CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

La moartea lui Gorbaciov, Iliescu vorbește despre ”tragedia Occidentului dezvoltat”

3 comentarii / 2064 vizualizări / 31 august 2022

”Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău” scrie pe blogul propriu fostul președinte al României, Ion Illiescu.

”Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat.

Mulți au spus că a început schimbarea URSS punând căruța înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democrație și pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate nimeni nu suferă, acum, de prea multă democrație, și asta se simte în tot ceea ce facem.

A crezut că, în relațiile internaționale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supraviețuit. Și acum trăim partea cea mai violentă, și mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuși, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa și în lume.

Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moștenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de ”terapiile de șoc”, aplicate după destrămarea Uniunii și formarea CSI. Terapii de șoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat.

Nu pot spune că relațiile României cu URSS, înainte și după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat.

Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!” încheie fostul președinte. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. MIHAIL GORBACIOV TRADATORUL TARII SALE, SLUGA PLATITA A AMERICANILOR. IN IAD A COBORAT SUFLETUL LUI CU PRESTROIKA CU TOT. HAI, ION ILIESCU, CA TE TRAGE SI PE TINE, CA ATI TRAS LA ACEEASI CARUTA, A IUDEI, CA ISI VINDE PROPRIA TARA SI ISI DISTRUGE POPORUL. ALOGEN TICALOS, CARE A DAT FOC ROMANIEI, HAI CA TE IA MIHAIL CURAND! CA ATI FOST COLEDZI LA „FRUNZE”…DUMNEZEU FACE CURAT..
    VA IA AGHIUTA

  2. Ei pe bune! Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Sa intelegem ca tovarusu ilici nu mai merge la crematoriu?

  3. Privatizarea, democratia si capitalismul sunt cele mai mari cancere buboase, cele mai subversive blesteme asupra Romaniei si a Estului Europei distruse si colonizate de europeni si americani.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998