CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Klemm lichideaza zvonul plecarii: ”Sper sa lucrez mult timp in Romania”

1 comentariu / 4012 vizualizări / 14 noiembrie 2017

Ambasadorul american la București, Hans Klemm, spulberă zvonurile privind așa zisa decizie de înlocuire a sa de către Departamentul de Stat, luată acum cîteva săptămîni, el anunțînd, într-un interviu dat azi publicității, exact contrariul, anume că intenționează să rămînă mult și bine aici, la post.

Klemm a dat interviul publicației locale ”Bihoreanul”, cu ocazia unei vizite efectuate la Oradea.
În articol, ambasadorul este confruntat direct și fără menajamente cu chestiunea mult vehiculată a deciziei de înlocuire din funcție: ”Ce părere aveţi despre speculaţiile privind iminenta dvs înlocuire cu o persoană mai „maleabilă”?”

Răspunsul lui Klemm: ”Eu fac ce îmi cere preşedintele SUA. În fiecare zi mă simt extrem de onorat să am atât şansa de a reprezenta Statele Unite în România, cât şi responsabilităţile impuse de misiunea de ambasador în această ţară. Atât timp cât preşedintele meu este mulţumit de cum îmi îndeplinesc misiunea, sper să am mult mai mult timp să lucrez aici, în România”.

În plus, în mai multe situații, în cadrul interviului, Klemm vorbește despre acțiuni viitoare ale sale în țara noastră:

”A trecut un an de la prima mea vizită la Oradea şi mi-am dorit să revin, să mă întâlnesc cu liderii politici şi cu comunitatea locală, pentru că aşa am ocazia să împărtăşesc viziunea mea despre relaţia bilaterală şi să explic priorităţile noastre în România” afirmă el.

Pe aceeași linie, în finalul dialogului, diplomatul spune:
”Regret că nu am petrecut atât de mult timp pe cât mi-aş fi dorit la Oradea, dar voi schimba acest lucru şi voi veni mai des aici, pentru a înţelege mai bine această parte înfloritoare a României”.

Afirmații care e complet exclus să vină de la o persoană care tocmai a aflat că a fost schimbată sau urmează asta foarte curînd.

În același interviu, Klemm explică și de ce ambasada SUA intervine adesea în problemele românilor, chiar dacă asta-i enervează pe mulți:

”Suntem, SUA şi România, aliate în NATO, şi ne-am asumat nu doar angajamentul de a ne apăra reciproc, ci şi pe cel de a apăra anumite principii, inclusiv statul de drept. De asemenea, fiind parteneri strategici, trebuie să încurajăm dialogul sincer între guvernele noastre, iar atunci când vedem că în ţara parteneră au loc evoluţii care pot afecta interesele comune e normal să aducem acest lucru în atenţia ţării partenere. Aşa se întâmplă de decenii, după căderea regimului comunist, când România a ales un viitor democratic, începând să-şi edifice instituţii democratice, devenind stat membru NATO, aderând la UE şi intrând într-un parteneriat strategic cu SUA. A fost o evoluţie binevenită, care include şi disponibilitatea de a avea un dialog deschis, sincer”.

NU INTELEGE DE CE IL INJURA POLITICIENII AUTOHTONI

De asemenea, diplomatul reacționează la valul de critici și chiar de insulte din partea unor personaje publice autohtone, precum Mitică Iliescu ori Liviu Pleșoianu:

”Nu mi-l explic. Românii spun că apreciază foarte mult parteneriatul României cu SUA, că îi simpatizează pe americani şi că un element care contribuie la această simpatie este chiar sinceritatea americanilor. Aşadar, eu încerc să fiu cât mai sincer în comentariile mele asupra evoluţiilor din România şi nu îmi explic reacţiile celor pe care i-aţi menţionat”.

SECUII POT UITA DE MODELUL CATALAN

În fine, mai trebuie menționat un mesaj foarte important al lui Klemm, din interviu, legat de revendicarea autonomiei după model catalan de către Ținutul Secuiesc:

”Catalonia nu este, credem noi, un model pentru Spania şi cu siguranţă nu pentru România. În interacţiunile mele cu reprezentanţii comunităţii maghiare din România, inclusiv în întâlnirile avute aici, la Oradea, nu s-a exprimat niciodată dorinţa de independenţă aşa cum îşi doreşte Catalonia. Nu cred că situaţiile se pot compara în vreun fel”. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. De acord cu principiul ramanerii – amb. Klemm actioneaza la ordinul SUA, de aceea face lucruri rele celor slabi si cadouri celor puternici, dar a avut unele sclipiri personale si, ca idee, a fost tratat ceva mai rau decat raul pe care l-a facut (repet, nu romaniei, fata de care s-a comportat ca un gran amigo). Si oricum, nu asa tratezi un om (adica nu cum romanii il trateaza pe el si cum dansul trateaza pe altii). Cum Don Lothrop, rezidentul CIA, s-a pervertit de mult la consumatii mioritice, ambasadorul Klemm si ambasada raman ultima sansa de a obtine un raspuns demn la provocarea romaneasca, fiindca Washingtonul in sine e varza si nu din ignoranta.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998