CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lectia Orban – momentul dezmeticirii in PNL

4 comentarii / 5032 vizualizări / 11 aprilie 2016

În două ore, politicianul Ludovic Orban a pierdut azi aproape tot: onoranta candidatură la primăria generală, funcția în partid, în conducerea Camerei și se confruntă și cu pierderea libertății. Mai mult decît un eveniment din seria cu care ne-a obișnuit DNA în ultima vreme, ceea ce s-a întîmplat azi ar trebui, în mod firesc, să reprezinte momentul dezmeticirii în PNL dintr-un vis frumos. Și, vai, găunos.

Să vedem faptele concrete: la vreo două ceasuri după prînz, Orban postează pe contul de Fecabook anunțul că la orele 15 a fost invitat la DNA. La intrare în instituție, declară că nu are habar despre ce e vorba. O oră și jumătate mai tîrziu, el iese de la audieri avînd calitatea de inculpat, pentru foloase necuvenite, și anunță că demisionează din toate funcțiile de conducere din partid și parlament și renunță la candidatură. Totodată, este plasat sub control judiciar două luni.

Un comunicat ulterior al DNA informează:

„La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.
Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.
Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”.

Greu de crezut, dar acest comunicat aparent banal – lumea e deja sătulă să tot audă de șpăgile politicienilor – are elemente ieșite din comun, în opinia noastră.

Să explicăm de ce: Ludovic Orban e desemnat de PNL, oficial, drept candidat la primărie pe 22 februarie.
După doar cîteva zile, conform DNA, Orban deja începe șmenurile de campanie cu bani negri pentru apariții – cu sau fără ”P”, nu știm încă – în mass-media, pentru a-și susține candidatura.

Și nu prin intermediari, ci direct și personal.
Stranie comportare.

Aranjamentele lui Orban au loc în plină nebunie a arestărilor, interceptărilor, denunțurilor etc, cînd una dintre temele zilei este acuzația la adresa DNA că ”decupează” scena politică prin arestări de candidați, funcție de interesele structurilor de forță.

Un motiv în plus pentru ca Ludovic Orban, politician cu un sfert de secol de activitate și fiu al unui colonel de Securitate, pe deasupra, să fie mai conștient decît mulți alți candidați mai tineri asupra riscurilor de a fi filat permanent.

Ceea ce face Orban, însă, încalcă orice norme ale prudenței și-i face pe mulți, în acest moment, să aibă dubii asupra inteligenței lui.

Cum să te expui la asemenea pericol, într-un asemenea moment?
Cînd DNA nu are jenă să aresteze candidați la primării pentru fapte comise cu mulți ani în urmă, Orban oferă, ”generos”, motive să fie executat pentru lucruri proaspete.

E, efectiv, idiot?

Răspunsul e simplu: nu, Orban nu e idiot.

Greșeala lui, ca și a altor politicieni din ultima perioadă, e că s-a crezut la adăpost doar pentru că face parte din ”partidul meu”.
Că se află plasat într-o zonă în care DNA nu face poteci, pentru că ar deranja Cotrocenii, și, deci, nu riscă nimic.

Eroare.
DNA nu oferă protecție ”zonală”, ci ”om la om”, cum se spune în fotbal.
Nu sunt protejate structuri întregi, ci anumite figuri din componența lor.
Și nu permanent, ci doar atît timp cît își dovedesc utilitatea.
Cînd nu mai sunt utili, sunt aruncați precum măselele stricate.
Ghinionul lui Ludovic Orban e că nu se afla pe lista protejaților.
Și că a crezut că numele PNL e o umbrelă suficientă împotriva procurorilor anticorupție doar pentru că e partidul care l-a trimis pe Klaus Iohannis la Cotroceni.

O eroare pe care, în mod cert, o fac mulți alți liberali. Pe care o comit și destui pesediști care, făcînd sluj în fața președintelui ori a structurilor, se cred la adăpost.
Pentru toți aceștia, evenimentul de azi ar trebui să reprezinte momentul dezmeticirii.
Deși ne îndoim serios că vor trage, cu adevărat, învățăturile necesare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. si? coruptii sa se duca dracului. merita!

  2. Orban a „pacatuit” prin situarea proasta in sondaje.In plus, l-a injurat pe dl. presedinte cand acesta a numit-o pe d-ra Gorghiu sefa la PNL si nici nu a dat raportul la „binom”!

  3. Orban a iesit de la DNA cu mina unuia complet anihilat. Si e normal, fiindca i s-a spus: „Moshule, te cari sau deschidem dosarul cu Transalpina? U’ce-avem aici! Iei 5 ani ca popa! Hai, cara-te c-avem treaba!”.

  4. Asist la discutii… Pe alocuri sunt de-a dreptul amuzante. Pe alte… alocuri sunt pure aruncari de vorbe,idei etc pentru (uneori) a se vedea ca nume (si ala fals) tiparit si publicat. Ce sa zic, traim vremuri inmuiate in melasa dulce a unei sforarii al carui scop este un fals derutant si greu de deslusit. Va amintiti de „Cineee tace si faaace?” s.a.m.d. Nu-i exclus ca sub tacerea aia sa zaca informatii ce ascund porunci „de departe” aranjate cu grija intr-un rastel al timpului, ascuns si el, iar scamatori electorali cu sau fara chitara sa-si dea in petec in punlic bravand in devotati servitori. Ai unei cauze necunoscute inca (!) Amin ! Desluseasca ce se poate…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998