CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Lista statelor care au criticat pînă în acest moment atacurile israeliene asupra Gaza

20 comentarii / 3513 vizualizări / 15 octombrie 2023

Din Africa de Sud până în Norvegia, din Orientul Mijlociu până în Asia de Sud-Est, apelurile pentru încetarea asediului Gaza sunt în creștere, remarcă Al Jazeera, care a întocmit o listă a acestora, așa cum s-au manifestat pînă în acest moment.

Algeria
Ministerul algerian al Afacerilor Externe și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la atacurile Israelului asupra Gaza, acuzându-l de încălcarea dreptului internațional umanitar. Algeria a cerut, de asemenea, o intervenție internațională imediată pentru a proteja poporul palestinian, ale cărui drepturi le-a descris drept cruciale pentru soluționarea conflictului.

Uniunea Africană
Președintele Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a subliniat negarea drepturilor fundamentale ale poporului palestinian drept principala cauză a tensiunilor actuale. UA a făcut apel la ambele părți să pună capăt ostilităților militare și să revină la masa de negocieri.

Belize
Belize a condamnat ostilitățile dintre Hamas și Israel și a cerut o detensionare imediată, susținând în același timp un stat palestinian cu Ierusalimul de Est ca capitală și cerând dreptul la întoarcere pentru palestinienii strămuți din patria lor ancestrală.

Brazilia
Ministrul de Externe al Braziliei, Mauro Luiz Iecker Vieira, a declarat că țara sa a „primit cu consternare vestea că forțele israeliene au cerut ca toți civilii – peste un milion – care trăiesc în nordul Gazei să plece în 24 de ore”. Veira, care a vorbit la New York după o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, s-a referit la evaluarea ONU conform căreia o mișcare atât de mare de oameni ar putea duce la „niveluri fără precedent de mizerie” pentru civili, în timp ce a cerut încetarea violenței asupra ambelor laturi.

Columbia
Președintele columbian Gustavo Petro a subliniat necesitatea ca Israelul și Palestina să vină la masa de negocieri și să lucreze pentru o soluție cu două state. El a făcut comparații istorice între situația din Gaza și atrocitățile din trecut. Într-o declarație postată pe X, fostul Twitter, el a spus: „Gaza astăzi pare ca fiind distrusă sau mai mult decât ghetoul din Varșovia după ce a fost distrusă de barbaritatea nazistă ca răspuns la insurecția evreiască și socialistă din acel lagăr de concentrare”.

Cuba
Cuba a condamnat violența din Israel și Palestina, atribuind-o încălcării de lungă durată a drepturilor palestinienilor.

Indonezia
Indonezia a cerut încetarea imediată a violenței pentru a preveni alte victime, argumentând, de asemenea, că ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel a fost cauza principală a conflictului.

Irak
Irakul a numit atacurile asupra Gaza o continuare a opresiunii palestinienilor sub ocupația Israelului.

Iranul
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a descris rezistența palestiniană drept o reacție firească la provocările Israelului.

Irlanda
Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a condamnat acțiunile Israelului de întrerupere în Gaza a energiei electrice, a alimentării cu combustibil și a apei, numind-o o încălcare a dreptului internațional umanitar și pedeapsa colectivă.

Kuweit
Ministerul Afacerilor Externe din Kuweit și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea din Gaza, cerând comunității internaționale să oprească violența, să protejeze poporul palestinian și să pună capăt provocărilor Israelului. Acesta a avertizat că continuarea violenței ar submina eforturile de pace și perspectivele unei soluții cu două state.

Maroc
Marocul, care se îndreaptă către relații diplomatice depline cu Israelul în temeiul Acordurilor Avraam, și-a exprimat profundă îngrijorare cu privire la situația din Gaza și a cerut încetarea imediată a violenței și revenirea la calm. Țara a subliniat importanța dialogului și a negocierilor ca modalitate de a ajunge la o soluție cu două state. Într-o sesiune a Ligii Arabe, Ministrul Afacerilor Externe al Marocului, Nasser Bourita, a subliniat „sprijinul deplin și neclintit” al Marocului pentru Palestina.

Malaezia
Malaezia a cerut încetarea violenței din Fâșia Gaza, subliniind ocupația și suferința prelungită a poporului palestinian, precum și profanarea Moscheei Al-Aqsa ca principală cauză a conflictului.

Maldive
Guvernul Maldivei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea violenței din Fâșia Gaza și și-a reiterat solidaritatea cu poporul palestinian. Guvernul său a spus că pacea durabilă în Orientul Mijlociu poate fi obținută doar printr-o soluție cu două state bazată pe granițele anterioare 1967, cu Ierusalimul de Est ca capitală a Palestinei.

Norvegia
Ministrul norvegian de externe, Anniken Huitfeldt, a criticat blocarea totală a Gazei ca fiind inacceptabilă și a subliniat că dreptul Israelului la autoapărare trebuie să respecte dreptul internațional. „Instaurarea unei blocade complete, inclusiv cu privire la accesul la electricitate, apă, alimente și alte bunuri care sunt indispensabile pentru supraviețuirea populației civile din Gaza, este inacceptabilă”, a spus Huitfeldt într-un comunicat. „Amploarea distrugerii în Gaza este enormă. Un număr mare de civili au fost uciși. Având în vedere blocada totală din partea Israelului, punctele de trecere a frontierei închise și atacurile israeliene continue, mă tem că populația civilă din Gaza se va confrunta cu greutăți și mai mari în zilele următoare”, a adăugat ea.

Oman
Ministerul Afacerilor Externe al Omanului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea continuă între palestinieni și israelieni, subliniind necesitatea ca ambele părți să-și exercite reținerea și solicitând intervenția internațională pentru a opri escaladarea. Subliniind importanța alinierii la dreptul internațional, Oman a subliniat necesitatea strategică de a găsi o soluție justă, cuprinzătoare și de durată la problema palestiniană bazată pe soluția celor două state.

Qatar
Qatarul a cerut tuturor părților să detensioneze situația și să-și exercite reținerea pe fondul escaladării situației din Gaza, considerând Israelul responsabil pentru escaladare din cauza încălcărilor sale ale drepturilor palestinienilor, în special incursiunile în Moscheea Al-Aqsa. Ministerul Afacerilor Externe a cerut comunității internaționale să oblige Israelul să respecte dreptul internațional și drepturile istorice ale poporului palestinian și să prevină violența ulterioară împotriva civililor palestinieni. Qatarul și-a reiterat poziția fermă în sprijinul cauzei palestiniene, inclusiv înființarea unui stat independent bazat pe granițele din 1967 cu Ierusalimul de Est ca capitală.

Rusia
Rusia a subliniat că războiul israeliano-palestinian nu poate fi rezolvat prin forță, ci prin mijloace politice și diplomatice. Rusia a cerut o încetare imediată a focului, renunțarea la violență și un proces de negocieri cu asistența comunității internaționale, pentru a stabili o pace durabilă în Orientul Mijlociu. Președintele Vladimir Putin a subliniat „crearea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală” pentru a rezolva problema. De asemenea, Moscova a refuzat să eticheteze Hamas drept organizație „teroristă”, în urma unor măsuri similare luate de Franța și Uniunea Europeană la începutul acestei săptămâni.

Siria
Siria a lăudat facțiunile de rezistență palestiniene din spatele atacului din 7 octombrie, criticând în același timp ocupația și asediul Israelului.

Africa de Sud
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a subliniat sâmbătă sprijinul istoric al țării sale pentru „lupta justă” a palestinienilor într-o declarație publică, stând cu o kefiie în jurul umerilor în fața oamenilor care țin în sus steaguri palestiniene mici. „Toți cei care stăm aici ne angajăm solidaritatea cu poporul Palestinei”, a spus el. El a descris Israelul ca un „regim opresiv” și a subliniat ceea ce multe grupuri pentru drepturile omului au descris drept politici asemănătoare cu apartheid-ul Israelului față de palestinieni.

Venezuela
Guvernul Venezuelei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Fâșia Gaza și a cerut încetarea violenței pe întreg teritoriul palestinian prin dialog direct și respectarea rezoluției 2334 a Consiliului de Securitate al ONU. (Traducere B.T.I.)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

 1. de ce nu primesc jidoveii palestinienii din gaza care se muta? ca asta implica faptul ca n-au treaba cu hamas.
  nu li se zicea europenilor sa nu puna semnul egal intre islamisti si musulmani?
  de ce nu primeste israelul refugiati din gaza?

  • Pentru că zioniștii nu vor o țară multiculturala ca cele pe care le încurajează la alții. Ei îi vor exterminați pe palestinieni ca să aibă toate teritoriile lor doar pentru ei.

   • fara sa intelegi ce s-a vorbit inainte

    • Moșulică decrepit, te bagi singur în seamă aiurea pe internet în loc să mergi să-ți rezolvi șeful de partid Simeon gură de AUR așa cum știu că tânjești.

     Piei spurcăciune ordinară, susținător al AURolacilor ce se fac preș în fața criminalilor de război.

     • jegule bolnav

   • si ai numai Maciuca lui SImion in cap.

 2. The poem in the Qatari daily Al-Sharq
  the following is a translation of the poem:

  „Rise up, Oh Resistance Fighter
  Rise up, oh glorious resistance fighter
  We award you the medal of heroic combat
  Rear up like the terrifying mountains
  Be a thorn in the eye of the maligners
  Do not heed those who circulate lies
  And capitulate to the usurpers
  Rise up, oh glorious resistance fighter
  Rise like a glowing lamp
  To illuminate the darkness
  Your struggle has already troubled
  The peace of the wicked nation
  Your struggle has strung together the [different] peoples, from the Gulf
  To the ocean, and nobody could have done it but you
  Rise up, oh glorious resistance fighter
  Rise up and defend your rights, and do not stop
  Do not soften and do not compromise
  Violate the agreements of surrender
  That were signed by the criminals
  Rise up and teach the cowards a lesson
  With heroism and honorable deeds
  Rise up, oh glorious resistance fighter
  Rise up and curse the normalization
  And capitulation, for victory is nigh
  Saddle your horses and charge
  Glory lies at the tip of the sword
  Write us a page of glory that will live forever
  In the annals of heroism
  Rise up, oh glorious resistance fighter
  Rise up. This despair
  Was caused by turban-wearers

  Who deceived their peoples like cattle

  The people of destruction that led them to surrender
  Rise up, oh glorious resistance fighter
  Rise up, this wound will not
  Be healed with soft fingers
  It is a wound that pains the nation
  Of the Islamic religion, but Islam lives
  And we spill the blood of sacrifice for its sake
  This sanctity is defiled by a group of wretches
  Rise up, oh glorious resistance fighter

  -presupunem ca deja e si versiunea cu fundal sonor…..

  • Ai febra sau tocmai te-ai castrat?

 3. Iranul zice ca rezistența palestiniană este o reacție firească la provocările Israelului. In situatia de fata cine a provocat? Cat de idiot sa fii sa-l omori pe ala care te hraneste, iti da apa, electricitate? Liota de tari de mai sus in frunte cu Iranul sa-i ajute pe palestinieni, ca ei sa nu mai primeasca cele necesare de la „dusman”. Mai ales Iranul; in loc sa-i sustina pe teroristi, mai bine i-ar ajuta pe fratii intru credinta.

  • si faci in permanenta dovada aceasta

   • De acord.Nu e prima data cand da cu mucii in fasole.

 4. Am avut apartheid, in Africa de Sud… si lumea s-a declarat oripilata, dupa ce olandezii au tratat un popor (bun, prost nici ca mai conteaza) ca pe niste sub-oameni!
  Avem, de 75 de ani, un al apartheid cu rezultate care se vad astazi.
  Ne plangem ca drepturile roamnilor in ukraina, moldova, ungaria etc… nu sunt recunoscute, dar ne aliniem celor care au distrus tot Orientul Mijlociu, fara macar sa avem curiozitatea sa ne uitam la ce a insemnat spatiul acela pana in 1948 si, mai tarziu, pana in 1967…
  Din pacate, ceea ce se intampla acum, nu va face nimic altceva decat sa uneasca lumea araba – suniti si siiti – si, urmare politicilor de tip colonial derulate in sute de ani, prima victima va fi Europa, nu America – ca ei sunt o “insula”, protejati de doua oceane – multumim si pe aceasta cale politicilor “migrationiste” impuse europene (Iohannis, in cele doua mandate a facut un singur lucru bun: s-a opus popularii Romaniei cu musulmani!… avem noi problemele noastre, nu ne mai trebuie si altele – ma rog, pe ultima suta de metrii i-a bagat in viata noastra pe alti “musulani”: ukrainienii).
  Toata “pax Americana” de pana acum nu a reusit nimic altceva decat sa distruga Palestina si, pe mana americanilor, Israelul sa creada ca va putea supravietui intr-o lume musulmana, precum un Eden…
  Din pacate, noi toti vom vedea cu musulmanii – care ar fi vrut sa stea, bine-mersi, in spatiul lor vor incepe sa reactioneze peste tot si, mai mult decat atat, se vor reunifica intr-un Califat, avand ca si guri dusmani pe crestini!

  • Să știi că nu musulmanii îi urăsc pe creștini, ci evreii. Ai plecat pe fenta propagandei proaste.

   In februarie 2021, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului românească ortodoxă de pe Sion (regiune controlată de armata israeliană) a fost profanată cu mesajul „Moarte creștinilor, dușmanii Israelului!”

   Evreii nu-L recunosc pe Isus, nu recunosc că L-au omorât și nu recunosc Învierea.

   Evreii îi urăsc pe creștini fiindcă se închină Sfintei Treimi și nu li se închină.

   • Corect.

 5. Dem: „Iohannis … s-a opus popularii Romaniei cu musulmani!”
  O parere diferita are Muftiul Cultului Musulman din Romania, care se plange ca musulmanii nou veniti vor sa isi infiinteze moschei pe baza numarului mare pe care l-au acumulat in diverse orase, iar autoritatile nu fac nimic, nici macar nu cer parerea musulmanilor din Muftiat, iar domnia sa considera aceasta o evolutie periculoasa, pentru ca aia, asa cum au facut in tot occidentul, vor sa-si aduca muftiu de la ei de-acasa, posibil radicalizat!
  https://www.youtube.com/watch?v=H18D8mrKQM0
  19,796 views Streamed live on Apr 25, 2023
  Invitatul zilei este Iusuf Muurat – muftiul Cultului Musulman din România.
  Cat priveste pe Iohannis e un tradator de tara sadea, un strain german, pus de securisti dintr-un calcul profund eronat; acum americanii cred ca ne plac nazistii si trebuie sa fim denazificati prin cursuri in liceu de istoria nu-stiu-cui.

 6. Belize? Chiar Belize ei înșiși? Africa de sud? Clar sunt terminați israelienii. Se pisa pe ei de frică de la mesajele ferme emise de aceste superputeri.

  • Şi apoi vârâte la tine pe gât

 7. Romanica pe unde se afla? .De partea „corecta” ????conf.”Romania lucrului bine facut”???????

  • sugi

   • Sa ti-o suga mata ,puroiule .

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998