CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Liberi sa moara

0 comentarii / 1498 vizualizări / 30 noiembrie 2011

Este oficial. Circa 350.000 de bugetari urmeaza sa fie pusi pe liber in urmatorii trei ani. Ani care probabil coincid cu cea mai teribila recesiune din 1930 si pana azi. Tot oficial, Institutul National de Statistica ne informeaza ca avem 727.000 de someri. Aceste cifre sunt mincinoase. Realitatea este mult mai dura. In sensul ca somerii de azi sunt mult mai numerosi. Ca de altfel si somerii de maine. Si iata, avem si un buget pe anul viitor. Este cel mai cretin buget al Romaniei din toate timpurile. Ma voi uita la acest buget prin prisma somerilor. A oamenilor condamnati.
Domnul Presedinte Traian Basescu a facut nu o data, ci de multe ori referire la o disproportie care exista intre pensionari si salariati. El a deplans numarul prea mare de pensionari care constituie o povara pentru prea putinii salariati. In felul acesta, seful statului justifica faptul ca Guvernul isi incalca sistematic obligatia juridica stabilita pe baza de contract cu fostii salariati, deveniti intre timp pensionari. Sa incerc, insa, sa iau de bun semnalul sau de alarma. Si eu cred ca este extrem de util pentru societate sa avem mult mai multi salariati decat pensionari. Numai ca asta nu se poate realiza prin «scoaterea din sistem» a celor din urma. Adica prin infometarea si asasinarea lor. Exista o alta cale.
Cifra oficiala de someri, de 727.000, este falsa. De ce? Pentru ca la noi este recunoscut drept somer cetateanul care intruneste cumulativ trei conditii: nu are un loc de munca, este disponibil sa munceasca in urmatoarele doua saptamani si s-a aflat in cautare activa a unui loc de munca in ultimele patru saptamani. Daca intelegem ce inseamna conditiile de mai sus, atunci este extrem de usor pentru noi sa facem afirmatia ca, in realitate, avem mult mai multi someri. Sute si sute de mii de cetateni care nu se mai obosesc sa bata drumurile degeaba la oficiile de forta de munca. Si, in primul rand, vorbim de grosul populatiei rurale. Poate ca cifra reala a somerilor, care cu certitudine depaseste un milion de persoane, este unul din motivele pentru care, intr-un mod pe cat de straniu, pe atat de scandalos, Guvernul Romaniei nu a informat opinia publica interna si externa asupra rezultatelor recensamantului. Probabil acest lucru se va intampla abia dupa votarea bugetului. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998