CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Laureat Pulitzer, avertisment sever pentru SUA și Israel: Războiul din Gaza le va distruge poziția globală

0 comentarii / 2752 vizualizări / 28 februarie 2024

”Mi-am petrecut ultimele zile călătorind de la New Delhi la Dubai și Amman, și am un mesaj urgent de transmis președintelui Biden și poporului israelian: Observ eroziunea din ce în ce mai rapidă a percepîiei Israelului în rîndul națiunilor prietene – un nivel de acceptare și legitimitate care a fost construit cu greu de-a lungul deceniilor. Și dacă Biden nu este atent, poziția globală a Americii se va prăbuși odată cu cea a Israelului” avertizează legendarul ziarist Thomas L.Friedman, de trei ori laureat Pulitzer, într-un material pentru The New York Times.

”Nu cred că israelienii sau administrația Biden apreciază pe deplin furia care clocotește în întreaga lume, alimentată de rețelele de socializare și de imaginile televizate, în legătură cu moartea a atîtor mii de civili palestinieni, în special copii, cu arme furnizate de SUA în războiul Israelului din Gaza. Hamas are multe de răspuns pentru declanșarea acestei tragedii umane, dar Israelul și SUA sunt văzute ca fiind cele care conduc evenimentele acum și care încasează cea mai mare parte din vină.

Faptul că o astfel de furie clocotește în lumea arabă este evident, dar am auzit-o din nou și din nou în conversațiile din India în cursul săptămînii trecute – de la prieteni, lideri de afaceri, un oficial și jurnaliști tineri și bătrîni. Acest lucru este cu atît mai grăitor cu cît guvernul dominat de hinduși al premierului Narendra Modi este singura mare putere din sudul global care a sprijinit Israelul și care a învinuit în mod constant Hamas pentru că a provocat represaliile masive ale Israelului și moartea a aproximativ 30.000 de persoane, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, majoritatea dintre ele fiind civili.

Un număr atît de mare de morți civili într-un război relativ scurt ar fi problematic în orice context. Dar cînd atît de mulți civili mor într-o invazie de represalii care a fost lansată de un guvern israelian fără niciun orizont politic pentru dimineața de după – și apoi, cînd premierul israelian, Benjamin Netanyahu, oferă în cele din urmă un plan de dimineață care, în esență, spune lumii că Israelul intenționează acum să ocupe atît Cisiordania, cît și Gaza pe termen nelimitat – nu este surprinzător faptul că prietenii Israelului se vor îndepărta, iar echipa Biden va începe să pară nefericită.

După cum mi-a spus Shekhar Gupta, editorul veteran al ziarului indian ThePrint: „Există o dragoste și o admirație enormă pentru Israel în India. Dar un război fără sfîrșit o va afecta. Lăsînd la o parte șocul inițial, războiul lui Netanyahu dăunează celui mai mare atu al Israelului: credința larg răspîndită în invincibilitatea armatei sale, în infailibilitatea serviciilor sale de informații și în justețea misiunii sale.”

Fiecare zi aduce noi apeluri pentru ca Israelul să fie interzis la competițiile sau evenimentele academice, artistice și sportive internaționale. Faptul că o mare parte dintre acestea sunt ipocrite, pentru că cer bararea Israelulului – în timp ce ignoră excesele Iranului, Rusiei, Siriei și Chinei, ca să nu mai vorbim de Hamas – este adevărat. Dar acest guvern israelian face lucruri care le ușurează demersul. Mulți dintre prietenii Israelului se roagă acum doar pentru o încetare a focului, astfel încît să nu trebuiască să fie întrebați de către cetățenii sau alegătorii lor – în special de către tineri – cum pot fi indiferenți față de numărul tot mai mare de victime civile din Gaza” mai scrie reputatul jurnalist american. (B.T.I.)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998