CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Latul se strange rau

0 comentarii / 1682 vizualizări / 5 noiembrie 2010

Oare de ce a iesit Presedintele Traian Basescu la B1 Tv, fireste chiar in emisiunea fanului sau Radu Moraru, sa spele rufele ALRO? Oare de ce a facut acest lucru dupa 10 zile de tacere? Oare de ce, cu 24 de ore mai devreme, Elena Udrea a facut acelasi lucru, la acelasi post de televiziune, intr-un dialog cu Robert Turcescu?

Cu o intarziere de numai 9 zile. Oare de ce seful statului a ales sa atace acest subiect dramatic exact in momentul in care, la Realitatea, Oana Stancu facea dezvaluiri de senzatie despre disparitia suspecta a unor probe? Cred ca exista cativa lideri politici si oameni de afaceri aflati cu funia legata de gat si care au inceput sa se zbata. Determinand-o sa se stranga si mai rau.
Cazul ALRO in sine este extrem de simplu. Printr-o interventie ilegala facuta atat verbal cat si in scris, Presedintele Traian Basescu a reusit sa determine Ministerul Industriilor sa livreze, unui mare consumator de energie, curent electric la un pret mult mai ieftin decat pretul pietei. Asta s-a intamplat in anul de gratie 2006. In anul de gratie 2010, acest contract a fost prelungit pana in 2018. Prejudiciul este estimat la 2 miliarde de euro. Este greu de crezut ca toata aceasta uriasa diferenta dintre pretul real si pretul efectiv platit a intrat doar in buzunarele patronilor ALRO. Este cat se poate de probabil si cat se poate de specific romanesc, ca o parte, probabil substantiala, sa fi incaput pe mana celor care au intermediat aceasta afacere. In final, principalul intermediar a fost insusi seful statului. Dosarul ALRO a ajuns la el prin intermediul lui Dorin Cocos, al sotiei sale, Elena Udrea, la acea data sefa Cancelariei Prezidentiale, si prin intermediul lui Theodor Stolojan, atunci consilier prezidential, dar si actionar intr-o subsidiara ALRO. Faptul ca sistemul energetic national a livrat cantitati uriase de energie, la un pret cu circa 30 la suta mai scazut decat pretul pietei, nu avea cum sa nu se repercuteze si asupra costului general al energiei. Putem estima, cu o marja mica de eroare, ca aceasta “afacere” a costat fiecare familie de romani circa 250 euro.
Cu exceptia faptului ca, in aceasta murdarie, este implicat insusi Presedintele Romaniei, schema dupa care s-a lucrat, analizata la rece, este cat se poate de obisnuita. De multe ori, in ultimii 20 de ani, bunuri ale statului, la interventia unor persoane sus-puse si deloc dezinteresate, s-au vandut sub pret. Pana la urma, in detrimentul cetateanului. Acum apare, insa, ceva cu totul si cu totul iesit din comun. In ciuda faptului ca de la un moment dat, dupa cum declara procurorul Nastasiu, SRI a refuzat pur si simplu sa mai raspunda solicitarilor Parchetului, nemaipredand inregistrarile unor convorbiri telefonice, numeroase probe au ajuns totusi la dosar. Iar dosarul intocmit de procurori a ajuns in justitie. Devenind, pentru foarte scurt timp, public. Ei bine, in acel interval de timp pana cand, in conditii inca misterioase si extrem de suspecte, dosarul a fost retras, din el au disparut probe importante. Probe vizandu-l inclusiv pe Traian Basescu. Inalta Curte de Casatie si Justitie confirma acest fapt. Sustragerea probelor este mai grava, sub aspectul pericolului social, decat insasi infractiunea. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998