CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Libia, esecul planificat

0 comentarii / 1654 vizualizări / 22 martie 2011

Au trecut doar cateva zile de la luarea unei importante decizii politice privind situatia din Libia. Si iata ca se prefigureaza un esec. De mari proportii. Romania nu este parte a deciziei politice dar, in schimb, este parte a esecului. Un esec la care au concurat mai multe state. Consecinta va fi ca, pentru cetatenii Libiei, in favoarea carora se pronunta democratiile lumii, nu va fi mai bine, ci mai rau.
In momentul in care un sef de stat iresponsabil trage in propriul popor, el devine autor de genocid. Deci, criminal. Un criminal de talie internationala. Ca atare, poate si trebuie sa fie urmarit in justitie. De un tribunal al statelor lumii. Dar, ca sa fie adus in fata justitiei, el trebuie sa fie prins. Si ca sa fie prins, trebuie dat jos de la putere. Deci este necesara o schimbare de putere. Ea nu poate fi facuta decat fie pe cale pasnica, daca criminalul se preda, fie prin forta. Asadar, principiul neinterventiei, care este general, este inlocuit prin exceptia interventiei. Dar, atunci cand intervii cu intentia de a inlatura un criminal, nu poti sa faci acest lucru doar din aer. Asadar, este obligatorie atat o strategie aeriana, cat si o strategie terestra. Si, dupa ce consuma aceste strategii, comunitatea internationala trebuie sa stie ce pune in loc la putere. Cum se va forma viitorul guvern. Cum se va forma instrumentul national de asigurare al ordinii, dupa fireasca dezordine creata prin schimbarea violenta a puterii. In cat timp si cu ce costuri se va intampla acest lucru. Si cum va fi asigurata intre timp stabilitatea, pentru ca – nu-i asa? – fortele internationale actioneaza pentru a-i salva pe cetatenii libieni si pentru a instaura in acest stat democratia. Nu pentru a mari exponential gradul de saracie, pentru a expune, pe o lunga perioada de timp, populatia foametei si insecuritatii. Si, pana la urma, in cazul Libiei trebuie dat raspunsul la intrebarea daca acest stat va ramane unitar sau va fi impartit in doua sau in trei.
Sunt, asadar, multe probleme spinoase, carora trebuie sa li se dea un raspuns coerent din partea statelor care au decis sa sustina politic rezolutia ONU si sa contribuie si pe alte cai la schimbarea de regim din Libia. Mai exact, raspunsul ar fi trebuit sa fie dat pana acum. Si nu s-a intamplat acest lucru. Dimpotriva. In locul concertarii unor viziuni, unor decizii politice si unor actiuni, s-au creat, in cateva zile, disensiuni uriase intre state. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998