CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9459 RON DOWN | 1 USD = 4.6730 RON DOWN | 1 GBP = 5.7464 RON DOWN

La muncă, români! Nu la întins mâna!

2 comentarii / 1777 vizualizări / 30 martie 2020

Vă îndemn să priviți dincolo de masca de protecție. Dincolo de spaime și prejudecăți. Dincolo chiar de ce vă sugerează oficialii români și străini. Când se va termina pandemia, toți, națiune cu națiune ne vom număra cadavrele. Ne vom plânge morții. Ne vom linge rănile. Împreună și, în același timp, separat. Dar de după colț deja a scos capul o criză mai cumplită decât cea generată de coronavirus. Criza economică. Ea va face și mai multe victime. Nu ne vom putea opune acestei mari nenorociri prin izolare. Dimpotrivă. Va trebui să ieșim la muncă. Iar unii o pot face chiar începând de azi.
În timp ce încercăm să respectăm cu strictețe așa numita separare socială, care este cu atât mai profundă cu cât statele nu au găsit mijloace adecvate de separare medicală, adică de izolare a celor bolnavi, pentru a le permite celor sănătoși un grad mai mare de libertate și de activitate, noi, ca indivizi și ca națiuni avem obligația de a ne proiecta viitorul. Și de a face în acest sens toți pașii necesari. Dacă separarea presupune răbdare, reluarea activității presupune nerăbdare. Cum ne pregătim concret?
Este clar că, într-un fel sau altul, întreaga planetă este scurtcircuitată. Traumatizată. De câte ori are loc un asemenea fenomen în istorie, există indivizi care devin mai egoiști și indivizi care devin mai generoși. Dar niciodată nu veți vedea națiuni generoase în perioade de criză. Dimpotrivă. Niciodată Uniunea Europeană nu va mai fi ce a fost și nu va mai fi nici măcar atât cât a fost. Poate că se va dezintegra. Sau poate se va contracta la cele câteva state din nucleul dur, care au condus-o până în prezent. Noi românii nu avem nimic de așteptat prea mult de la Uniunea Europeană. Pentru noi, UE nu va fi iepurașul care aduce daruri de Paște. Și nici mai târziu Moș Crăciun. Nici aliatul nostru strategic, Statele Unite nu vor identifica resurse pentru a ne scoate dintr-o groapă pe care ne-au săpat-o alții până acum 30 de ani, dar pe care acum ne-o săpăm singuri.
Viitorul le aparține națiunilor harnice. Și oamenilor harnici. Națiunilor și oamenilor care identifică în orice nenorocire oportunități pentru a împinge lucrurile mai departe. Înainte. În sens pozitiv. Respectați izolarea socială, dar puneți mâna pe lopată.
România, din nefericire, pentru că a pierdut startul, va fi expusă în următoarea perioadă unei epidemii care o va plasa în topul negru al statelor europene. I-am primit, cum era și firesc, cu brațele deschise pe românii răsfirați în toată Europa. Dar nu i-am izolat. Nu i-am carantinat. Nu i-am făcut să înțeleagă la ce pericol își expun rudele. Iar acum vom culege ce am semănat. Statistica ne spune că au revenit în țară circa un sfert de milion de români. Sunt și surse care vorbesc despre un număr mai mare. Cu certitudine se vor mai alătura și alții acestei migrații inverse. Cei mai mulți dintre ei sunt oameni în putere. Cei mai mulți și-au pierdut slujbele temporare sau job-urile la negru și este de presupus că, pe termen scurt, nu mai au unde să se întoarcă. Nu vor mai fi primiți cu brațele deschise nici în Italia, nici în Spania, nici în Germania, nici în Austria. Vor trebui să se readapteze pe pământul strămoșesc. Ce vor face? Din ce vor trăi? Cum îi va putea ajuta un stat care, prin reducerea dramatică a activităților economice, se confruntă deja cu un uriaș șomaj? Statul român nu are prea multe soluții. Indiferent câtă presiune am pune pe indiferent ce Guvern. La fel cum soluții nu vor veni nici de la Bruxelles și nici din altă parte. Dar exstă în schimb soluții și opțiuni la nivel personal.
Niciodată nu a fost mai valabil cum va fi în viitorul imediat faimosul slogan liberal „Prin noi înșine”. Numai că de această dată, înainte de a se adresa națiunii, chemarea se adresează indivizilor. Familiilor. Micilor comunități sătești și urbane. A venit primăvara. E timpul să punem mâna pe lopată.
Niciun ordin militar, nicio ordonanță de urgență, oricât de tâmpită ar fi și nicio asumare de răspundere, dacă va mai fi să fie, nu îi împiedică pe români să-și sape și să-și cultive pământul din jurul casei sau loturile pe care le au în proprietate. Următoarea cea mai cumplită criză prin care va trece omenirea, chinesența sau dacă vreți punctul de maximă altitudine al crizei economice va fi criza alimentară. Dumnezeu ne-a dat pământ. Un pământ bun. O climă bună. Dar Dumnezeu nu ne poate obliga să lucrăm acest pământ. O putem face dacă vrem. Dacă nu stăm cu mâna întinsă. Dacă nu cerem de pomană de la statul nostru sau de la statul altora.
Dar în curând, treptat, însă nu prea târziu, cei afectați de coronavirus vor putea fi separați de cei săătoși. Iar cei sănătoși nu vor mai fi siliți să trăiască în izolare socială. Activitățile economice se vor relua. Este obligatoriu. Cu cât mai curând, cu atât mai bine. Să nu ne obișnuim cu trândăvitul și cu bocitul în propria casă. Să ne proiectăm cu inteligență și ambiție acțiunile viitoare.
Lipsa de solidaritate a Uniunii Europene ne-a șocat pe toți. Dar ne-a și trezit la realitate. Am devenit mult prea dependenți de importuri. Importăm mult prea mult din ceea ce putem produce noi înșine. Iar de acum încolo asta trebuie să facem. Să creștem producția internă. Să ne concentrăm pe ceea ce putem rezolva, punând osul la treabă și mintea la contribuție noi înșine.
Prin noi înșine la nivel de individ! Prin noi înșine la nivel de comunitate mică! Prin noi înșine la nivel de națiune! Mâna pe lopată! (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. … Parafrazând un vechi dicton: Singura șansă a învinșilor e să nu spere în minuni!
  În mod cert, virusul și „psihoza”, plus inevitabila criză ce va urma, ne pun în fața a ceea ce
  am putea numi: „marele examen al popoarelor” în fața istoriei.
  Subscriu ideii că această „criză” ne-ar putea deschide oportunități nesperate, pe care nu
  avem voie să le ratăm. Aș adăuga și că, cei ce nu se vor putea „ridica”… slabe speranțe…
  Pe fondul „resetului general” ce pare să vină, dacă suntem hotărâți și știm ce vrem, am putea
  (măcar începe) repararea ceea ce era bun, și am distrus. („cu voie sau fără de voie”)
  Si social, și economic, și politic. Inclusiv re-definirea „Parteneriatelor”, cam unidirecționale sub
  aspectul avantajelor, după cum bine am văzut, și se vede.

  Problema noastră dintâi este, acum, tot una de ordin Politic: întregul executiv zis „de dreapta”,
  se află cățărat la putere pe discursul: „Necondiționat – UE” + vindere/înstrăinare totală etc.
  Și care, azi, se vede a fi nu numai păgubos și falimentar, dar de-a dreptul depășit de timp!
  Și de aici apare „marea problemă”, întrucât e greu de imaginat cum ar putea KWI & „Liberalii”
  să recunoască, azi, că ne-au împins pe un drum „mort” și, dintr-odată, să-și schimbe optica și
  să facă ce e bine pentru țară, și nu pentru ei și cei în a căror simbrie se află!
  Tot ce pot ei face e să ne târască cu îndârjire pe „drumul lor”, punând țara la cheremul total
  al „șacalilor fără scrupule” care, în iureșul refacerii economiilor proprii, vor pustii la propriu pe
  cei „proști”, și conduși de trădători preocupați exclusiv de interesele lor de „clan”.
  … Cei ce au ținut, cu demnitate, la o politică (cât de cât) „suveranistă”, deja au prins startul…

 2. Ar fi de asteptat ca din fiecare natiune care a aplicat masurile draconice, „la un pas de legea martiala”, cum zice Savaliuc, sa se ridice, cel putin un patriot ,care sa denunte penal pe cei care au luat aceste hotarari de incalcare totala a drepturilor omului. Rezulta, lucru absolut aberant, ca guvernantii le-ar vrea mai mult binele supusilor decat si-l doresc ei insisi, obligandu-i sa stea in case ca sa nu se imbolnaveasca. De cand e lumea lume , oamenii s-au imbolnavit si se vor imbolnavi. Dar ma tem, ca ceea ce se intampla acum cu „carantinarea” va deveni un obicei ca cei din fruntea tarilor sa-si poata dovedi „grija deosebita” fata de cetateni. Ma intreb ce vor decide Iohanis, Orban cel semet , cand, terminata carantinarea, oamenii cu moralul sub nivelul marii, cu imunitatea slabita de atata stat in casa fara aer proaspat, fara soare, doar cu teama de… se vor imbolnavi pe capete…caci asa se va intampla, din pacate. Cititi pe „luju .ro” despre faptul ca statul in casa nu omoara virusul, el se indreapta spre caini, pisici, isi gaseste victimele. Deci, oricum suntem sortiti sa ne imbolnavim nu numai de coronavirus ci si de alte boli mai grave. Dar cand se va termina mancarea ? cand se vor termina banii de mancare ? Iohaniiiiis ? Unde esti ? Crezi ca oamenii te vor ierta iar pe Orban si ai sai ii vor realege ???????? Pe pustii cu tine si cu ei .Amin

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.