CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Liviu Dragnea: manevre disperate, mai toate esuate

2 comentarii / 3625 vizualizări / 5 iunie 2018

Cu spectrul pușcăriei deasupra capului, liderul PSD a încercat în ultimele săptămîni și încearcă pe mai departe veritabile manevre ale disperării. Mai toate eșuate, deși la unele s-a văzut clar mîna consilierilor israelieni pe care pretinde că nu i-ar mai avea. Ultima din seria respectivelor manevre e programată sîmbătă? Îi iese, nu îi iese?

O manevră recentă a avut ca scop îmbunătățirea imaginii președintelui PSD, un personaj nu tocmai popular. Și nu prea apropiat de talpa țării. În consecință, s-a aranjat un spectacol în cadrul căruia bossul pesedist s-a confruntat cu un amărăștean, prezentat public drept un șomer deznădăjduit în pragul luării lumii în cap, e vorba de celebrul pariu pe lada cu bere de la începutul lunii trecute.
În văzul întregii țări, Dragnea s-a văzut cu omul simplu, din popor, a pus la bătaie mici la grătar și chiar a suportat criticile acestuia, ca un politician înțelept ce este.
Showul seamănă prea mult cu unul orchestrat în 2017 de consilierul său israelian, Moshe Klughaft, pentru fostul cancelar austriac Cristhian Kern, interesat de o nouă victorie în alegerile parlamentare din toamna trecută. Aflat și el în criză de popularitate, Kern a fost pus să meargă la cîțiva cetățeni, din ușă-n ușă, și să le livreze cîte o pizza, fie ea și necomandată, totul fiind, desigur, filmat discret, de la distanță.

getimage

Campania a fost doar parțial un succes, în sensul că a fost intens difuzată în media, dar a lăsat impresia de efect ieftin, s-a mai aflat și că întîlnirile erau regizate și s-a fîsîit. În toamnă, Kern i-a cedat locul cancelarului Sebastian Kurz. La noi, în loc de pizza s-a mers pe mici și bere, iar showul i-a adus lui Dragnea o amplă mediatizare, de asemenea, fără indicii că l-ar fi ”umanizat” vreun pic.
Manevră semi-eșuată.

O a doua mare manevră a fost cea cu ambasada mutată la Ierusalim. Jocul lui Dragnea a fost extrem de simplu și mercantil: el întinde o mînă administrației Trump, într-un moment delicat în care întreaga UE s-a pus contra planurilor acestuia, iar liderul de la Casa Albă și cel din Israel dau la schimb declarații publice suficient de călduroase la adresa liderului PSD cît să facă orice judecător să se gîndească de două ori mai înainte de a pronunța o sentință de condamnare. Manevră curajoasă a lui Dragnea, emanată tot de consilierii evrei. Spre ghinionul lui, americanii nu negociază în condiții de șantaj.
A face jocurile unui penal impredictibil și gata de orice compromis era mult prea riscant pentru Trump & comp, așa că nu a venit absolut nicio reacție de mulțumire și de apreciere nici din Washington, nici din Tel Aviv. Nici măcar dinspre Congresul Mondial Evreiesc, care mulțumise public cehilor pentru poziția critică la adresa atacurilor palestiniene din Fîșia Gaza, nici măcar din partea presei din cele două țări.
Nimic.
Surprinzător de nimic!

În consecință, Dragnea s-a dezumflat, a dat-o la întors cu ambasada, stil mioritic, apoi s-a așternut liniștea și praful peste inițiativă.
Manevră eșuată.

A treia mare manevră e în pregătire.
Mega-miting PSD programat sîmbătă, a doua zi după termenul la care ar trebui să vină sentința în procesul lui Dragnea.
Interesant, la precedentul termen, liderul Camerei plecase foarte relaxat în Elveția, deși ar fi fost o nebunie să-l prindă o decizie de condamnare la închisoare în plină acțiune de protocol.
În mod cert, însă, Dragnea ȘTIA.
Știa de amînarea sentinței.
Așa cum azi știe că ea va veni vineri.
Și că e negativă la adresa lui.
Mitingul aiuritor convocat în sprijinul valorilor democrației nu are decît un rost: acela ca sîmbătă, din mii de piepturi pesediste, să răsune același urlet de la recentul congres: Dragnea, nu pleca!
Noi te iubim cu sau fără condamnare.

Pesedistul mai știe că o nouă condamnare ar putea produce atingerea masei critice în partid pentru declanșarea bătăliei pentru succesiune. Deja apele se cam agită în interior.
Unica armă care i-a mai rămas e susținerea din partea boborului pesedist, atent selectat și instruit pentru sîmbătă.
Că e așa o dovedește și stupefiantul anunț al premierului Viorica Dăncilă că se va afla în stradă, și ea, în piața în care are sediul propriul guvern. Primul premier, probabil, care se mitingește sub propriile geamuri.
În fapt, Viorica Dăncilă e prima care va trebui să strige în favoarea rămînerii lui Dragnea la șefia PSD măcar pînă la recurs.
E, cum spuneam, ultima manevră a disperării pe care o mai poate face Dragnea.
Îi va ieși, măcar asta, sau se va adăuga listei de manevre eșuate din ultima vreme? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. mai bine isi facea slujba… legile din parlament, fraierul

  2. „Americanii nu negociaza in conditii de santaj”. Ce sa negocieze stapanii coloniei? Ei isi vad interesul. Sustinerea ccucuvelei a fost negociata?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998