CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Lista lui Sima” – cine va deconta politic scandalul?

0 comentarii / 2795 vizualizări / 12 octombrie 2012

Îți trebuie o mare doză de naivitate să mai crezi că în România un șmecher de talia lui Cristian Sima fuge din țară în prag de campanie fără ca toată povestea să nu aibă un substrat politico-electoral. De două zile, asistăm la explozia unei telenovele formidabile, cu toate ingredientele necesare și care estimăm că va acoperi media o bună bucată de aici încolo. Însuși faptul că fugarul scrie scrisori pe bandă rulantă demonstrează în clar siguranța de sine: omul e bine mersi, la adăpost, și face ceea ce, probabil, a fost instruit să facă, adică răvășește politica, afacerile și presa mioritică. Marea întrebare e cine, finalmente, va deconta politic scandalul?

Ce se știe pînă acum? Se știe că cca.60 de personaje foarte grele au participat la ceea ce deja unii numesc o schemă Ponzi de tip VIP, un sistem piramidal prin care unii au cîștigat sume importante de bani, iar alții au pierdut. Deși Sima susține că un singur investitor ar fi pierdut bani, efectiv, toți ceilalți ieșind în cîștig.
Deocamdată, apar nume ușurele, ca pentru încălzire: Mociornița, Turcescu, Soviani, Florian Goldestein-Make, Tudor Chirilă, Irina Schrotter etc. Poveștile picante lansate de fugarul Sima în scrisorile trimise în țară fac deliciul publicului: cum un ditamai șef de gazeta s-ar fi lăsat cumpărat cu…pusul dinților. Probabil Make devine primul ziarist din lume căruia un potentat i-a ”rupt” dinții prin repararea lor. Cum un personaj influent, Cozmin Gușă, s-a ocupat, precum un Dracula milos, cu asigurarea unei cantități de sînge pentru tatăl lui Sima. Cum marea doamnă cu parfum interbelic Mociornița venea la consultații financiare cu potaia după ea. Și tot așa…

Curînd, însă, e de așteptat ca anecdotica să lase loc unor elemente mai grele, din care publicul ar putea afla despre spălări de bani la nivel înalt. Și despre tranzacții de milioane ale unor personaje publice care nu ar avea cum să justifice acei bani. Deja, o insinuare perfidă în acest sens e lansată chiar de Sima: ”Oare ce schemă Ponzi poate functiona 15 ani cu doar 60 de clienti?Sau nu cumva neplata impozitelor pe castig ii sperie azi pe multi? Sau poate provenienta fondurilor?”.

În mod straniu, unii dintre păgubiți au reacții suspect de molatice, ba chiar par mai îngrijorați de sănătatea escrocului decît de banii pierduți.

Pe de altă parte, apar acuzații dure din partea unor nume sonore care l-au cunoscut și care spun că Sima avea afaceri inclusiv cu mafia italiană. Și că era cunoscut de mult ca țepar, inclusiv în SUA.

Dacă e așa, lucrurile sunt mult mai grave, pentru că se pune întrebarea cum a putut un asemenea individ să se cocoațe în fruntea unor instituții precum Bursa de Valori, ori Bursa de la Sibiu. Și cum de băieții lui Maior ori Morar nu au stat cu ochiul și urechea pîlnie pe el, la fel cum stau pe telefoanele ziariștilor ori ale pensionarilor care au votat suspect la Poplaca din deal.

Hodoronc-tronc, Poliția susține că l-a monitorizat atent timp de șapte luni. Mai că îți vine să te întrebi, ca în bancul cu poliglotul și agenții de circulație: și la ce i-a folosit?

Una peste alta, avem un nou și mare scandal de campanie, rămîne să îl urmărim atent, pentru a afla răspunsul la întrebarea din titlu. Un răspuns care nu va întîrzia să vină, în opinia noastră. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S.: Interesant de văzut ce procurori vor fi desemnați să ancheteze cazul Sima. Cumva aceiași însărcinați cu scurgerea la Hotnews a sutelor de stenograme din dosarele dușmanilor politici ai lui Traian Băsescu și ai PDL?

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998