CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Legendă a umorului britanic: În 2022 nu mai poți face glume, corectitudinea politică a distrus comedia

0 comentarii / 2860 vizualizări / 20 iulie 2022

Celebrul actor de comedie britanic John Cleese, membru fondator al grupului de umor Monty Phyton, vine cu verdicte triste: politically correctul a afectat grav umorul, astfel că în ziua de azi comedianții și-au pierdut libertatea de a satiriza.

John Cleese, nominalizat la Oscar și personaj în filmele Bond, a participat zilele astea la festivalul american FreedomFest și a acordat un interviu postului Fox News în care a tras un semnal de alarmă legat de felul cum corectitudinea politică a devenit un obstacol major, în special pentru tineri comedianţi. Cînd a fost întrebat dacă actorii de comedie mai au libertatea de a fi amuzanți în anul 2022, Cleese a răspuns ferm: „Nu”.

 

„Cred că este deosebit de îngrijorător în acest moment, deoarece poți crea doar într-o atmosferă de libertate, în care să nu verifici critic tot ce spui, înainte de a trece mai departe. Asta este creativitatea — trebuie să ți se permită să creezi. Și o mulțime de comedianți acum stau și se gîndesc: „Pățesc ceva dacă spun asta? Nu cred. Și asta este moartea creativității”, a continuat Cleese. „Deci aș spune că acum este un moment dificil, în special pentru tinerii comedianți”.

”Poți crea și apoi poți critica, dar nu le poți face în același timp. Deci, dacă ești îngrijorat să nu cumva să jignești oamenii și te gîndești constant la asta, nu vei fi foarte creativ. Asta are un efect dezastruos”, a mai declarat Cleese.

Cleese a deplîns că „totul este mai politizat acum”. „Nu era așa cînd am ajuns prima dată în America, în anii 60”, a spus el.

Actorul în vîrstă de 82 de ani s-a opus ferm ideii că orice comediant ar trebui să fie „anihilat” doar din cauza unei glume și a mai spus că trebuie să se permită publicului să decidă ce este amuzant.

Cleese a oferit o prognoză sumbră cu privire la viitorul comediei, spunînd că simte o „mare tristețe” legat de faptul că mai există „foarte, foarte puține scenarii de comedie cu adevărat bune”. „Cu siguranță, în Anglia, cînd am făcut spectacole între anii ’60 și 2000, probabil că erau șase sau șapte scriitori care scriau comedii absolut minunate, frumos construite, personaje bune. Și cred că acest lucru a fost valabil și în America, deoarece Broadwayul era important și oamenii care lucrau pe Broadway erau foarte alfabetizați. Au scris multe și știau cum să creeze”, a declarat Cleese.

„Ceea ce simt acum este că foarte puțini oameni mai știu să producă umor, așa că acum, comediile din America se adresează doar tinerilor, pentru că ei sunt cei care merg vineri seara la cinema, ceea ce înseamnă că box office-ul va merge. Și totul este făcut în cele din urmă doar pentru bani, pentru că acum avem studiouri care sunt mai interesate de căștig decît de a face filme grozave. Pe vremuri, voiaut să facă și filme grozave” a conchis legendarul actor. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998