CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Klemm: Ambasada SUA, tot mai ingrijorata de amestecul Rusiei in Romania

5 comentarii / 2701 vizualizări / 13 martie 2019

La doar două zile după ce scriam că americanii tac suspect în privința Laurei Kovesi, ambasadorul Hans Klemm acordă un interviu Europei Libere în care susține că fosta șefă a DNA e deplin calificată pentru șefia parchetului european, fără a comenta, totuși, anchetele penale la care e supusă în țară. Dincolo de asta, însă, Klemm dezvăluie că americanii sunt tot mai îngrijorați de amestecul Rusiei în presa și societatea românească și că la nivelul ambasadei s-a format o celulă de monitorizare atentă a acestor activități.

”Nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă (în România – n.r.) sunt îngrijorător de ridicate. Dacă analizăm activităţile sprijinite de Rusia cu scopul de a interveni în alegerile din SUA şi în politica internă, dar şi activităţi similare din alte ţări partenere şi aliate, comportamentul Rusiei din ultima perioadă este un motiv de îngrijorare majoră pentru SUA şi, alături de China, Rusia este menţionată în strategia noastră de securitate naţională drept competitor strategic.
Comportamentul Rusiei este cu siguranţă foarte îngrijorător pentru SUA şi pentru NATO” afirmă Klemm.

Totodată, vorbind despre fenomenul propagandei și al dezinformării, ambasadorul recunoaște că: ”Sunt activităţi care ne trezesc mari, mari îngrijorări. La Ambasadă, avem o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească şi încercăm să împărtăşim din ce în ce mai mult aceste informaţii cu partenerii noştri din Guvernul României, dar şi cu publicul român. Aşa cum aţi spus, nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă sunt îngrijorător de ridicate şi suntem foarte bucuroşi de nivelul de rezistenţă la aceste activităţi demonstrat de România”.

O asemenea ”rezistență”, spune Klemm, ar fi pro-americanismul românilor, deși admite că acesta e în scădere: ”La sfârşitul lunii noiembrie am participat la Academia Română la o prezentare a unui sondaj realizat împreună cu o companie americană. Conform acestuia, aproape 80% dintre români sunt pro-americani, au o părere pozitivă despre relaţia SUA-România şi o părere pozitivă despre Statele Unite. Comparând România cu alte ţări de aici, din Europa, ne simţim binecuvântaţi de susţinerea pe care România o acordă parteneriatului cu SUA”.
El a mai adăugat că, anul trecut, importurile americane în România au sporit cu 50% și crește, totodată, numărul românilor care investesc în SUA. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Daca mai sustine mult asemenea prostii, nivelul de simpatie pro-americana s-ar putea diminua considerabil…

  2. Pana in prezent, singurul agent rus dovedit si condamnat ca a desfasurat activitati de spionaj in Romania a fost Harold Nicholson, adjunct al șefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti (1989-1993).

  3. Sunt unul din cei dezamăgiți profund de modul in care sua au inteles sa se implice in societatea romaneasca.

  4. sa se duca dracului si rusii si americanii, sa ne lase in saracia noastra!

  5. Un mesaj emotionant si plin de ipocrizie….Nu cred o iota din cele spuse de acest personaj! Pai de ce ne-am teme de rusi!? Articolul 5 din tratatul cu NATO , va mai amintiti de el!? Si atunci de ce tot vorbim de amenintarea rusilor!? Oare acest articol este optional pt mr.klemm!?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998