară mult mai mare.
Pare că singura preocupare reală a jemanfișistului nostru președinte e crearea intenționată și periodică de crize politice, în interiorul puterii ori al opoziției, indiferent care sunt acestea.

Din 2014, anul marii propulsări spre Cotroceni a lui Iohannis, PNL a trecut de la președintele Crin Antonescu la Klaus Iohannis, Alina Gorghiu, Raluca Turcan interimar, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Gheorghe Flutur interimar și urmează la rînd Nicolae Ciucă. Trei dintre președinții plini au fost din interiorul partidului, alți trei fiind importați.

Tot din 2014, la cîrma guvernului s-au perindat Victor Ponta, Sorin Cîmpeanu interimar, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor interimar, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Nicolae Ciucă interimar, Florin Cîțu, din nou Nicolae Ciucă.
11 succesiuni în mai puțin de opt ani și 7 premieri plini desemnați de Iohannis, cam anul și premierul, o cifră amețitoare.

Cum spuneam, Iohannis nu a făcut manevre destabilizatoare de culise doar în propria grupare politică ci, folosind din plin resursele sistemului de forță, servicii și parchete, a ”decupat” și în interiorul partidelor adverse.
Astfel că, în mandatele sale, cel mai stabil partid post-decembrist a fost, și el, cuprins de febră internă, cu trei premieri propulsați în doar un an, cu patru președinți, dărîmîndu-și ridicol două guverne proprii, cu un președinte, Liviu Dragnea, băgat la pușcărie direct din fotoliul de conducere, cu o Viorica Dăncilă propulsată ocult din afara partidului doar pentru ca Iohannis să aibă un adversar cît mai comod la prezidențiale etc.
În acest moment, ultimii trei președinți ai PSD, Ponta, Dragnea și Dăncilă se regăsesc în trei partide care concurează PSD pe stînga, caz de-a dreptul neverosimil și fără precedent.

Tot Iohannis e cel care și-a aruncat peste bord marii aliați de dreapta din lupta contra ”ciumei roșii”, adică USR, șocînd toată mișcarea tefelistă.
Sub actualul președinte, guvernarea e de tip acordeon: cînd se strînge spre centru-dreapta spectrului, cînd se extinde spre mari alianțe stînga-dreapta.
În mandatele lui Iohannis, trei partide de calibru, PNL, PSD, USR, s-au afundat în ridicol și în dezorganizare internă.

Sub tutela Cotrocenilor, România nu mai are în acest moment nici putere, nici opoziție autentică, iar ascensiunea AUR nu face decît să întărească impresia de haos.
Klaus Iohannis nu a reușit în opt ani să cristalizeze măcar vag vreun proiect propriu, dar s-a priceput de minune să le distrugă pe ale altora. În opt ani, Iohannis a alimentat propulsarea la vîrful politicii a unei pleiade de mediocrități, doar pentru înlocuirea lor lesnicioasă și periodică. Pe scaunul Brătienilor i-a pus pe Gorghiu, Turcan ori Cîțu.

Ultima asemenea mediocritate de pe listă e Nicolae Ciucă, politicianul care nu a făcut politică și căruia i se părea pînă recent chiar degradantă haina de politician după cea militară.
Doctorul acuzat de plagiat, cu bătălii inventate și cu mari dificultăți în a citi un text în română de pe hîrtie, generalul Ciucă va avea nevoie de un lung răgaz pînă la a înțelege – dacă va înțelege – cu ce se mănîncă politica.
Pînă atunci, Iohannis va continua să zburde nederanjat, să dispară cînd vrea și să reapară tot cînd dorește și dacă dorește.

Dacă Ciucă va da vreun semn că se ia în serios ca politician, nicio problemă. Cu resursele încă la dispoziție, peste șase luni sau un an Iohannis îl va executa și pe el, promovînd vreun alt stranier la vîrful PNL și al guvernului. În numele resetării, restartării, relansării bl-bla-bla.
Nu are importanță România, ci doar viitorul politic de după Cotroceni al președintelui Klaus Iohannis.

Iar PNL trage, cuminte, la acest jug. Dovadă că, de la debarcarea lui Cîțu pînă azi, nu auzim de la liberali decît despre nevoia ”resetării” și a ”restartării” partidului în perspectiva viitoarelor alegeri, dar absolut nimic despre ce planuri are partidul pentru țară în cel mai greu moment din ultimele două decenii.
Frica lui Iohannis pentru viitorul augustei sale persoane și-a pus și continuă să-și pună amprenta asupra întregii țări, cu largul concurs al întregii scene politice și al sistemului de forță care o manipulează după bunul plac. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Maestre, Iohanus e PARALIZAT DE PROSTIE SI NICI ORDINELE PE CARE LE PRIMESTE DE AFARA NU MAI SINT COERENTE.
  CIND ERA BOLSEVICA MERKEL, AL CARUI DOSAR STASI ERA IN FISETUL LUI V.V PUTIN, ORDINELE ERAU CLARE.
  ACUM, CU Scholz INSIPIDUL, PROGRAMELE DE DIRIJARE S-AU BULVERST COMPLET SI I-AU BLOCAT WINDOWSUL DULAPULUI !

 2. FRICA INSEAMNA LIPSA CREDINTEI SI LIPSA BARBATIEI…mai e ceva de adaugat la trecutul acestor lideri de rahat??? FARA BARBATIE ESTI O RAMA..FARA CREDINTA IN DUMNEZEU ESTI UN ZERO BARAT ORICUM!!! CINE DRACU I-A COCOTAT PE CARCA TARII, DACA NU IMPOTENTII SECURISTI? CRIMINALII POPORULUI…PENTRU CA AU FOST DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LOR….CAND A EXPLODAT CANCERUL IN GEN IULIAN VLAD CHEMA POPA LA EL IN FIECARE ZI..IL CAUTA DE RUPEA TELEFONUL…DAR EI, ACESTI CRIMINALI AI SPIRITULUI ROMANESC AU TRANSFORMAT PREOTII IN TURNATORI SI TRADATORI AI SUFLETULUI ROMANESC…CLERICII CARE SI-AU VANDUT SUFLETUL SATANEI ERAU TOT FRICOSI..ADICA FARA BARBATIE SI CU PREA PUTINA CREDINTA IN DUMNEZEU MAI SPRE DELOC. AM AVUT IN FATA UN PREOT DIN DAMBOVITA SCOLIT PE BANI GREI IN TARA SI IN AFARA TARII, CARE INCERCA SA MA CONVINGA CA NU EXISTA VRAJITORIE. L-AM INTREBAT DACA CITESTE RUGACIUNI DE DEZLEGARE SAU MOLIFTELE SF. VASILE CEL MARE. PAI, ACOLO NU SCRIE DE VRAJITORIE? ADICA SF VASILE NU ERA INTELEPT, DAR POPA SCOLIT PE BANI MULTI E UN INTELEPT?! SARACII SLUJITORI AI B.O.R. AU SI EI SERVICIU…CA BANESCU DE LA PATRIARHIE! NU STIE TEOLOGIE DAR DA DIN GURA PROSTU SATULUI…CA ARE SERVICIU..

  FRICA ESTE PROPRIETATEA PROSTULUI SI CELUI FARA VLAGA IN EL…CU CAT MAI PROST SI MAI RAU, CU ATAT MAI TICALOS!!! DACA INTREDESCHIDE MOARTEA SAU BOALA USA LA IDIOTII UTILI, EI SUNT CUFURITI TOTAL PE EI…
  DESPRE CE VITEJIE SAU LUPTA PUTEM VORBI LA LOAZELE ASTEA?!

  • se spune ca episcopii nostri sunt ecumenisti ce mai e de zis in afara de asta

  • @ Ion Creanga Eu stiu ca Vasile Banescu a studiat filosofia si s-a ocupat o vreme de cramele Patriarhiei.

 3. Liberali nu realizează că sunt în momentul în care reset nu e suficient. Format c: e comanda corectă. Și apropo, au iluzii privitor la 2024 an electoral. Vine vama mai repede

 4. Cred ca nici macar discutia despre politica sau politicieni in colonie, nu-si mai are rostul. Care politica, care politicieni? Rame si atat! O tara de rame de sus pana jos.

 5. Pe ăsta nu-l prinde 2024 la Cotroceni. Ne-or ameți ăștia cu războaie, Putin etc., dar cuțitul a cam ajuns la osul românului și nu-l văd bine. Nici pe el și nici pe clicile din Palatul Victoria și Casa Poporului. Să nu se uite că am fost singurii care și-au împușcat președintele în 1989…

 6. ..inventia asta cu dulapu’ la Nato, e o prostie. Asta, in afara de zagusta nu poate face nimic. Is tot felul de prostii varate pe gatul opiniei publice de pieleni, chiriaci etc si alti latrai, doar doar ne mai duc cu pluta.
  Trebuie sa recunoasca, ca ne au incaltat cu un bou care nu poate nimic. Acuma trecem dintr o criza in alta, orban, catu-matu, ciuca..

 7. Cum nu exista explicatii pentru demisia brusca? Niste offshore-uri impreuna cu Ghinea prin omul de legatura Ramona Manescu or fi suficiente?

 8. un bou nu stie ce e frica…de aia e bou…cea Oha . hais Oha

 9. Iohannis tace din două motive. Primul este că nu știe nici el de unde vine această mișcare necontrolată de el. Al doilea este că se gândește că va veni și peste el tăvălugul dosarelor penale. Prea multă lume bună amenință cu activarea acelor dosare suspendate.

 10. chiaR DACA AS M/AI VREA SA ADAUG CEVA NU MAI AM CE ATI SPUS TOT CU VIRF SI INDESAT

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998