CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Kovesi trebuie sa raspunda: de ce s-ar sinucide un procuror-sef al DNA?

0 comentarii / 1996 vizualizări / 16 mai 2010

Cazul procurorului-șef al DNA Suceava, Marius Surdu, care a încercat să se sinucidă ieri, din motive încă necunoscute, merită tratat cu toată atenția fie și pentru faptul că, în istoria recentă, există celebrul caz al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis din cauza unor presiuni politice exercitate asupra lui de la nivel înalt.

Procurorul-şef al Serviciului teritorial Suceava al DNA, Marius Surdu, este internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde a ajuns în stare gravă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu o ambulanţă, după ce, potrivit unor surse oficiale, ar fi încercat să se sinucidă. Împrejurările în care s-a produs incidentul sunt cercetate de către Parchetul Tribunalului Suceava. Contactat de Mediafax, purtătorul de cuvânt al DNA, procuror Gabriela Balaban, a spus că nu comentează situaţia de la Suceava.

Deocamdată, să zicem că atitudinea DNA e firească, ancheta fiind în curs. Totuși, cel mai tîrziu săptămîna viitoare, opinia publică va trebui să aibă un răspuns, pentru că situația de la Suceava ar putea ascunde, teoretic, probleme de maximă importanță. Un procuror, și încă unul șef, aflat la vîrsta deplinei maturități (41 de ani), nu este o coafeză dezamăgită în amor care bea verde de Paris pentru că a părăsit-o iubitul instalator. Procuratura e un domeniu al durilor, al unor oameni confruntați zilnic cu crime, corupție șamd, al unor oameni căliți. Din primele informații apărute în presă, Marius Surdu e considerat un profesionist autentic, un om, cel puțin aparent, fără probleme în viața de familie sau alt gen de probleme care să îl fi împins la un gest extrem. Numai că, există și o altă informație, anume că, săptămîna viitoare, activitatea Serviciului Teritorial Suceava al DNA ar fi urmat să fie supusă unui control efectuat la ordinul conducerii centrale a instituţiei.

De aici se poate specula că Marius Surdu avea probleme atît de mari în activitate încît spaima de controlul de la centru l-a împins să își pună capăt zilelor. La fel de bine, însă, am putea face o paralelă cu celebrul caz al procurorului Cristian Panait, cel care s-a sinucis acum opt ani, presa întreagă relatînd că el a fost victima unor înalte presiuni politice. Reamintim pe scurt că Panait, 29 de ani, fusese însărcinat de superiorii săi să ancheteze activitatea unui alt procuror, Alexandru Lele, care făcuse ”eroarea” de a-l aduce în justiție pe Adrian Tarău, membru marcant și unul dintre sponsorii grei ai partidului de guvernămînt din acea perioadă, PSD. Pentru că nu i-a găsit niciun nod în papură procurorului Lele, Panait a cerut scoaterea acestuia de sub urmărire penală, dar cererea sa a fost respinsă. Realizînd că a intrat între ciocanul șefilor de la București și nicovala principiilor sale morale, tînărul Panait a ales să își pună capăt zilelor, pe 10 aprilie 2002.

Nu știm dacă Marius Surdu este un nou caz Cristian Panait, dar activitatea DNA în perioada regimului Băsescu sugerează în mod clar jocuri politice de vîrf, dacă e să luăm în calcul doar felul misterios în care documente secrete legate de anchetarea unor adversari ai regimului se scurg, sistematic, în aceleași organe de presă portocalii, și nimeni nu a fost găsit pînă acum vinovat de aceste grave abateri profesionale. Or, jocuri politice de vîrf înseamnă, obligatoriu, presiuni de sus într-o formă sau alta.

Vicepreședintele PNL, Norica Nicolai, ea însăși fost procuror, este de acord că în acest caz trebuie făcută lumină cît mai repede. Contactată de Inpolitics, Nicolai spune că ”șefii Parchetului General și ai DNA au datoria morală să lămurescă motivele care l-au împins spre sinucidere pe un șef de parchet județean, pentru a nu exista suspiciuni că asupra acestuia s-au exercitat presiuni, de către grupuri mafiote sau, și mai grav, de către grupări politice. Profesioniștii Justiției sunt oameni puternici, în general, labilitatea psihică le este mai străină decît restului cetățenilor, și cred că Marius Surdu ar putea să fi avut un motiv foarte serios și foarte grav, totodată, pentru a recurge la un gest extrem”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998