CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Laureat Pulitzer: Scrisoare către copiii din Gaza!

18 comentarii / 4860 vizualizări / 11 noiembrie 2023

”Dragă copile. A trecut de miezul nopții. Zbor cu sute de kilometri pe oră în întuneric, la mii de metri deasupra Oceanului Atlantic. Călătoresc spre Egipt. Voi merge la granița cu Gaza, la Rafah. Merg acolo din cauza ta” scrie marele jurnalist american Chris Hedges, membru al echipei New York Times care a luat în 2020 premiul Pulitzer pentru relatările despre terorismul mondial. Pe siteul său, The Chris Hedges Report, el a postat recent o scrisoare emoționantă către copiii din Gaza, pe care o reproducem integral.

”Nu ai fost niciodată într-un avion. Voi nu ați părăsit niciodată Gaza. Cunoașteți doar străzile și aleile înghesuite. Casuțele de beton. Cunoașteți doar barierele de securitate și gardurile patrulate de soldați care înconjoară Gaza. Avioanele, pentru tine, sunt terifiante. Avioanele de vânătoare. Elicoptere de atac. Drone. Se învârt deasupra ta. Aruncă rachete și bombe. Explozii asurzitoare. Pământul se cutremură. Clădirile cad. Morți. Țipete. Strigătele înăbușite de ajutor de sub dărâmături. Nu se oprește. Zi și noapte. Prinși sub mormanele de beton zdrobit. Colegii tăi de joacă. Colegii tăi de școală. Vecinii tăi. Dispăruți în câteva secunde. Le vezi fețele cenușii și trupurile șchioape când sunt scoase la suprafață. Eu sunt reporter. E treaba mea să văd asta. Tu ești un copil. Nu ar trebui să vezi asta niciodată.

Mirosul de moarte. Cadavre în putrefacție sub beton sfărîmat. Îți ții respirația. Îți acoperi gura cu o cârpă. Mergi mai repede. Cartierul tău a devenit un cimitir. Tot ceea ce era familiar a dispărut. Privești uimit. Te întrebi unde te afli.

Îți este frică. Explozie după explozie. Plângi. Te agăți de mama sau de tatăl tău. Îți acoperi urechile. Vezi lumina albă a rachetei și aștepți explozia. De ce ucid copiii? Ce ai făcut tu? De ce nu te poate proteja nimeni? Vei fi rănit? Îți vei pierde un picioruș sau o mânuță? Vei orbi sau vei ajunge într-un scaun cu rotile? De ce te-ai născut? A fost pentru ceva bun? Sau a fost pentru asta? Vei apuca să crești? Vei fi fericit? Cum va fi fără prietenii tăi? Cine va muri următorul? Mama ta? Tatăl tău? Frații și surorile tale? Cineva pe care îl cunoașteți va fi rănit. În curând. Cineva pe care îl cunoști va muri. În curând.
Noaptea stai întins în întuneric pe podeaua rece de ciment. Telefoanele sunt tăiate. Internetul este oprit. Nu știi ce se întâmplă. Apar flash-uri de lumină. Sunt valuri de lumini după explozii. Se aud țipete. Nu se oprește.

Când tatăl sau mama ta aleargă pentru mâncare sau apă, tu aștepți. Acel sentiment îngrozitor în stomac. Se vor întoarce? Îi vei vedea din nou? Va urma micuța ta casă? Te vor găsi bombele? Sunt acestea ultimele tale clipe pe pământ?

Bei apă sărată și murdară. Îți face foarte rău. Te doare stomacul. Ți-e foame. Brutăriile sunt distruse. Nu mai există pâine. Mănânci o singură masă pe zi. Paste. Un castravete. În curând asta va părea un festin.

Nu te joci cu mingea de fotbal făcută din zdrențe. Nu zbori cu zmeul tău făcut din ziare vechi.

Ai văzut reporteri străini. Noi purtăm veste antiglonț cu cuvântul PRESS scris pe ele. Avem căști de protecție. Avem camere de luat vederi. Conducem jeep-uri. Apărăm după un atentat cu bombă sau un schimb de focuri. Stăm mult timp la o cafea și vorbim cu adulții. Apoi dispărem. De obicei, nu intervievăm copii. Dar am făcut interviuri când cetele voastre se înghesuiau în jurul nostru. Am râs. Arătând cu degetul. Cerând să vă facem o poză.

Am fost bombardat de avioane în Gaza. Am fost bombardat în alte războaie, războaie care au avut loc înainte ca voi să vă nașteți. Și eu am fost foarte, foarte speriat. Încă mai am coșmaruri despre asta. Când văd fotografiile din Gaza, acele războaie îmi revin în minte cu forța tunetului și a fulgerului. Mă gândesc la tine.

Noi toți cei care am fost la război urâm războiul cel mai mult din cauza a ceea ce le face copiilor.

Am încercat să vă spun povestea. Am încercat să spun lumii că atunci când ești crud cu oamenii, săptămână după săptămână, lună după lună, an după an, deceniu după deceniu, când le refuzi oamenilor libertatea și demnitatea, când îi umilești și îi prinzi într-o închisoare în aer liber, când îi ucizi ca pe niște fiare, ei devin foarte furioși. Le fac și altora ceea ce li s-a făcut lor. Am spus-o de nenumărate ori. Am spus-o timp de șapte ani. Puțini m-au ascultat. Și acum asta…

Există jurnaliști palestinieni foarte curajoși. Treizeci și nouă dintre ei au fost uciși de când a început acest bombardament. Ei sunt eroi. La fel sunt și medicii și asistentele din spitalele voastre. La fel sunt și lucrătorii ONU. Optzeci și nouă dintre ei au murit. La fel și șoferii de ambulanță și medicii. La fel și echipele de salvare care ridică cu mâinile lor goale plăcile de beton. La fel și mamele și tații care vă protejează de bombe.

Dar noi nu suntem acolo. Nu și de data aceasta. Nu putem intra. Suntem blocați afară.

Reporteri din toată lumea se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Mergem pentru că nu putem asista la acest masacru fără să facem nimic. Mergem pentru că sute de oameni mor în fiecare zi, inclusiv 160 de copii. Mergem pentru că acest genocid trebuie să înceteze. Mergem pentru că avem copii. Ca și voi. Prețioși. Inocenți. Iubiți. Mergem pentru că vrem ca voi să trăiți.

Sper că într-o zi ne vom mai întâlni. Vei fi un adult. Eu voi fi bătrân, deși pentru tine sunt deja foarte bătrân. În visul meu pentru tine te voi găsi liber, în siguranță și fericit. Nimeni nu va mai încerca să te ucidă. Vei zbura în avioane pline de oameni, nu de bombe. Nu vei fi prins într-un lagăr de concentrare. Vei vedea lumea. Vei crește și vei avea copii. Veți deveni bătrâni. Vă veți aminti de această suferință, dar veți ști că aceasta înseamnă că trebuie să-i ajutați pe alții care suferă. Aceasta este speranța mea. Rugăciunea mea.

Te-am dezamăgit. Aceasta este vina îngrozitoare pe care o purtăm. Am încercat. Dar nu am încercat suficient de mult. Vom merge la Rafah. Mulți dintre noi. Reporterii. Vom sta în fața graniței cu Gaza în semn de protest. Vom scrie și vom filma. Iată ce vom face. Nu este mult. Dar este ceva. Vom spune iar și iar povestea voastră.

Poate că va fi suficient pentru a vă câștiga dreptul de a vi se cere iertare.” (Traducere Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: A.I.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. Terifiant !

 2. Excepțional text .
  Un adevăr care doare .
  Din păcate , omenirea are alte treburi …

 3. Si pentru canibalii nazisti ucrainieni copiii sunt o tentatie satanista.
  Criminalul Bandera are urmasi de nadejde.

  Armata ucraineană a răpit și torturat, mutilat, ucis și mancat cetățeni ruși în vârstă din așezările de frontieră din apropierea orașului Gokovo, potrivit agentului FSB Andrei Zaharov și a video-ului groaznic filmat de generalul Valery Zaluzhny, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, trimis la Ministerul rus al Apărării. Zaharov a spus că Brigada 10 de asalt montan de elită a Ucrainei a făcut numeroase incursiuni la graniță de la începutul Operațiunii militare speciale a lui Vladimir Putin, răpind de fiecare dată cetățeni ruși, inclusiv bătrâni și copii mici, și târându-i peste graniță pentru a se confrunta cu torturi inimaginabile și sadice. Deși armata rusă a intervenit și a prevenit mai multe raiduri, Brigada 10 de Munte pare să fi adoptat tactici de insurgență a SUA și a învățat cu măiestrie să evite patrulele Spetznas.
  „Acești monștri au spioni. Ei știu când și unde patrulează soldații noștri și lovesc orașe și sate neprotejate. Ei răpesc bărbați, femei și copii și le fac lucruri groaznice ca în videoclip”, a spus Zakharov.
  Videoclipul arată un soldat ucrainean tăind brațul unei femei fragile la cot cu o macetă. Ea țipă în timp ce doi soldați o prind, ciotul ei de braț vărsând sânge purpuriu pe pământ. „Ty vse odno staryy” sau „Oricum ești bătrână”, spune un soldat, apoi o decapitează. În al doilea segment, cate un cal fusese legat de fiecare dintre membrele unui bărbat și pusi să alerge în direcții diferite. Soldații ucraineni râd în hohote când bărbatul este sfâșiat. În al treilea, soldații îi forțează pe civilii ucraineni să traverseze un câmp minat. Un bărbat refuză și este împușcat în față. Un al doilea bărbat pășește nervos pe teren, face doisprezece pași și explodează. „Perekhreshchuyeshsya i ydesh dodomu” sau „Poți să te duci acasă dacă treci”, îi spune un soldat unui băiat care pare de aproximativ 11 ani. Băiatul traversează cu succes câmpul și i se spune: „Te ducem acasă”, în timp ce un soldat intră cu pricepere pe câmp – evident știind calea – și preia un deget de la bărbatul care fusese zdrobit. Își bagă degetul în gură, mestecă și înghite. „Au gust bun”, spune el. Zakharov crede că aceste evenimente au devenit obișnuite. La fel de îngrijorător este faptul că Brigada a 10-a de asalt montan este acum înarmată cu arme ale armatei americane – M16A3, M27 și XM7 – și vehicule – vehicule Bradley IFV și vehicule de infanterie Stryker – și le folosește pentru a teroriza cetățenii ruși nevinovați. „Președintele tău fals și porcul Zelensky fac ca asta să se întâmple”, a spus Zaharov. „Biden îi dă lui Zelenskyy miliarde și miliarde și miliarde de dolari și mașini de război lui Zelenskyy și el le folosește apoi să-i omoare pe nevinovați, nu să lupte cu noi pe câmpul de luptă. Și presa dumneavoastră occidentală nu spune nimic pentru că sunt complice, dar fac toate marile afaceri despre Israel și Hamas, în timp ce persoana pe care o finanțează Biden comite crime de război asupra cetățenilor noștri”, a încheiat el pasional. El a spus că armata ucraineană a lăsat orfani nenumărați. Într-un sat, grupuri de 50 și, uneori, chiar 100 de copii incaltati cu pantofi mai mari si plini de noroi zgribulesc pe strazi cersind mancare. Uneori ucrainenii răpesc copiii; alteori îi lasă pe copii să se descurce singuri. „Acest lucru trebuie să înceteze. Fara banii din SUA, Zelensky nu și-ar putea duce războiul secret împotriva poporului nostru. Este foarte rău”, a spus Zaharov.

  • iar ai spurcat locul cu tampenia din tine.

   • Probabil nici n-a citit articolul compulsivul, pe care l-a şi profanat prin comentariul lui aberant şi deplasat.

    • Omul e bolnav. Este un risc pentru el și pentru cei din jurul lui și trebuie internat de urgență.

 4. Frumos, înfricoșător și trist.Dumnezeu ne-a creat puri sufletește, ce s-a întâmplat cu noi? Dorim pace în lume, nu război.opriti cumva masacrul ptr un petec de pământ cu ce o fi sub el. Doamne ajuta !

 5. Nu stiu ce efect de simpatie are pentru viata copiilor din Gaza.
  Mai curajoasa era o scrisoare catre asa zisii soldati evrei care extermina copii, femei si batrani si catre dementul lor conducator!
  Sau catre exaltatii evrei din SUA care urla cerand exterminarea palestinienilor.
  Dar ei sunt ‘poporul ales’, imediat te declara ‘antisemit’ daca spui adevarul!

 6. Acesti copii sa multumesca parintilor lor care au votat Hamas. Cati palestinieni s-au razvratit impotriva Hamas? Cati i-au aclamat? Toti cei care plangeti de mila palestinienilor oferiti Israeluului atacat, solutii de rezolvare a situatiei.

  • du-te-n mortii ma-tii circumcisi

  • Platito, solutia pentru Israel este SIBERIA, si asa va fi !

  • Hamas a luat ființa datorită tratamentului “bun”aplicat de evrei ,palestinienilor . Așa ca mai ușor cu pianul pe acari și cu propaganda

 7. Citesc si.mi dau lacrimile, recitesc si.mi dau lacrimile

  • Pentru ca sunteti un om bun, cum ne-ar vrea Dumnezeu pe toti!

 8. A aparut si aici o ‘Lili’!
  Din plutonul SRI a mai aparut o cartita care nu rateaza, prin devierea de la subiect, nici o stire

 9. […] ”Dragă copile. A trecut de miezul nopții. Zbor cu sute de kilometri pe oră în întuneric, la mii de metri deasupra Oceanului Atlantic. Călătoresc spre Egipt. Voi merge la granița cu Gaza, la Rafah. Merg acolo din cauza ta” scrie marele jurnalist american Chris Hedges, membru al echipei New York Times care a luat în 2020 premiul Pulitzer pentru relatările despre terorismul mondial. Pe siteul său, The Chris Hedges Report, el a postat recent o scrisoare emoționantă către copiii din Gaza, pe care o reproducem integral. ”Nu ai fost niciodată într-un avion. Voi nu ați părăsit niciodată Gaza. Cunoașteți doar străzile și aleile înghesuite. Casuțele de beton. Cunoașteți doar barierele de securitate și gardurile patrulate de soldați care înconjoară Gaza. Avioanele, pentru tine, sunt terifiante. Avioanele de vânătoare. Elicoptere de atac. Drone. Se învârt deasupra ta. Aruncă rachete și bombe. Explozii asurzitoare. Pământul se cutremură. Clădirile cad. Morți. Țipete. Strigătele înăbușite de ajutor de sub dărâmături. Nu se oprește. Zi și noapte. Prinși sub mormanele de beton zdrobit. Colegii tăi de joacă. Colegii tăi de școală. Vecinii tăi. Dispăruți în câteva secunde. Le vezi fețele cenușii și trupurile șchioape când sunt scoase la suprafață. Eu sunt reporter. E treaba mea să văd asta. Tu ești un copil. Nu ar trebui să vezi asta niciodată. Mirosul de moarte. Cadavre în putrefacție sub beton sfărîmat. Îți ții respirația. Îți acoperi gura cu o cârpă. Mergi mai repede. Cartierul tău a devenit un cimitir. Tot ceea ce era familiar a dispărut. Privești uimit. Te întrebi unde te afli. Îți este frică. Explozie după explozie. Plângi. Te agăți de mama sau de tatăl tău. Îți acoperi urechile. Vezi lumina albă a rachetei și aștepți explozia. De ce ucid copiii? Ce ai făcut tu? De ce nu te poate proteja nimeni? Vei fi rănit? Îți vei pierde un picioruș sau o mânuță? Vei orbi sau vei ajunge într-un scaun cu rotile? De ce te-ai născut? A fost pentru ceva bun? Sau a fost pentru asta? Vei apuca să crești? Vei fi fericit? Cum va fi fără prietenii tăi? Cine va muri următorul? Mama ta? Tatăl tău? Frații și surorile tale? Cineva pe care îl cunoașteți va fi rănit. În curând. Cineva pe care îl cunoști va muri. În curând. Noaptea stai întins în întuneric pe podeaua rece de ciment. Telefoanele sunt tăiate. Internetul este oprit. Nu știi ce se întâmplă. Apar flash-uri de lumină. Sunt valuri de lumini după explozii. Se aud țipete. Nu se oprește. Când tatăl sau mama ta aleargă pentru mâncare sau apă, tu aștepți. Acel sentiment îngrozitor în stomac. Se vor întoarce? Îi vei vedea din nou? Va urma micuța ta casă? Te vor găsi bombele? Sunt acestea ultimele tale clipe pe pământ? Bei apă sărată și murdară. Îți face foarte rău. Te doare stomacul. Ți-e foame. Brutăriile sunt distruse. Nu mai există pâine. Mănânci o singură masă pe zi. Paste. Un castravete. În curând asta va părea un festin. Nu te joci cu mingea de fotbal făcută din zdrențe. Nu zbori cu zmeul tău făcut din ziare vechi. Ai văzut reporteri străini. Noi purtăm veste antiglonț cu cuvântul PRESS scris pe ele. Avem căști de protecție. Avem camere de luat vederi. Conducem jeep-uri. Apărăm după un atentat cu bombă sau un schimb de focuri. Stăm mult timp la o cafea și vorbim cu adulții. Apoi dispărem. De obicei, nu intervievăm copii. Dar am făcut interviuri când cetele voastre se înghesuiau în jurul nostru. Am râs. Arătând cu degetul. Cerând să vă facem o poză. Am fost bombardat de avioane în Gaza. Am fost bombardat în alte războaie, războaie care au avut loc înainte ca voi să vă nașteți. Și eu am fost foarte, foarte speriat. Încă mai am coșmaruri despre asta. Când văd fotografiile din Gaza, acele războaie îmi revin în minte cu forța tunetului și a fulgerului. Mă gândesc la tine. Noi toți cei care am fost la război urâm războiul cel mai mult din cauza a ceea ce le face copiilor. Am încercat să vă spun povestea. Am încercat să spun lumii că atunci când ești crud cu oamenii, săptămână după săptămână, lună după lună, an după an, deceniu după deceniu, când le refuzi oamenilor libertatea și demnitatea, când îi umilești și îi prinzi într-o închisoare în aer liber, când îi ucizi ca pe niște fiare, ei devin foarte furioși. Le fac și altora ceea ce li s-a făcut lor. Am spus-o de nenumărate ori. Am spus-o timp de șapte ani. Puțini m-au ascultat. Și acum asta… Există jurnaliști palestinieni foarte curajoși. Treizeci și nouă dintre ei au fost uciși de când a început acest bombardament. Ei sunt eroi. La fel sunt și medicii și asistentele din spitalele voastre. La fel sunt și lucrătorii ONU. Optzeci și nouă dintre ei au murit. La fel și șoferii de ambulanță și medicii. La fel și echipele de salvare care ridică cu mâinile lor goale plăcile de beton. La fel și mamele și tații care vă protejează de bombe. Dar noi nu suntem acolo. Nu și de data aceasta. Nu putem intra. Suntem blocați afară. Reporteri din toată lumea se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Mergem pentru că nu putem asista la acest masacru fără să facem nimic. Mergem pentru că sute de oameni mor în fiecare zi, inclusiv 160 de copii. Mergem pentru că acest genocid trebuie să înceteze. Mergem pentru că avem copii. Ca și voi. Prețioși. Inocenți. Iubiți. Mergem pentru că vrem ca voi să trăiți. Sper că într-o zi ne vom mai întâlni. Vei fi un adult. Eu voi fi bătrân, deși pentru tine sunt deja foarte bătrân. În visul meu pentru tine te voi găsi liber, în siguranță și fericit. Nimeni nu va mai încerca să te ucidă. Vei zbura în avioane pline de oameni, nu de bombe. Nu vei fi prins într-un lagăr de concentrare. Vei vedea lumea. Vei crește și vei avea copii. Veți deveni bătrâni. Vă veți aminti de această suferință, dar veți ști că aceasta înseamnă că trebuie să-i ajutați pe alții care suferă. Aceasta este speranța mea. Rugăciunea mea. Te-am dezamăgit. Aceasta este vina îngrozitoare pe care o purtăm. Am încercat. Dar nu am încercat suficient de mult. Vom merge la Rafah. Mulți dintre noi. Reporterii. Vom sta în fața graniței cu Gaza în semn de protest. Vom scrie și vom filma. Iată ce vom face. Nu este mult. Dar este ceva. Vom spune iar și iar povestea voastră. Poate că va fi suficient pentru a vă câștiga dreptul de a vi se cere iertare.”(Traducere Bogdan Tiberiu Iacob) https://inpolitics.ro/laureat-pulitzer-scrisoare-catre-copiii-din-gaza_1860080376.html […]

  • Asta nu e comentariu, ci batjocura sau dementa.

 10. […] inpolitics.ro / Traducere: Bogdan Tiberiu […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998