CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Legea lustratiei, grenada aruncata de PDL in ograda viitoarei puteri

0 comentarii / 1933 vizualizări / 6 martie 2012

Adoptată cam pe nepusă masă, cînd nimeni nu își mai făcea iluzii, legea lustrației e, în realitate, un cadou extrem de otrăvit aruncat de PDL în poala succesorilor la putere, probabil cei din USL. Asta pentru că, ceea ce, în aparență, le oferă viitorilor conducători mijloacele necesare unei auto-curățiri morale care la PDL nu mai e posibilă, în realitate le va crea probleme foarte mari de răsplătire a numeroasei clientele politice. Și e aproape cert că nu întîmplător puterea a lăsat adoptarea legii pentru ultima parte a mandatului, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos.

Tratată mai degrabă cu indiferență, noua lege a lustrației este mult mai dură și mai periculoasă pentru clasa politică decît își imaginează cei mai mulți. Ideea de superficialitate a fost indusă de informația că președintele, parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene nu sunt afectați de prevederile ei.
Numai că funcțiile care intră sub incidența legii reprezintă, de fapt, grosul sinecurilor de rang mai mic care sunt oferite de orice regim la putere, iar asta va avea un impact devastator în viitor, dacă legea trece de Curtea Constituțională.

Altfel spus, legea lustrației iartă eșalonul unu al puterii, dar taie rău în celelalte.

E vorba de un număr uriaș de funcții de conducere din absolut toate companiile de stat din țară, la care se adaugă funcții grele din aparatul guvernamental și din instituții de prim rang ale statului, inclusiv armată, servicii secrete, justiție, poliție șamd.

Un important număr de români care au deținut anumite funcții politice în fostul PCR sau UTM (uteciștii au scăpat), în învățămîntul de partid, în conducerea unor gazete comuniste, în fostele guverne sau în ierarhiile județene, în armată, justiție, miliție ori securitate vor avea acces barat spre funcțiile din paragraful anterior în următorii cinci ani de la intrarea în vigoare a legii.

Mai mult de atît, dacă președintele promulgă legea, să zicem, la finele acestei luni, toți cei care intră sub incidența ei trebuie să demisioneze cel mai tîrziu la finele lui iunie, riscînd, altfel, pușcăria.

În categoria celor care vor avea interdicții intră, mai mult ca sigur, cîteva zeci de mii de persoane, dacă nu cumva și mai mult de atît. Numărul real e greu de cuantificat atît timp cît nu s-au cercetat pînă în prezent arhivele PCR, care pot ascunde surprize nebănuite, chiar bombe, pentru că CV-urile multor figuri importante ale zilei pot conține pasaje ținute la secret, dar care, în noile condiții, le pot stopa carierele. (Despre Adrian Năstase nu s-a știut, spre exemplu, că a fost lector al CC al PCR decît după descoperirea unei cereri de aprobare pentru cumpărarea unei mașini către Ana Mureșan).

Președintele TVR va trebui să demisioneze după promulgarea legii
Un exemplu de lustrabil fruntaș: președintele TVR, Alexandru Lăzescu, va trebui să demisioneze rapid în cazul adoptării legii, pentru că a fost director al ”Opiniei studențești”, publicație a UASCR, intrînd sub incidența art.1 alin d.

Pe lista celor care nu ar mai putea prinde funcții numite (presupunînd că ar dori, desigur) se numără Cornel Nistorescu ori Ion Cristoiu, care au activat ca șefi, de asemenea, la publicații tutelate de fosta UTC. Ca ei există, cu siguranță zeci de alte cazuri, foști jurnaliști cu funcții la Scînteia, Scînteia tineretului șamd. Lustrabili sunt și Monica Macovei ori Norica Nicolai, foști procurori comuniști, dar nu și Cristian Diaconescu, spre norocul lui ”doar” judecător.

În esență, e foarte probabil că PDL a lăsat legea pentru ultima parte a guvernării tocmai pentru a nu afecta serios propria clientelă sa de partid. Și a beneficat de o pleașcă nesperată, adică absența opoziției din parlament, care ar fi putut corecta unele aberații ale legii ori unele măgării pe față, precum salvarea in extremis a lui Ungureanu și Meleșcanu.

De la termenul limită de părăsire a funcțiilor actuale de către lustrabili, plasat undeva, în vară, pînă la alegerile din toamnă care au șanse mari să aducă un nou regim la putere nu e decît o perioadă scurtă, un sacrificiu mic pentru clienții puterii.

Prevederile legii ar expira, de asemenea, undeva, în primăvara lui 2017, la scurt timp după viitoarele alegeri, care ar putea marca o nouă rotație la guvernare. Perfect pentru ca PDL să sară pîrleazul.

Pentru PNL dar, mai ales, pentru PSD, legea lustrației se va dovedi, însă, o belea mare, pentru că vor trebui găsite sinecuri ”nelustrabile” pentru inerenta clientelă politică ce așteaptă, cu nările fremătînde, venirea la putere. Și vorbim, cum spuneam, de mii de posturi la nivel național.
Nici nu e de mirare că Victor Ponta a desființat-o tăios, deși nu are nicio problemă, personal, cu legea, iar Iliescu a declarat-o drept ”o rușine pentru România”. Și nici că, acum doi ani, tot pesediștii au fost cei care s-au repezit să conteste legea în vechea formă la Curtea Constituțională, salvîndu-i fără să știe actuala funcție lui Răzvan Ungureanu.

Marea întrebare e cîte asemenea cadouri otrăvite către viitoarea putere mai e în stare PDL să facă pînă la alegerile din toamnă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998