CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

La coafor cu coronavirus

7 comentarii / 4191 vizualizări / 16 martie 2020

Doctor Raul C. Mureșan, directorul Departamentului de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice, în cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience, a făcut un calcul simplu. Din care reiese că este posibil, dată fiind viteza de propagare, ca într-un termen scurt milioane de români să fie infectați cu coronavirus. Dacă nu se respectă cu strictețe condițiile de izolare stabilite de specialiști. Cei care le încalcă nu sunt simple persoane inconștiente. Nu sunt doar iresponsabili. Sunt pur și simplu ticăloși. Și pot purta pe conștiință o viață întreagă povara victimelor pe care le-au făcut. Cu sânge rece. Și cu zâmbetul pe buze. Și cu o expresie de atotștiutori. De persoane care pretind că se sustrag în mod curajos și lucid unei isterii colective.
O cunoștință apropiată mi-a relatat în urmă cu câteva minute că intenționează să meargă la coafor. Pentru că, ce să vezi, avea programare. Are doi copii minori. Care nu mai merg la școală. Pentru că specialiștii și, apoi, instituțiile statului au stabilit că școala poate deveni un pericol de infecție. Și, prin urmare, decizia, după opinia mea luată destul de târziu, a fost ca elevii să rămână acasă. În condiții de izolare. Și să învețe utilizând mijloacele puse la dispoziție pe internet. Și de televizunea publică. Doamna însă ține musai să meargă cu copiii la coafor. Să-i coafeze și pe ei. I-am explicat că face ceva foarte rău. Mi-a răspuns senină că personalul de acolo este curat, respectă regulile de igienă și, ca atare, nu se poate contamina cu coronavirus. Așa o fi. Or fi curate coafezele și poate sunt curați toți clienții, fără nicio excepție. Dar, curați sau nu, aceștia pot fi purtători de coronavirus. Mai ales că, printre ei, sunt și expați, sunt și români veniți din străinătate. De fapt, locul respectiv este un focar virtual de infecție. Și presupun că, odată cu instituirea stării de urgență, toate saloanele de înfrumusețare vor fi sigilate.
Dar, până atunci, doamna în cauză se duce senină la coafor. Cu copiii după ea. Și îmi răspunde tăios: „Totul este o prostie! Sunteți paranoici cu toții. Ei bine, eu îmi asum pericolul. E viața mea și fac ce vreau cu ea. Iar copiii nu mor din coronavirus. O demonstrează statistica”. Poate că e așa. Poate că statistic, din pespectiva coronavirus, copiii sunt nemuritori. Numai că acești copii au bunici. Iar această doamnă are părinți. Acestora li se face dor. De fiică și de nepoți. Și se pot contamina. Iar statistica invocată de respectiva doamnă este la fel de implacabilă. Bătrânii care se îmbolnăvesc de cornavirus mor pe capete.
Cum ar fi ca, Doamne ferește, părinții doamnei să fie contaminați, iar unul sau amândoi să meargă în cele sfinte? Cum ar trăi această doamnă cu povara faptului că s-a comportat ca un ucigaș cu cânge rece? Ar da vina pe soartă? Ar spune că viața părinților ei a fost jucată la un soi de ruletă rusească? Poate că ea se va împăca într-un târziu cu propria conștiință. dar ce vor simți nepoții, respectiv copiii doamnei, aflând că, după ce s-au dus de mănuță cu mămica la coafor, i-au contaminat fără să vrea pe bunici și le-au luat viața. Acești copii cum vor trăi cu o asemenea povară?
Cred că întâmplări de acest fel sunt nenumărate. De aceea, admir comunitățile disciplinate, care au cultura necesară de a se conforma regulilor sabilite de specialiști. De specialiștii din lumea întreagă. Care sunt perfect conștienți că nu trăim într-un scenariu de Hollywood. Într-o poveste inventată de unii pentru a panica planeta și pentru a-și atinge nu știu ce obicetive malefice. Acești savanți din lumea întreagă trăiesc în realitate. Ei sunt cei care au dictat și dictează în continuare statelor regulile, în fața cărora trebuie să se conformeze toți cetățenii.
Am văzut cu toții o imagine dramatică. Pentru prima dată, marea piață a Vaticanului era goală. Iar Papa Francisc li s-a adresat oamenilor exclusiv prin intermediul televiziunii și rețelelor electronice. Slavă Domnului că le avem! Și i-am admirat pe italieni, care s-au trezit târziu. Dar s-au trezit. Tot ieri am văzut Sibiul încremenit. Un oraș pustiu. Oamenii au înțeles că trebuie să se izoleze fiecare la el acasă. Pentru că numai astfel poate fi încetinită propagarea virusului, în așa fel încât medicii, și ei afectați de pandemie, să aibă timpul necesar pentru a trata rând pe rând cazurile grave. Salvând câte vieți pot. Iar savanților li se oferă timpul necesar pentru a descoperi vaccinul adecvat.
Aș vrea din tot sufletul să văd că și marea comunitate a cetățenilor din București, cel mai lovit oraș din România, are capacitatea de a se comporta civilizat. În respect față de viețile lor și ale celorlalți. Dacă e bine ca străzile să rămână pustii, dacă este necesar ca mall-urile să se golească, dacă este indispensabil ca sălile de fitness, restaurantele, discotecile, barurile, saloanele de înfrumusețare, etc. să se închidă, atunci să se închidă, pentru numele lui Dumnezeu! Altfel cuvântul „solidaritate” nu mai are niciun conținut. Și nu ne mai rămâne decât să ne comportăm ca animalele.(Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Coronavirusul trebuie tratat serios. Cu toate astea, anumite tari o iau mai usor. Suedia nu mai testeaza persoanele cu simptomatologie putin severa, iar Boris Johnson refuza sa ia masuri mai dure si cauta ,,imunitatea de turma”. Potrivit nationalistilor chinezi de la Global Times, atitudinea de mai sus denota o ignoranta crasa. Sau e un calcul contabil, de tip Realpolitik, in sensul ca economia neoliberala trebuie sa continue cu orice pret?

    Altfel, dincolo de uscaturile inerente, coronavirusul a scos la iveala si multi oameni civilizati in Bucuresti. Si nu cred ca-i doar frica aia care-i face pe oameni sa nu se inghesuie in magazine. Respect!

    • Boris Johnson este prostovanul perfect, asemeni lui Trump. Amândoi au mers 100% pe mâna consilierilor.

      E bară totală! We’re doin’ great se traduce într-un dezastru.

      Coronavirusul fiind asimptomatic în primele zile, se răspândește masiv, vezi cazul Girota cu sute de infectări.

      Boris Johnson a plusat cu herd immunity și based on scientific data având clar de gând să instituie măsurile deranjante pentru economie doar atunci când vor fi îndeplinite matematic condițiile unei epidemii.
      În locul prevenției, Boris Johnson a ales să-și omoare conaționalii cu zecile de mii.

      Americanii s-au trezit direct cu decedații de coronavirus fără să apuce să identifice infectații. Celor 42 de morți din Seattle le corespund peste 30 000 infectați, confirmați fiind exact 769 ceea ce înseamnă că peste 30 000 răspândesc virusul chiar în acest moment.

      We’re doin’ great!

      P.S. Economia neoliberală a intrat deja în capcana deflației, barilul de petrol se duce la 20$, argintul la 10$, cotațiile metalelor prețioase se prăbușesc (vezi Pt, Pd, Au whatever), bursele se prăbușesc, bula creditării s-a spart.

      • Ca toate tarile civilizate, Marea Britanie are populatie imbatranita si speranta de viata peste 80…afluxul de migranti sprijinind intinerirea populatiei…Nu vreau sa fiu conspirantionist, dar premierul britanic, exact asta a spus…lejeritatea cu care abordeaza sanatatea populatiei (intr-o tara cu drept universal la sanatate si cu medicina infantila la o cota de neimaginat pentru noi) ne arata ca progresistii si neomarxistii lui Soros nu dorm (astia-s ca viermii cei neadormiti, ii gasesti in toate epocile, pe tot globul…), desi, exact ei care sustineau disparitia, chiar pe cale naturala, a varstnicilor tac acum si simuleaza ingrijorarea…britanicii fiind cei mai progresisti din lume, noua ideologie trangender, implementata de la gradinita, facand victime de ceva vreme, asa ca nu e nicio mirare in atitudinea premierului, ei n-au iesit din UE din motive de pastrarea traditiei, ci doar din orgoliul de a nu se supune cizmei germane…

  2. Acuma, ce sa zic…si mie mi se pare ca, de fapt, suntem in plin razboi mondial…avem de toate si victime directe si colaterale, prabusiri de economie, imbogatiti de razboi (pe cale…), manevre militare NATO fara precedent in toata lumea, interdictii ca la bombardament si cenzura excedentara…In Franta s-a instituit interdictia iesirii din casa dupa ora 19…Toate astea sunt fapte, dar, si virusul e real…ca se foloseste ca avanpost, ori ca perdea de fum, asta, probabil o s-o simtim pe pielea noastra…Nu poti sa nu te conformezi legii! Daca esti un idiot de #ist care-si taraste copiii inarmati cu lozinci obscene la proteste, anuntat, vilente si legea nu ti se aplica, doar ca procurorii sunt privatizati pe partidul care te foloseste, acum, chiar motzul partidului te obliga sa-ti protejezi copiii….Nu inteleg superficialitatea unora care traiesc dupa „statistici”, da, copiii nu intra in atentia zgubiliticului virus, dar, s-a repetat „virusul are tinta predilecta in varstnicii de peste 70 de ani si persoanele cu afectiuni preexistente” …stii tu ce ai, sau ce au copiii tai preexistent?! Se pare ca SARS-ul asta functioneaza ca un turnesol, in privinta asta…iti asumi riscul de a afla?!
    P.S. Sper ca nebunia asta sa se termine in cele 30 de zile anuntate si sper ca profitorii galbeni sa-si termine pana atunci praduielile, sa nu fie nevoie de vreo prelungire….dar, mai ales, sper ca, dupa toate astea sa ramanem cu obiceiul spalatului pe maini si cu pretentia, legitima, de a nu ne mai behai colegii „gipati” in nas si sa stea, naibii acasa, cat sunt raspandaci de orice!

  3. A reapărut sociologul Securității, Sebastian Lăzăroiu, acuzând-o pe Olguța Vasilescu de răspândirea panicii.

    Securiștii proști nu-și folosesc neuronul din dotare, panica nu este bună la accidente și catastrofe. În caz de pandemie, doar panica ne salvează. Cu toții trebuie să fim panicați și preventivi, altfel îngroșăm statisticile.

    Fac un apel la securiști. NU MAI FIȚI PROȘTI!!!

    • Daca n-ar fi vorba de una de teapa Olgutei, aproape ca te-am fi luat in seama. Asa insa, mars la alta masa. Hai pa

      • Este vorba și despre fosta pupinbăsistă Ingrid Mocanu, abuzată în dosarul retrocedărilor ANRP chiar de către secția penală a instituției care s-a ocupat de extragerea banilor de la bugetul statului cu ștampilei bietei ființe plantate în comisia de pafariști grămadă.

        Sebastian Lăzăroiu rămâne același securist prost care n-a știut niciodată ce caută el în viața lui.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998