CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

La un pas de dezastru: Victor Ponta si PSD – la mina Curtii Constitutionale

0 comentarii / 3206 vizualizări / 12 mai 2014

Premierul Victor Ponta a anunțat, aseară, că un verdict favorabil al Curții Constituționale, peste nouă zile, în cazul sesizării depuse contra președintelui, ar atrage categoric suspendarea acestuia din funcție, mai ales că Băsescu spune în clar că nu se va opri din campania pro-PMP.

Problema este că, odată anunțul respectiv făcut, alianța de guvernămînt riscă să intre într-un scandal politic ale cărui consecințe interne și externe pot fi de-a dreptul incalculabile.

Lucru pe care Băsescu îl știe, cu siguranță.

Atît de bine încît, dacă e adevărat că unii judecători ai CCR răspund comenzilor Cotrocenilor, cum acuză adesea PSD, aproape e de așteptat ca aceștia să decidă împotriva lui Băsescu, făcîndu-i, de fapt, un serviciu imens.

Să o luăm metodic și să analizăm faptele:

Pe 21 mai, CCR decide dacă Băsescu încalcă sau nu Constituția implicîndu-se electoral în favoarea PMP. Un verdict care nu ar surprinde dacă ar fi favorabil, pentru că, oricum ai da-o, președintele a sărit calul.

Ce ar urma, însă, unui asemenea verdict?

Să zicem că Ponta își ia vorba înapoi și nu demarează suspendarea președintelui. În acest caz, am asista în mod cert la isterizarea unei părți a propriului partid, gruparea penală care speră în salvare odată cu eliminarea actualului președinte, dar și a partidului lui Voiculescu, la pachet cu Antenele. Baronii cu dosare din PSD ar sări în capul lui Ponta și nu ar întîrzia, probabil, acuzațiile fățișe de pact cu șeful statului. Un scandal care ar amenința să treacă în plan secund pregătirea pentru alegerile din toamnă și ale cărui consecințe pot fi greu de estimat.

Dacă, pe de altă parte, Ponta se ține de promisiunea făcută aseară, înseamnă demararea imediată a procedurilor de suspendare. Cum timpul presează, s-ar ajunge foarte repede în fața votului legislativului, înaintea vacanței parlamentare.

Și aici apar două variante.

Dacă mașinăria de vot a puterii se defectează, în sensul că fie UNPR, fie UDMR nu vor fi de acord cu suspendarea, acest lucru se va repercuta dramatic și asupra guvernării, pentru că e greu de crezut că, după asemenea afront, ar mai putea fi armonie în coaliție între adepții suspendării și ceilalți.

Dacă ea funcționează și președintele e suspendat, înseamnă că vom avea un referendum în plină vară, la scurt timp după alegerile europarlamentare.

Alți bani, altă organizare, alte energii guvernamentale rispite într-un moment în care tot mai mulți români simt că doi ani și mai bine de conducere USL nu le-au adus nicio schimbare în bine.

În plus, legea referendumului ”50%” îl apără în continuare pe Băsescu, astfel că pentru PSD ar fi greu de explicat electoratului de ce s-a aventurat într-o nouă tentativă fără șanse de a debarca un președinte care, oricum, pleacă în cîteva luni.

Cine achită uriașa notă de plată?

Nu în ultimul rînd, ideea suspendării comandantului suprem al forțelor armate ale unei țări membre NATO exact în perioada tensionată actuală ar fi primită cel puțin cu stupefacție de cancelariile occidentale, ceea ce ar însemna o nouă bilă neagră pentru pesediști.

În tot acest timp, dezlegat de orice constrîngeri, Băsescu ar zburda liber pe maidanul politicii, alături de populari, și ar ataca cu toate forțele, adică exact ce își dorește.

În fine, să consemnăm și eventualitatea unei victorii la referendum, prin absurd: ar însemna doar organizarea alegerilor prezidențiale cu cca.două luni mai devreme, în contextul în care PSD nu are nici acum un candidat bătut în cuie, iar Ponta dă tot mai clar impresia că va candida numai forțat de împrejurări. Precipitarea organizării alegerilor și a desemnării unui candidat nu ar ajuta nicicum PSD.

În oricare dintre aceste situații, cu excepția respingerii contestației de către CCR, Victor Ponta și coaliția de guvernare ar avea dramatic de pierdut; va fi oare, tocmai acest argument, motivul pentru care CCR ar putea da peste cîteva zile un verdict anti-Băsescu? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998