CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Legea gratierii – ingropata definitiv. Sau macar pina in toamna

0 comentarii / 2201 vizualizări / 11 mai 2017

A trecut și Comitetul Executiv al PSD, s-au tăiat capete, s-au făcut schimbări de leadership, dar tot nu ne-am lămurit în legătură cu o problemă: cum rămîne cu legea grațierii? Se mai dă ori ba? Și, dacă da, cînd? Și dacă nu, care sunt argumentele concrete ale renunțării? Știm doar că Liviu Dragnea a mormăit ceva, după ședință, cum că legea nu rezolvă problemele din justiție, că nu e o prioritate și că se gîndește serios dacă mai e oportună.

Un lucru e aproape cert, în opinia noastră: oportună ori ba, legea grațierii va rămîne îngropată cel puțin pînă la toamnă.
Iar PSD mai are la dispoziție o perioadă extrem de scurtă în care își mai permite manevre, să le spunem, deranjante, în plan guvernamental și legislativ, în privința unor legi importante, precum cea a salarizării unitare, a Fondului Suveran de Investiții, a investițiilor publice ori cea privind proiectele strategice, care sunt considerate prioritare.

Cam pînă spre sfîrșitul acestei luni.
După care, profețim o vară extrem de calmă din acest punct de vedere.

Motivul e foarte simplu.
Din iunie începînd și pînă la finele verii, în România vor avea loc ample exerciții ale NATO.

Și cînd spunem ample, aproape le minimalizăm anvergura reală: e vorba de exerciţii la care vor participa peste 40.000 de militari din peste 20 de ţări aliate şi partenere și peste 3000 de mijloace tehnice.

Simularea unui război în toată regula, ce mai, o manevră cum nu a mai avut loc vreodată în România.

E de la sine înțeles – și PSD conștientizează asta vrînd, nevrînd – că orice decizie guvernamentală cu potențial de scandal riscă să aglomereze iar Piața Victoriei.
Numai că impactul unor manifestații de protest ale TFL-iștilor în timpul marilor exerciții ale NATO nu e greu de cuantificat.

Nu te joci cu focul în preajma butoiului cu pulbere, iar autoritățile de la noi ori știu asta foarte bine, ori vor fi ”ajutate” să înțeleagă.

Pentru Dragnea, a fost suficientă o emisiune mai tăioasă a unui post american de televiziune, moderată de o ziaristă de valoare și extrem de înțepată, zilele trecute, ca să-l facă să bată rapid în retragere pe tema grațierii.

E de la sine înțeles că nici în vis nu ar îndrăzni să provoace manifestații nervoase de stradă în timp ce în România se produc la scenă deschisă generali de la Pentagon ori de la sediul NATO din Bruxelles și defilează tancuri germano-americane.

Așa că putem spune că perioada agitată a guvernării se apropie de un final provizoriu.
Dacă liniștea ce urmează va fi de bun augur pentru partid sau nu, rămîne de văzut, mai ales că debutul respectivei perioade va coincide, cum bine a observat analistul Sorin Roșca Stănescu, cu sfîrșitul celor 6 luni de grație de care are parte orice nouă guvernare.
Din acel moment, PSD va începe cu adevărat să deconteze în sondaje erorile și nerealizările.
Va fi vara un sfetnic bun pentru social-democrați? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998