CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

La moartea unui vizionar: Mihai Carciog

0 comentarii / 1928 vizualizări / 12 iunie 2011

S-a stins din viata acum Mihai Carciog. Un mare prieten. Prietenul meu. Prietenul meu de-o viata. Va fi prietenul meu si dupa moarte. Dar nu despre prietenul meu scriu acum. Asta este o relatie care se regleaza intre suflete. Acum scriu despre un mare vizionar. Despre un om extrem de puternic. Despre un luptator care nu a putut fi infrant. Decat de o nenorocita de boala.
In decembrie 1989, in plina mascarada a asa-zisului terorism dezlantuit, schimbasem numele “Informatiei Bucurestiului”. Se numea “Libertatea”. Era numele ziarului pe care il scosesem ilegal, un an mai devreme, impreuna cu Mircea Popa. Cel murdarit de o serie de nenorociti sub numele de “Kaghebistul”. Desfiintasem sindicatul comunist si creasem primul sindicat liber din Romania. Al ziaristilor si tipografilor. Cand au inceput jocurile de artificii, un glont incendiar a lovit si cladirea “Informatiei Bucurestiului”. Si a izbucnit, undeva in pod, un incendiu. Sediul redactiei si holul s-au umplut de pompieri. Si chiar in acel moment, a venit Mihai Carciog la mine.
Purta o camasa inflorata si mi-am dat seama, in ciuda emotiei provocate de evenimentele de la “Informatia Bucurestiului” si a noptilor de nesomn, ca il cunosc de undeva. Dar nu mai stiam de unde. Si acolo, printre pompierii care alergau innebuniti, mi-a facut o propunere halucinanta. A spus asa: “Trebuie sa facem o presa particulara. Vreau sa fac mai intai o revista, apoi un ziar, apoi o agentie de stiri, apoi o televiziune, deci un mare trust de presa. Eu pun banii si tu ai 30 la suta”. M-am uitat la Mihai ca la un nebun. Vorbeam pe trepte. Eram cu vreo patru trepte deasupra lui, asa ca a fost singura ocazie in care eu am fost mai inalt decat Mihai. Nu mai stiam in ce imprejurari l-am cunoscut. Dar la balamuc cu siguranta nu fusesem. Imi pare rau. Pur si simplu nu imi imaginam atunci ca visul lui este posibil. Ca este altceva decat o utopie. In plus, eram obsedat de organizarea primului sindicat liber al ziaristilor. Si l-am refuzat politicos.
A plecat Mihai atunci si si-a gasit alti parteneri. Dar ne-am vazut tot timpul. Am si lucrat, tot la cererea lui, la Evenimentul Zilei, inca de la crearea lui.
Mihai Carciog a fost primul dintre primii. Primul cu adevarat mare. Si-a vazut visul cu ochii. Si-a implinit marele vis. Sa nu uitam, tot el a facut si Tele 7 ABC. Care a fost prima televiziune libera.
Astazi s-a dus dintre noi. Dar nu de tot. Mihai Carciog ramane in fiecare dintre noi. Este un erou adevarat. Un ctitor. Un om care a pornit de la nimic, cu un simplu vis in cap si a realizat un imperiu. Primul imperiu frumos al Romaniei. Problema nu e daca noi il vom uita sau nu pe Mihai Carciog. Marea provocare este ca Mihai sa nu ne uite pe noi. Acolo unde este acum. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998