CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lege trecută fulger prin parlament: La alegerile viitoare am putea avea președinte ucrainean

0 comentarii / 3081 vizualizări / 26 iunie 2024

Camera Deputaților a votat azi în regim de urgență o lege adoptată deja de Senat săptămîna trecută, și care urmează să meargă la promulgare, grație căreia străinii care au statut de refugiat pot primi cetățenie română după doar trei ani de ședere la noi, față de opt ani pentru restul celor interesați.

Legea inițiată de guvernul Ciolacu modifică legea cetățeniei, care prevede că ”Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) la data cererii este titular al dreptului de şedere pe termen lung ori al dreptului de rezidență permanentă, în România, în condițiile legii, şi locuiește legal pe teritoriul României de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetățean român şi conviețuiește cu acesta, de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei”.

În noua formă, apare o categorie de cetățeni exceptați de la această normă: refugiații.

”Termenul de 8 ani prevăzut la alin.(1) lit.a) poate fi redus cu până la 3 ani în cazul în care solicitantul care îndeplineşte condițiile prevăzute la alin.(1) a dobândit statutul de refugiat, potrivit prevederilor legale în vigoare, și a depus eforturi deosebite în vederea integrării în societatea românească, mai ales dacă poate demonstra realizări remarcabile în pregătirea școlară sau profesională ori în ocupația exercitată sau implicare civică deosebită”.

În consecință, din valul de refugiați ucraineni, spre exemplu, veniți la noi după invazia rusă, s-ar putea ridica la alegerile următoare un președinte al României, ori ar putea deveni ministru, parlamentar șamd. (B.T.I.)

foto: Pixabay.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998