CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Legenda ne-strîngerii de mînă de la congresul PD – 2001

0 comentarii / 2486 vizualizări / 16 mai 2011

Pe Băsescu l-a bufnit plînsul cînd și-a amintit, sîmbătă, la congresul PDL, cum a refuzat Petre Roman să îi strîngă mîna cu 10 ani în urmă, la un alt congres. La vremea respectivă, trebuie spus, el s-a ținut mult mai bine în fața afrontului care, da, a fost real, în ciuda unor îndoieli care planează în presa de azi.

Și, tocmai pentru că există îndoieli că amintirea care i-a adus lacrimi în ochi președintelui e trucată, vom da cuvîntul presei vremii, pentru a aminti cum s-a derulat incidentul de acum un deceniu. O facem prin pana măiastră a doua reputate jurnaliste, Adriana Duțulescu și Nicoleta Vera, care au acoperit, atunci, evenimentul pentru ziarul ”Național”. Iată un fragment din reportajul de la congresul în care Roman i-a predat sceptrul lui Băsescu:

Vineri seara, oboseală mare, plictiseală și mai și. La ora 19.00 a început votul. Cei peste 1.000 de delegați la Convenția Națională Extraordinară a PD au fost rînd pe rînd strigați să ocupe cele șase cabine de vot instalate în sală. În timp ce stăteau disciplinați la coadă, delegați se conversau veseli cu Băsescu. Acesta se întinsese peste pupitrul de la prezidiu și se prăpădea de rîs. La nici un metru de el, Petre Roman era nebăgat în seamă. La un moment dat și-a găsit de vorbă și cu el o doamnă blondă. Imediat fizionomia lui Roman s-a modificat, pe față apărîndu-i brusc un zîmbet electoral bine studiat. Simona Marinescu a preferat să plece de la prezidiu și să se converseze pe hol cu soțul. După mai bine de două ore votarea s-a încheiat și urnele au fost duse la comisia însărcinată cu numărarea buletinelor. Încă aproximativ două ore de așteptare. În tot acest timp Petre Roman a dispărut. Deja la bursa zvonurilor se prefigura faptul că la anunțarea rezultatului nu se va mai arăta la față. Din interiorul comisiei a răzbătut scorul aproape sigur al votului. Și, o dată cu acesta. a apărut în mijlocul holului și Traian Băsescu, rîzînd și de această dată cu gura pînă la urechi. În jurul lui s-au adunat ca la un semn aplaudacii. „Felicitări, dom´ președinte, bravo!”. Strîngeri de mîini, spinări încovoiate, poze de familie. „Vă rog, mai încet, nu-i frumos să ne-mpănăm înainte să se anunțe oficial!”, spunea Băsescu puțin cam neconvingător. În spatele său se făceau pariuri pe lăzi de whisky despre rezultatul scrutinului.

N-a știut să piardă…
„S-a terminat numărătoarea, intrați vă rugăm în sală”, striga pe la unsprezece noaptea un puști cu eticheta de organizator în piept. Lumea s-a adunat. De undeva, dinspre scări s-a produs rumoare. Înconjurat de gărzile de corp și de cîțiva oameni fideli, negru la față de supărare și-a făcut apariția Petre Roman. „Ce ne facem domnule președinte?”, l-au întrebat cîțiva delegați. „Situația este într-adevăr complicată pentru oameni, pentru mine nu este deloc complicată”, le-a răspuns Roman preocupat. Toți cei trei candidați la șefia PD și susținătorii lor desemnați și-au reluat locurile la prezidiu. „Moțiunea Petre Roman – 304 voturi pentru, 717 împotrivă”. Rezultatul a căzut ca un fulger peste capul său. S-a încovoiat pe scaun și din nou a fixat cu privirea un punct imaginar deasupra capului”. Moțiunea Traian Băsescu – 653 voturi pentru… Sala a izbucnit în aplauze. Băsescu s-a ridicat în picioare salutînd delegații. Din boxe a răsunat instantaneu imnul PD. Liviu Negoiță și Adrian Videanu, din dreapta și stînga lui Băsescu au început să dea frenetic din mîini. Roman a rămas proțap. Nici măcar un zîmbet schițat nu i-a brăzdat fața. „Marineștii” (Simona Marinescu și soțul n.n.) surîdeau de complezență. Oamenii din sală ovaționau. În ultimele acorduri ale imnului, Traian Băsescu s-a îndreptat spre scaunul lui Roman să-l salute. I-a întins mîna. În fața celor 1.000 de delegați Petre Roman s-a lăsat pradă ranchiunei, demonstrînd evident că nu știe să piardă. Printr-un gest total lipsit de fair-play Petre Roman s-a făcut că nu-l vede pe Băsescu, s-a ridicat cu spatele la el, și tot cu spatele, într-o mișcare nefirească, s-a îndreptat spre microfon. „Mulțumesc celor care au fost sincer alături de mine 11 ani. De aici înainte, evoluția PD va depinde într-o foarte mică măsură de mine!”, a reușit să îngaime Petre Roman pe un ton pierdut, ca al unui copil aflat pe punctul de a izbucni în plîns. A pus punct propoziției, a făcut stînga-nprejur și, ca din pușcă efectiv, a părăsit sala în care se desfășura Convenția. Cu pași grăbiți, cu privirea fixată drept în față, Roman a coborît scările înconjurat de aceleași gărzi de corp și de doi parlamentari iuți de picioare: Mihai Stînișoară și Romeo Raicu. Presa a fost pur și simplu măturată din calea sa. Jos, mașina cu care venise la prînz la ședință avea deja motorul pornit. Roman s-a aruncat în spate, bodyguarzii au sărit și ei. Cu scrîșnet de cauciucuri, limuzina a demarat în trombă. În urma lui Roman, pe scările parlamentului apăruseră alți cîțiva susținători ai săi, mirați de rapiditatea cu care liderul pînă mai ieri al PD s-a făcut nevăzut. O doamnă grasă a izbucnit în plîns. Cîțiva delegați se hotărau să nu mai participe a doua zi la lucrări. „N-are rost să venim, scutim niște bani de mîncare și cazare…”.

Epoca promisiunilor „Îmi dau demisia și dacă PD ia doar 21 la sută”
În acest răstimp, în sală – veselie mare. Traian Băsescu a fost rugat să comenteze gestul mitocănesc al lui Roman. N-a dorit să facă acest lucru. Ba mai mult, s-a dovedit a fi „băiat bun”. „Partidul Democrat are nevoie de Petre Roman”, a spus Băsescu, adăugînd, însă, ghiduș că „în PD nu se vor mai face cadouri de funcții, așa că funcția pe care o avea Roman va depinde de numărul de voturi pe care le va primi”. Proaspătul președinte al PD a ținut să mai promită o dată în fața Convenției Naționale Extraordinare că își va da demisia dacă partidul nu va înregistra la viitoarele alegeri minimum 22 la sută. „Îmi dau demisia și dacă PD ia doar 21 la sută pentru că șutul în bară nu este gol!”. Ca din senin, pe masa lui Băsescu a apărut o statuetă de aproximativ o jumătate de metru – un marinar cam rotofei, cu chipul său. Traian Băsescu a izbucnit în hohote de rîs, spre deliciul sălii. Redevenind serios, el a ținut să dea asigurări că partidul nu se va rupe și „chiar dacă vor pleca unii, nu vor pleca structurile din teritoriu”. Fericit de rezultat, Băsescu a recunoscut că se aștepta la victorie. Susținătorii săi au sărit imediat să-l felicite. A răsărit brusc Anca Boagiu care fusese toată ziua nevăzută. Paula Ivănescu s-a repezit chiar să-l pupe, gest puțin cam neinspirat pentru că Băsescu i-a deconspirat porecla: „Ciocciolina”. La aproape miezul nopții democrații rămași îl uitaseră deja pe Petre Roman. Au rămas să se veselească la cina festivă și să-și spună unul altuia că întotdeauna l-au susținut pe Băsescu.

În a doua zi a lucrărilor Convenției Naționale Extraordinare a PD, sîmbătă, cînd s-a discutat modificarea statutului partidului, nici Petre Roman și nici Simona Marinescu nu și-au mai făcut apariția. Numărul delegaților prezenți în sală cu o zi înainte se micșorase și el, proporțional cu numărul de voturi «pentru» obținut de Roman și Marinescu. Băsescu a fost din nou rugat să zică ceva despre acest comportament al ex-președintelui PD. Pînă la urmă, enervat de insistența presei, a izbucnit: „L-am servit pe Petre Roman ca președinte aproape zece ani și adesea am făcut pentru el ceea ce el nu putea să facă. Mă surprinde gestul lui, dar îl accept pentru că vine de la Petre Roman”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998