CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

La testul de pilot

0 comentarii / 1941 vizualizări / 17 august 2013

Liniste! Presedintele trece printr-un moment important. Isi da testul de pilot. Pentru a-si mentine, in continuare, brevetul. De mare comandant. De intaiul comandant de nava al flotei comerciale romane. Este mai dificil, spune el, sa conduci o tara. Pentru ca pe nava nu ai opozitie. In tara ai. Nu ar fi mai simplu sa confundam, si nu numai sa comparam, nava cu tara? Si sa-i dam lui Basescu o tara fara opozitie? Ca sa reuseasca la testul de pilot.

Prin 2004, inainte de a deveni presedinte al Romaniei cu sprijinul unor idealisti inconstienti, printre care m-am numarat, Traian Basescu a mai dat un test. Tot de pilot. Pe care l-a trecut cu bine. Desi ciocnise nava de chei. Si o avariase. Pe atunci nu exista simulatorul de teste. In 2004, in Romania, testele erau inca pe viu. Scandalul s-a musamalizat rapid. Cum-necum, Basescu si-a luat si atunci testul de pilot. Cum si l-a luat si ulterior. Cum si-l va lua si acum.

Cu mai multi ani in urma, in portul Rouen, cum s-a relatat nu de catre presa antibasista de la Bucuresti, ci de catre presa franceza, acelasi Traian Basescu, campion al testelor de pilot, a produs un accident in urma caruia au fost incendiate mai multe nave. Nu a fost un simplu accident. Mi-a relatat chiar mie, in direct la Prima TV, ca a recurs la un truc. A fost nevoit sa ascunda un adevar in fata autoritatilor franceze. Poate ca incarcatura neoficiala a navei era armament. De contrabanda. Intre cele doua incidente, cel de pe malul Marii Negre din 2004 si cel din portul francez de dinainte de 1989, Traian Basescu a mai consumat, pe cont propriu, o terifianta experienta de natura navala. A facut o magie si ditamai flota, a patra flota comerciala a lumii, a disparut. Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata in istorie. Nici macar in istoria marilor batalii navale. Dar, prin anii ’90, Romania nu a purtat niciun razboi. Marea flota a disparut pasnic. Si implacabil. De parca, timp de vreo doi ani, Triunghiul Bermudelor s-a mutat aici.

Sa facem liniste! Sa asteptam cu sufletul la gura si plin de emotie rezultatul testului de pilot. De vreme ce e mai usor sa conduci o nava decat o tara, sunt optimist. Basescu va lua testul pe simulator. Bine ca nu e un test real. Cat priveste testul de tara s-a vazut. La capatul a noua ani de mandat prezidential marca Basescu, Romania este mai mult sau mai putin avariata. Lovita de chei. Intr-un examen real.

Analogia lansata pe piata de Traian Basescu, intre nava si tara, ma obliga sa ma gandesc daca in viitor nu ar fi cumva necesar si bine ca cei care doresc sa obtina un mandat prezidential sa dea, in mod obligatoriu, in prealabil un test. Pe simulator. Poate asa ne va fi mai bine altadata. Daca nu exista un simulator pentru functia prezidentiala, unde ar putea fi testati candidatii, poate ca ar fi util sa sugeram macar un test psihiatric. Sau, daca vrem sa fim mai eleganti, psihologic. Am putea cel putin sa descoperim astfel la timp, inainte de a fi prea tarziu, tendinte de agresivitate la un candidat. Ori porniri malefice. Ori un anumit grad de instabilitate. Sau de impulsivitate.

In rest, sa asteptam cu emotie rezultatul examenului de pilot. Si cu speranta. Poate ca totusi, dupa apocalipsa, pleaca pe mare. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews –

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998