CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

La mila UDMR

0 comentarii / 1612 vizualizări / 18 februarie 2011

Intreaga suflare politica de la Bucuresti a ramas incremenita. Intr-o pozitie de spagat. Asteptand sa auda pozitia oficiala a UDMR. Evident, dupa ascultarea plina de respect a imnului acestei formatiuni civice care, printr-un artificiu legislativ, a devenit partid. Fara UDMR, nu se face guvern. Dar nici nu se desface. Carevasazica, demnitatea romanilor a ajuns la apogeu. Si ce ar putea face UDMR?
Cu cele sapte-opt procente ale ei, putine dar sigure, Uniunea Democrata Maghiara din Romania sta la toate butoanele puterii. Centrale si locale. Si asta intrucat distanta, sub aspectul numarului de parlamentari, dintre putere si opozitie este atat de mica, incat balanta o tin maghiarii. Daca ei hotarasc ca PD-L trebuie maturat de la Palatul Victoria, atunci, in cateva secunde, treaba e facuta. Si o noua putere se instaleaza. Dar tot cu UDMR mot.
Ce este UDMR? Un grup legitim de interese. Care, prin statut, in mod cat se poate de transparent, are menirea de a proteja minoritatea maghiara. In multiple feluri. Rostul acestei organizatii este acela de a contribui major la crearea unei discriminari pozitive. Ceea ce se si intampla. In plus, intrucat functioneaza ca un fel de ONG de interes public, UDMR mai si beneficiaza de masive fonduri de la stat. Vorba vine UDMR. Atunci cand este vorba de banii publici, trebuie spus ca ei se scurg, in cazul UDMR, nu prin toate vasele capilare ale Uniunii. Dimpotriva. Banutii raman la varf. Pentru ca UDMR e construit dupa sistemul emblemei Brasovului. Adica la varf exista o coroana, o mica hora, alcatuita din cativa alesi maghiari. Aceasta coroana tine strans o radacina. Radacina este alcatuita din cei vreo doua milioane de maghiari. Dar poleiala ramane doar apanajul coroanei. Nu se scurge nimic mai jos. Cu toate acestea, pana una alta, maghiarii sunt multumiti. De vreme ce, invariabil, la fiecare ciclu electoral, indiferent de prezenta la urne a romanilor, ei reusesc sa obtina pentru UDMR, prin votul lor, circa 8 la suta din numarul de parlamentari. Inseamna ca, pe langa o multime de foloase personale, liderii UDMR au reusit, de bine, de rau, sa faca ceva si pentru comunitatea maghiara. Sau macar au reusit sa lase impresia ca au facut.
In timp ce numaratoarea parlamentara arata intr-un fel, in sensul ca nu poate fi creata o majoritate cu niciun chip fara UDMR, numaratoarea electorala arata cu totul altfel. Daca, in prezent, peste 60 la suta dintre voturi se duc in directia aliantei social-liberale, rezulta ca, pentru prima data dupa multi ani, nu mai este nevoie de UDMR pentru ca un grup de partide sa vina la putere. Si nici in alianta de la guvernare UDMR nu mai este indispensabil. Din acelasi motiv. Exista insa un “detaliu” care da peste cap logica de mai sus. Si anume faptul ca nu ne aflam la capatul unui ciclu electoral si la inceputul altuia. Ci la mijloc de ciclu. Ca atare, Guvernul se face si se desface nu la urne, ci la Parlament. Ori, acolo, in forul legislativ, UDMR functioneaza ca partid balama.
Asa ca toata suflarea romaneasca sta la mila UDMR. Ce ar trebui sa aleaga UDMR? Interesul specific al comunitatii maghiare sau interesul national? De ce ar alege UDMR interesul national? Din simplul efort de a raspunde la aceasta ultima intrebare rezulta si viitorul proxim. UDMR se va duce acolo unde va obtine cel mai mult. Si intotdeauna va obtine cel mai mult daca sta la putere si daca tabara puterii este vulnerabila. Eu cred ca UDMR va ramane langa PD-L.(Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998