CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Liiceanu arunca bomba: Dinescu, agent al Securitatii la Revolutie?

13 comentarii / 4942 vizualizări / 12 martie 2021

Filosoful Gabriel Liiceanu scrie un articol de o duritate maximă împotriva poetului și disidentului Mircea Dinescu, dînd clar de înțeles că acesta ar fi fost om al Securității cu misiune în Revoluția din decembrie 1989

”Faptul că un asemenea individ a aspirat la rangul de „simbol al revoluției” dă măsura felului în care ceea ce a început în iarna lui ʼ89 ca act de demnitate și sacrificiu a sfârșit, prin contribuția lui, ca prostituare a istoriei. Rar îți e dat să vezi categoriile vieții mai crunt caricaturizate de un singur ins, rar se întâmplă ca „jumătatea funestă” a lumii să scape mai voioasă de sub control” scrie cărturarul pe contributors.ro.

”Cândva se va afla poate că a făcut parte din casting-ul unei cacialmale istorice, că a fost agentul trasformării unui moment sublim într-o farsă”

”În preajma lui ʼ90, poetul intră în rolul de disident oficial, dar tot ce face (și mai ales cum face) în zilele revoluției din decembrie și în continuare ne obligă să recurgem la scenarii de culise nedescâlcite nici până în ziua de azi. Cândva se va afla poate că a făcut parte din casting-ul unei cacialmale istorice, că a fost agentul trasformării unui moment sublim într-o farsă. Căci a văzut vreodată cineva un disident care, după ce se presupune că, mânat de virtuți nobile, s-a aruncat în lupta cu Răul, să se lăfăiască apoi într-un comportament de pușlama ordinară?
Odată ajuns „simbol”, surpă tot ce putea deveni reper în noua societate, tot ce se contura public ca valoare, caracter și ținută umană. E drept, disidentul de dinainte nu studiase Calvarul și Golgota, pregătirea obligatorie de care vorbește N. Steinhard pentru cei care vor să învețe „meseria de om în lume”, ci doar Academia de Studii Politice „Ștefan Gheorghiu” de pe lângă Comitetul Central, ai cărei absolvenți, sub Ceaușescu, au umplut rândurile DIE, iar după ʼ90, au dat miniștrii, prim-miniștrii și afaceriștii de top ai României” mai scrie Liiceanu.

Cunoscîndu-l, oarecum, pe poet, am paria că nu va rămîne dator și va contra cu o replică cel puțin la fel de tăioasă. Vine momentul cînd vom afla din gura lui și ce rol real ar fi putut juca în comunism Gabriel Liiceanu? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Scurta rememorare: dl Liiceanu a publicat in 1987 sau 1988 – la EDITURA POLITICA – volumul ~Repere pe drumul gandirii~, traducere a unor texte de Martin Heidegger.
  Intrebari: 1. Cine lucra cu Editura Politica? 2. Cine isi permitea sa traduca texte din Heidegger, considerat drept un ideolog al nazismului?
  Si un mic amanunt: dl Liiceanu a devenit dupa 1990 patronul Editurii Politice, devenita Editura HUMANITAS, prin semnatura prietenului Plesu.
  A bonne entendeur, salut!

 2. Liingeanule, daca pe Presu il puneau aia sa umble in chiloti cu farfuria in mina, pe tine ce te puneau sa faci diliii aia din secta tremuricilor?

  sa duci oala de noapte pe cap in chiloti cu gaura-n cur?

 3. Doua jigodii securiste.

 4. Sa vedem daca Dinescu are curajul sa ne spuna ce stie important despre Liiceanu…
  Incepind cu data si locul nasterii…

 5. Adica , asta Dinescu asta , a stat sub supraveghere la domiciliu pana in 22 Decembrie si…tot el este agent al securitatii ????????? Dar javra asta de Liiceanu , asta al cui agent a fost caci , pana in 1989 isi facea cam toate concediile { si nu doar concediile } pe-afara ???????????? Sa-l fereasca Dumnezeu sa puna Dinescu ” artileria ” pe el ca , nu-l mai spala toata apa Dunarii : al umple de kakat !!!!

  • « poetul-portofel », pe lângã relațiile sale de familie cunoscute, cu o soacră agent URSS, i s-a asigurat și o excursie « instructivă » în Crimeea, via țările baltice, cu puțin timp înainte de momentul loviturii din decembrie 1989.

   • Subiectul era labagiul Liiceanu care a simulat până și disidența anticomunistă.

 6. Eu cred ca Dinescu il face praf pe mosulica Liiceanu. Aflam si noi cine e moralistul lui peste prajit…

 7. Pe lângă că a fost unul din privilegiații regimului comunist, poponarul Liicheanu a fost cadorisit de securicii postdecembriști cu fosta Editură Politică, rebotezată Humanitas, care l-a făcut multimilionar. Dar nu e destul, Găbiță trebuie să își termine dușmanii, el crede că dacă scuipă o declarație de trei rânduri, fără dovezi, lumea o să îi caute-n gură și o să sară toți grămadă pe Dinescu, un poet bonom, boem și fără ambiții politice sau financiare!..Dacă îi comparăm pe cei doi, se cam schițează portretul turnătorului la Securitate!..Vă las pe voi să decideți care e!..

 8. Doi dintre cei mai importanţi oameni de cultură din România, Mircea Dinescu şi Andrei Pleşu, ar fi agenţi externi, conform generalului Aurel Rogojan, care susține acest lucru în cartea sa, “Factorul Intern. România în spirala conspirațiilor”.

  Dezvăluirile incendiare despre cei doi au fost făcute de către generalul Aurel Rogojan, care susține, în cartea sa că Mircea Dinescu, Andrei Pleșu, foști membri ai Consiliului Național pentru Studiera Arhivelor Securității (CNSAS), și Germina Nagâț, directorul de investigații al CNSAS, sunt informatori ai serviciilor secrete externe. Generalul mai scrie că cei trei au sustras și vândut documente secrete, informează stiripesurse.ro.
  “Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a declarat la o masã rotundă organizată de PNȚCD că SRI îi acuză pe unii membri ai Colegiului CNSAS că aduc atingere siguranței naționale. Acuzațiile ar fi fost aduse cu prilejul audierii conducerii SRI de către comisia de anchetă, atunci când directorul serviciului, Alexandru Radu Timofte, referindu-se la cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, ar fi afirmat : « Sunt acolo cinci cu care ne înțelegem. Însă printre ceilalți șase sunt unii nesiguri. Avem date despre ei. » Dinescu a recunoscut că nu poate reproduce exact ce a spus directorul SRI, dar că, pe de o parte, Timofte ar fi apreciat calitatea de oameni serioși, patrioți a unor membri ai Colegiului, iar pe de altă parte, s-ar fi arătat îngrijorat de câțiva « nesiguri », oameni asupra cărora planau îndoieli. Am putea completa că unii dintre beneficiarii studierii arhivelor Securității chiar au fost prinși cu « ocaua mare » (serviete, valijoare cu documente xerocopiate) pe la porți străine, neprevăzute de legea deconspirării poliției politice”, a scris generalul Aurel Rogojan în cartea sa. Generalul a subliniat faptul că Mircea Dinescu și Germina Nagâț au format un “cuplu de agenți”, dar și faptul că Mircea Dinescu a efectuat o vizită în Crimeea, vizită care nu se regăsești în documentele CNSAS, însă despre care Traian Băsescu a luat la cunoștință.

  “(

 9. Feţele lui Ianus „Mircea Dinescu” – Nepot de nomenclaturist

  Foarte multă lume era enervată de apariţiile publice ale lui Stelian Tănase, considerându-l nedemn în rolul de formator de opinie, căci ar fi fiul fostului nomenclaturist Gheorghe Tănase, prim-secretar al Comite¬tului Judeţean Ialomiţa al Partidului Comunist Român şi şef al Secţiei Cadre a C.C. al P.C.R. La mijloc este însă o confuzie între Ion Tănase şi Gheorghe Tănase. Primul Tănase, Ion, a fost vicepreşedinte al Consiliului Popular al Judeţului Ialomiţa şi era tatăl lui Stelian Tănase. Al doilea Tă¬nase, Gheorghe, a fost „cel mare”, prim-secretar la Ialomiţa, prim-se¬cretar şi la Vaslui, secretar al C.C. şi şeful Secţiei Cadre. Dar acesta nu avea nici o legătură cu Stelian Tănase, ci avea cu… Mircea Dinescu, care, după cum afirma înaltul demnitar al P.C.R., îi era nepot. Despre unchi şi nepot am aflat dintr-o sursă de cea mai are încre¬dere. Gheorghe Tănase a fost rugat de mama viitorului poet, publicist şi om de afaceri să facă ce o şti cu Mircea, să-l ia undeva în armată şi să-l facă om până nu ajunge derbedeu sau – ferească Ăl de Sus, de mai rău ! – să nu-l ia miliţia pentru vreo boacănă. Disperarea mamei a devenit şi ameninţare la dosarul de cadre al unchiului, aşa că acesta a sunat, pe firul scurt, la „cineva de la Interne”, transmiţându-i tale quale rugămin¬tea, de această dată şi în nume propriu. Zis şi făcut, Mircea a primit ordin de încorporare în cel mai de nădejde scut al Partidului Comunist Român, la Trupele de Securitate. Dar vai şi aoleu! Instrucţie grea, disciplină la sânge, adio libertate. Mircea, el disperat de-acum, se dă de ceasul morţii, îşi imploră mama să stea de vorbă cu unchiul care l-a nenorocit, că el dezertează şi o să-l dea la Curtea Marţială şi ocna o să-l mănânce. Promite că va fi cuminţenia întruchipată. Şi iar pune unchiul mâna pe telefon, cel cu firul scurt, ca să-i facă nepotului armata mai dulce. Ce putea fi mai potrivit pentru el decât furier de birou la Clubul „Dinamo”, în civil, cu misiuni domestice prin împrejurimi, ba după covrigi, ba după ziare? Cozile „la ce se dă” încă nu apăruseră, şoseaua Ştefan cel Mare era plină de zahanale, birturi populare cu lăutari. Peste tot cu numai 12,50 lei friptura, garnitura, murătura şi bateria la frapieră. Aşa armată, ca o tabără de creaţie, l-a deprins pe Mircea cu expedientele şi l-a propulsat în poarta Uniunii Scriitorilor. Nu se cunoaşte cu precizie ordinea de priorităţi a responsabilităţilor: portar, pompier, infor¬mator pârâcios, scandalagiu de serviciu sau „simpatia operativă” a ma¬iorului (pe atunci) Victor Achim şi… abonat la ajutoare de creaţie. Dar, pe deasupra, să recunoştem, poet talentat şi de succes. Un premiu de debut şi apoi alte trei ale Uniunii Scriitorilor

 10. […] Cunoscându-l, oarecum, pe poet, am paria că nu va rămâne dator și va contra cu o replică cel puțin la fel de tăioasă. Vine momentul când vom afla din gura lui și ce rol real ar fi putut juca în comunism Gabriel Liiceanu? scrie B.T.I. […]

 11. […] lui Mircea Dinescu la atacul suburban al lui Gabriel Liiceanu nu s-a lăsat așteptată. Poetul a postat pe Facebook o scriere în care dezvăluie cum a refuzat […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998