Lectia uitata de Iohannis: ai grija ce-ti doresti!
5 comentarii / 5910 vizualizări / 4 noiembrie 2015
Guvernul Ponta a căzut, în urma manifestației de stradă de aseară, dar criza e nu la final, ci abia la început. Urmează un sfîrșit de an mai mult decît fierbinte, și nu e exclus să asistăm la evenimente de-a dreptul dramatice, pentru că terenul politic este, în acest moment, mai mult decît mlăștinos. S-a vorbit intens că prăbușirea guvernului Ponta se înscrie în dorința președintelui Iohannis de a avea un cabinet propriu mai înainte de a se împlini un an de mandat; dacă e așa, s-ar putea ca acesta să fi uitat o vorbă înțeleaptă: ai grijă ce-ți dorești!
Demisia guvernului Ponta nu clarifică deloc scena politică, cel puțin nu în perioada imediat următoare.
Ba chiar dimpotrivă.
Să o luăm metodic.
În primul rînd, demisia de onoare a lui Ponta reprezintă un mare punct în plus pentru el în planul imaginii, prin mesajul transmis public că respectă voința cetățenilor, chiar dacă nu a fost vorba decît de 30.000 de protestatari.
O retragere elegantă înseamnă o șansă ridicată pentru un come back în viitor. Iar Ponta s-ar putea să revină în cărți mai devreme decît își imaginează unii astăzi. (Faptul că Traian Băsescu i-a mulțumit public, pe Facebook, pentru gestul său spune multe)
Să vedem, însă, ce variante sunt posibile.
La consultările de la Cotroceni care vor fi convocate, constituțional, alianța PSD-UNPR revendică, în continuare, dreptul de a desemna un premier, avînd majoritatea în parlament. Dacă Iohannis acceptă, vom avea un nou guvern destul de curînd. Oponenții actualei puteri s-ar putea să fie de-a dreptul enervați constatînd că a plecat Ponta și s-au trezit în loc cu un condamnat penal, recte Liviu Dragnea, ori cu Valeriu Zgonea, adică din lac în puț. Cel care ar deconta supărarea, în acest caz, ar fi Klaus Iohannis, și așa aflat într-o scădere accentuată de popularitate.
Dacă, dimpotrivă, președintele refuză solicitarea, înseamnă că noul premier va fi desemnat din sînul PNL.
De aici, se deschid alte variante.
Fie PNL încearcă să obțină o majoritate, lucru posibil doar cu ajutorul UNPR și al proscrisului Gabriel Oprea, caz în care noul guvern e condamnat încă din fașă în ochii opiniei publice. Cu tot cu Iohannis.
Fie se încearcă formula guvernului minoritar, susținut neoficial de PSD, după modelul cabinetului Tăriceanu, după 2007.
Numai că relația actuală PNL-PSD nu aduce nici pe departe cu cea din vremea lui Tăriceanu, iar marele perdant ar putea fi Liviu Dragnea, care va fi considerat un trădător în ochii electoratului PSD.
Există și varianta unui guvern de tehnocrați, susținut de toate forțele politice, care să gestioneze guvernarea pînă la alegeri.
Nu e o variantă prea strălucită pentru Klaus Iohannis, care ar putea deconta direct și nemilos orice stîngăcie a noului cabinet. Începînd chiar cu alegerea premierului, dacă se confirmă una dintre variantele Lucian Isar sau Dacian Cioloș, vehiculate în ultima vreme. Primul, concubinul șefei PNL, al doilea, un apropiat al lui Traian Băsescu, dar și al unui serviciu secret străin, după unele surse.
Iar stîngăciile viitorului guvern – dacă nu va fi tot unul al actualei coaliții – sunt inerente. România nu are bugetul de stat pe 2016 votat în parlament, așa cum prevede legea, pînă, cel mai tîrziu, la data de 15 octombrie, și suntem deja în prima decadă a lui noiembrie. În 2009, căderea guvernului Boc a împins bugetul pînă în februarie anul următor; repetarea acelei situații ar isteriza Comisia Europeană.
Iarna bate la ușă, RADET-ul e pe butuci, Capitala are o administrație în regim de avarie, cu 3 primari din 7 la post, problema refugiaților presează, legea salarizării se tot amînă și stîrnește tensiuni, iar lista problemelor poate continua.
O altă problemă majoră a viitorului guvern, în special dacă se schimbă culoarea politică, este a numelor propuse, care vor fi analizate, foarte probabil, mult mai atent, de către opinia publică, decît în alte dăți. Ori, PNL nu a reușit pînă acum nici pe departe să pună capăt tensiunilor interne vizavi chiar de primul dintre aceste nume, adică cel al viitorului premier – Predoiu, Gorghiu ?…- darmite la un nivel mai scăzut. Revenirea în prim plan a tristelor figuri din guvernarea Boc, ori a interfețelor acestora, ar costa scump în alegerile de anul viitor.
E greu de crezut că președintele Iohannis nu știe toate astea, probabil așa se explică și lipsa sa de elan în acțiunea de debarcare a guvernului Ponta, care i-a atras criticile, în ultimele luni, a numeroși susținători.
Acest lucru lasă loc, în opinia noastră, ipotezei că dărîmarea guvernului nu a fost impulsionată, inclusiv prin orchestrarea mișcărilor de stradă, de către palatul Cotroceni, ci de către alte structuri. Unele speriate la gîndul că, peste cîteva luni, expiră anumite mandate la vîrful unei structuri de forță a statului, care decupează politica autohtonă de vreo 2-3 ani încoace pe bază de cătușe. Și că actuala conjunctură politică ar fi avut toate șansele să impulsioneze schimbările respective, în locul prelungirii mandatelor.
Am lăsat la urmă o variantă nu lipsită de plauzibilitate, chiar dacă asta ar însemna o premieră politică absolută, la noi: alegeri anticipate.
Într-adevăr, Iohannis și PNL ar putea merge și pe varianta anticipatelor, care ar presupune desemnarea a doi premieri consecutivi fără șanse de a fi votați, urmată de dizolvarea parlamentului. Asta ar însemna alegeri cel mai tîrziu în cinci luni de la momentul primei desemnări de premier, adică undeva, prin martie anul viitor.
Două ar fi marile avantaje ale partidului prezidențial, în acest caz.
Pe de-o parte, ar evita, pe durata următorului an, erodarea care se înregistrează, lent, dar inplacabil, de ceva vreme, în sondaje, pe fondul neputinței de a face cu adevărat opoziție, dar și al scăderii ”locomotivei” Iohannis.
Pe de alta, extrem de important, ar plasa alegerile parlamentare înaintea localelor, alegeri care, după noua legislație electorală, amenință să lase liberalii fără nicio mare primărie, adică un dezastru din perspectiva alegerilor din toamnă, dacă ar avea loc la termen.
În plus, eventuala vreme rea (zăpadă, viscol, inundații) ar descuraja mai mult electoratul de la țară, tradițional pesedist, decît pe cel din orașe, mai apropiat dreptei.
Cine pierde zdravăn în orice situație, în urma deciziei anunțate azi de Ponta, este Gabriel Oprea și al său partid. Chiar dacă s-ar menține actuala coaliție de guvernămînt – adică varianta cea mai bună – Oprea nu ar mai prinde guvernul; în orice altă conjunctură se vor întîmpla lucruri mult mai rele, începînd cu pierderea masivă de fotolii parlamentare pe listele PSD, anul viitor, și terminînd chiar cu destructurarea totală a partidului. (Bogdan Tiberiu Iacob)
o sa vina securistul nas al lui ponta, georgica maior. nu mi-a placut niciodata mecla aluia
http://marianbataiosu.wordpress.com/2015/11/04/nu-iesiti-la-mitinguri-se-va-trage/
Iohannis, un primitiv politic.
Balci de toamna (fragment)
Porcul guiţă prin curte că a fost şi el primar
Iar boul a ajuns acum preşedinte,
Deşi în urmă a rămas doar bălegar
Zâmbind, pretinde că aşa a fost şi înainte.
E un bâlci continuu pe nimic
La mine în suflet ca şi-n curte
Toamna scârţăie orgasmic,
Ca accente stânjenitor de inculte.
Iar inima mea, eternul tic-tac
Face amor cu vremea, ca-ntr-un iatac.
poezie (fragment) de Iustinian Gr. Zegreanu
Poezia de mai sus se potriveste ca o manusa lui Johanis , halal presedinte,,,,