CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Lecția ungurească pentru România – țara în care au murit demisiile de onoare

0 comentarii / 1726 vizualizări / 12 februarie 2024

În România a sucombat demult un obicei și e mare păcat, că să zicem astfel. A murit obiceiul demisiilor de onoare din funcțiile grele ale statului; indiferent ce catastrofă se produce, nimeni nu pleacă din post. Pentru că nimeni nu se simte vinovat pentru nimic. Dacă totuși, cu chiu, cu vai, cineva se vede nevoit să plece, are grijă să se acopere cu o droaie de motivări, din care rezultă că a fost, de fapt, un erou/victimă. Din acest (trist) punct de vedere, Ungaria vecină ne-a servit în week-end o mare lecție de demnitate și onoare, prin demisia președintei și a altor demnitari în urma unui scandal care la noi ar fi părut o glumiță.

Reamintim pe scurt: președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a anunțat sâmbătă demisia, din cauza erorii de a grația anul trecut un bărbat care a ajutat la mușamalizarea unui caz de abuz sexual într-un centru pentru copii.
„Am făcut o greșeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de președinte”, a declarat Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

„Am luat decizia de a acorda grațierea în aprilie anul trecut considerând că deținutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care i-a supravegheat. Am făcut o greșeală, deoarece grațierea și lipsa de motivare au fost potrivite pentru a declanșa îndoieli cu privire la toleranța zero care se aplică în cazul pedofiliei”, a declarat Novak într-un discurs de adio în care nu a încercat nicio clipă să se disculpe, asumîndu-și, deschis și onest vina.

Tot sîmbătă, a demisionat și fostul ministru al Justiției din cabinetul Orban, Judit Varga, care conducea lista Fidesz pentru alegeri și care a semnat și ea grațierea.
Au demisionat în grup și patru consilieri prezidențiali.

Șase nume grele ale politicii de la Budapesta au plecat din cauza unei grațieri eronate. Au făcut-o pentru a răspunde indignării publice și pentru a nu lăsa partidul lui Viktor Orban într-un ofsaid moral de proporții. Pentru că FIDESZ e un susținător al valorilor familiale, iar pedofilia nu se încadrează între ele.

Așa ceva nu se poate vedea în România. (Bogdan Tiberiu Iacob) (Materialul complet poate fi citit aici)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998