CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Liviu Dragnea – o piesa grea a puterii intr-un viitor joc politic exploziv

19 comentarii / 7727 vizualizări / 15 iulie 2021

Liviu Dragnea a ieșit azi de la închisoare și nu pierde timpul. Mesajele aruncat de el, printre dinții încleștați de ură, trimit clar la un viitor foarte interesant pentru fostul number one din PSD. Un viitor în care el va fi, foarte probabil, folosit din nou de sistem împotriva propriului său partid.

Să o luăm metodic.

Cînd spunem ”folosit din nou de sistem” facem trimitere la unul dintre cele mai mari mistere post-decembriste: de ce judecătoarea Livia Stanciu, care l-a condamnat la închisoare în primul său mare dosar, în aprilie 2016, nu i-a dat și fireasca pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor electorale, care l-ar fi eliminat din politică? Sau de ce nu i-a dat pedeapsă cu executare ”pentru a da un exemplu politicienilor”, precum în cazul lui Adrian Năstase?
Răspunsul e simplu: sistemul avea nevoie de un Dragnea condamnat penal, dar rămas în fruntea PSD, pentru a-și putea derula în voie marele mesaj anti-corupție.

Revenind, contrar încredințărilor multor admiratori, lui Liviu Dragnea nu i-au fost încălcate drepturile la o eliberare condiționată, ba chiar dimpotrivă.
Codul penal prevede clar că liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.
Noul cod penal are și o prevedere suplimentară care ar fi blocat liberarea lui Dragnea, impunînd o condiție fermă: ”cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis”.
Ori, Dragnea s-a aflat în regim închis.

Avocata sa a făcut, e drept, cererea de liberare invocînd Codul penal din 1968, în vigoare la momentul producerii faptelor, care nu face distincție între regimuri, dar are, în schimb, un alt baraj pentru fostul pesedist:
Articolul 59
”După ce a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depășește 10 ani sau cel puțin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiționat înainte de executarea în întregime a pedepsei”.

Iar în materie de antecedente penale, Dragnea stătea ”bine”, avînd deja o altă condamnare definitivă pentru fapte asimilate corupției.

Indiferent de coduri, deci, fostul lider al PSD avea probleme suficient de delicate pentru a nu beneficia de liberare condiționată.

Condamnat pe 28 mai 2019 la 3 ani și șase luni închisoare, Liviu Dragnea ar fi împlinit două treimi din pedeapsă, adică doi ani și patru luni, în luna septembrie a acestui an.
Cu ajutorul zilelor-muncă prestate în închisoare, el ar fi putut – și așa s-a și întîmplat azi – obține liberarea mai devreme. La fel de bine putea să nu o obțină deloc, în virtutea elementelor sus invocate, plus sancționarea sa după o abatere considerată gravă, acordarea unui interviu din închisoare fără aprobare, fără a i se putea lipi, deci, pe frunte eticheta de persecutat politic șamd, pentru că liberarea nu e un drept, ci un privilegiu.

Liberarea lui Dragnea, azi, face ca termenul de încetare a restricțiilor impuse de instanță să fie pe 15 iulie 2024.

Care sunt aceste restricții:
-de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice
-de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat
-de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit în dosar

Pînă pe 15 iulie 2024, deci, Dragnea nu poate candida în alegerile locale, parlamentare ori prezidențiale.

Numai că – și aici e lovitura! – toate alegerile de mai sus vor avea loc DUPĂ 15 iulie 2024.

Ce va face Liviu Dragnea în acel moment?

Revenirea sa, acum sau în viitorul apropiat, în PSD este exclusă, din două motive: statutul PSD nu acceptă membri lipsiți de capacitatea exercitării drepturilor politice și nici pe cei avînd condamnări definitive pentru fapte antisociale grave. Cu două condamnări la închisoare distincte, adio PSD pentru Dragnea.

Al doilea mare motiv e și cel mai important: liderii actuali ai PSD nici nu vor să audă de întoarcerea ”Regelui”.

Scurt remember:

”Din păcate, Dragnea a scris o pagină neagră a istoriei PSD” declara prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, după intrarea acestuia la închisoare, dezmințind categoric și informația că era programată, cîndva, să fie nașa lui de cununie.
Mai dur, vicepreședintele PSD Robert Negoiță declara, și el: ”Absența acestui individ este un mare plus pentru partid”.
Nici alți grei ai PSD, precum Marian Oprișan, nu s-au poziționat diferit.

Lider autoritar, Dragnea a uitat să împartă și cu alții puterea în partid, iar asta e suficient pentru a i se închide ușa în nas, acum.

Numai că el are la îndemînă o altă variantă și asta poate crea serioase probleme social-democraților.

Pur și simplu, Dragnea poate crea din culise un nou partid, avînd timp berechet, pe care să-l preia oficial din mers în momentul expirării interdicțiilor sale.

Un partid care va dizloca un anumit număr de pesediști, cel mai adesea din rîndul perdanților, precum Codrin Ștefănescu ori Carmen Dan,
Dar care, cel mai important, poate da atacul la masa votanților PSD, cu mesajele naționalist-populiste ale lui Liviu Dragnea, deja perceput de mulți ca un Nelson Mandela al stîngii.
Un partid care va intra în cursă în toate cele trei mari alegeri ale anului 2024 și care poate lua procente importante de la PSD.

Pohta ce pohtesc regimul Iohannis și cancelariile occidentale.
Un PSD slăbit în marele an electoral 2024 exact de unii de ai săi, o rețetă mereu eficientă.

Primele declarații ale lui Dragnea după ieșirea din închisoare întăresc de-a dreptul spectaculos acest scenariu: „PSD nu mai este partid”, a răbufnit Liviu Dragnea când a fost întrebat cum găsește partidul pe care l-a condus.

”Numai Dumnezeu putea să mă ajute să ies întreg! M-au vândut! DNA-ul să îi ancheteze pe cei care jefuiesc țara, asta trebuie să facă DNA. Populația a trebuit să înțeleagă de ce am ajuns aici”.

„PSD-ul nu e condus. Este în buzunarele SRI-ului. N-ați văzut că li se dă voie să vorbească doar la meteo?”.

„Eu mă consider deținut politic pentru că am intrat nevinovat. Mi s-a cerut insistent în ultmele luni la instanță să îmi recunosc vinovăția. Am refuzat”.

”Din păcate, nu există Opoziţie, PSD a devenit un partid de operetă condus de oameni laşi. Toţi sunt. Praf. Un partid fără personalitate”.

„Doi ani de chin şi suferinţă. Asta a fost aici: abuzuri, suferinţă şi cea mai mare parte a populaţiei a înţeles astăzi de ce a trebuit să ajung aici. Eu când am plecat, România era o ţară prosperă, cu venituri mari pe care le aveau românii, o ţară în care exista speranţă, exista viitor. Din păcate, astăzi, este o dictatură feroce, este afectată serios libertatea de exprimare, este amanetat viitorul României cu asemenea datorii”.

”De acum, o să tot vorbesc!”

Și, în fine, cireașa de pe tort:

”Acum România este sub dictatură. Voi reveni în politică dacă o să reușesc să răspund la 2 întrebări, dacă am cu cine și pentru cine. Romania este îngenuncheată de dorința de dictatură feroce a lui Klaus Iohannis. Mă doare sufletul de țară, nu de PSD.”

Lucrurile se limpezesc mai rapid decît ne-am fi imaginat.

Liviu Dragnea va reveni în politică, dar nu în PSD.
Liviu Dragnea va declanșa atacuri pe bandă la cei din fostul său partid, care ”l-au vîndut” și ”s-au predat SRI”.
Liviu Dragnea va absorbi cît mai mulți nemulțumiți din PSD, conturînd impresia de disoluție a partidului.
În acțiunea lui, va fi ajutat chiar de liderii PSD, care vor fi obligați de atacuri să se disocieze din ce în ce mai tăios de el, numai că asta îi va plasa în aceeași tabără cu actuala putere, care și-a făcut din Dragnea un simbol al răului; nu e clar, însă, cum vor percepe susținătorii tradiționali ai PSD o asemenea distanțare. S-ar putea ca ei să aleagă partea ”acuzatului”.

Din poziția în care se află, Liviu Dragnea nu mai poate construi nimic durabil. Cu alte dosare grele pe rol, el nu riscă nici să devină o amenințare reală pentru putere.
Poate, însă, să devină un berbece foarte eficient pentru poarta PSD.

Chiar să nu fi luat în calcul puterea respectivul scenariu în momentul cînd a luat decizia liberării lui Dragnea, și încă în momentul cel mai potrivit, cu un timing perfect pentru anul electoral 2024, după cum arătam mai sus?
Greu de crezut. Dacă nu chiar exclus. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Dragnea asta o fi cumva Tudor Vladimirescu sau e Dragnea Slutul si Uritul ? S-a crezut o reincarnare a lui Nicolae Ceausescu (Dracula) si asta i-a cam cauzat… Dictator de carton !

 2. Multe se pot spune pe „subiectul Dragnea”; am înțeles cum e cu „treimile” și cu „pătrimile” din
  executarea pedepselor cu închisoare etc. Un singur lucru nu înțeleg: cum se face că „un hoț co-
  lateral”, făcut „din vorbe” este întemnițat, iar altul, un falsificator dovedit în tribunal, este făcut
  președinte.
  Asta mă așteptam să văd analizat, pentru că de pe aici încep marile probleme ale RO.
  Altfel, se adeverește că singurul principiu de drept este acela că „hoții noștri, sunt mai cinstiți de-
  cât hoții voștri”.

  În mai toată presa, echipele de produs zgomote au intrat în acțiune la „turație maximă”, nu care
  cumva să se cristalizeze în mentalul colectiv esența intențiilor politice ale lui Dragnea:
  – eliberarea Justiției de sub „jugul trădătorilor” și refacerea demnității magistratului;
  – „taxarea” corectă a operatorilor economici oploșiți pe la noi, cu efect vizibil în creșterea venitu-
  rilor populației, refacerea demnității Românilor, diminuarea exodului f.d.m. și, prin aceasta, posi-
  bila refacere a unei economii proprii;
  – intenția declarată de (re?)aducere a Serviciilor la funcțiile pentru care au fost create, și în sluj-
  ba poporului care le plătește;
  – probabil cel mai grav, declanșarea luptei pentru controlul național al resurselor, așa cum fac
  toți cei care se respectă.
  Văzând ce a urmat după „extragerea” lui Dragnea (urmat de anihilarea brutală a patrioților și „în-
  scăunarea” tuturor troglodiților), înțelegem mai bine de ce devenise „un pericol”.

  P.S. reflecția despre revenirea în politică: dacă are cu cine, și dacă are pentru ce, ar trebui să ne
  dea mai mult de gândit. Personal, îmi amintește de vorbele amare spuse de P. Țuțea…
  Nu numai la noi, dar cu precădere pe la noi, populația tinde să degenereze majoritar spre o nouă
  treaptă a „evoluției umane”: „homo imbecilus”. Că tot vorbim de „România Educată”.

 3. Cu PSDul si taraie brau care-l compun acu’, inr-adevar nu mai e nimic de facut . Trebuie un partid nou , al Reconquistei , sa ne luam tara inapoi din mainile strainilor .

  • Si cine va da voua bani ca sa mergeti iar in Piata Victoriei? Credeti ca va mai strage Romprest peturile lasate in urma de moldovlahii vostri? A intarcat Balaia, Nae Nicio Lae

   • Pentru haștagi a plătit SRI, ai și tu dreptate, vor ieși în stradă numai muțunachi cu intestinele goale. De unde vor avea sărachii forța să vă mai fută va trebui să elucidezi după.

 4. Pana sa vorbim de Dragnea, ar trebui sa intelegem de ce excelentul protocol de tratament al Covid elaborat de MS in aprilie 2020 nu a fost niciodata aplicat. Cine s-a opus mediatizarii si aplicarii lui, pentru a crea asteptarea unui vaccin ? Romania ar fi putut trece prin pandemie FARA VICTIME. Sa ne intrebam daca guvernul actual, PNL+USR, si presedintele Romaniei n-ar putea fi acuzati de crime impotriva umanitatii si de complicitate cu fortele fasciste transnationale. Fireste ca Romania este o dictatura. Fireste ca Dragnea a fost vandut. Fireste ca a fost patriot in privinta resurselor. Fireste ca Dragnea n-ar fi permis indatorarea Romaniei. Daca n-ar fi fost bagat la inchisoare, Dragnea n-ar fi permis, probabil, intrarea in tara a unui vaccin experimental, neautorizat definitiv de FDA, care a produs aproape 6000 de morti in SUA si vreo 15000 de morti in Europa.

 5. Liviu Dragnea in slujba puterii? Posibil.
  Deci dupa ce i-a tras-o pe la toate orificiile pana l-a facut schweizer, Puterea il mai pune sa si mature, sa stranga gunoiul si sa faca si treaba prin curte. Vorba aia, cum te prinde, cum te lute, iti mai da drumul prin curte …
  Si Liviu accepta. Baiat fin, intelege interesul national. Barbat politic vertical, speranta asistatilor si spaima multinationalelor, gardian al Fortalezei si mare ataman de Belina, in grad de Mare Cavaler de Kurlanda.

  • Iarăși corect. Se vor ruga de noi statele membre UE să nu rămânem insulă de paradis fiscal pentru multinaționale, dar tu vei trage tare de ceiuțul din jeg de samovar cu resturi de pâine lăsate de șobolanii Clopizdei.

 6. […] un text semnat de Bogdan Tiberiu Iacob, intitulat “Liviu Dragnea – O piesă grea a puterii într-un viitor joc politic exploziv”, Năstase a ratat, din nou, contactul cu realitatea și onoarea, demonstând frământări, […]

 7. Restrictiile lui Dragnea nu se ridica sine die, reabilitarea inseamna un proces si posibile negocieri si santaje. L-au lasat liber sa faca si sa strige, sa se impauneze si sa iasa iar la furat cu blondele, dar in momentul cand va spera in reabilitare…acolo il fac, din proces, din instante, din acte, din imprejurari. Punctul 2. Cine credeti voi ca este Irina Alexandra Tanase pentru Dragnea? Dar pentru sistem? Barbatii la varsta lui Dragnea pier pe mana femeilor care ii joaca pentru altii! Punctul 3. Adrian Nastase a fost inlaturat pentru ca nevasta-sa isi baga prea mult gherutele in cascaval…Ponta era acoperit de socru-su. Basescu nu dadea 2 bani pe romani si nici pe Romania. Klaus nu da nici o ceapa, dar joaca banii prin prietenii nevestei. Crin Antonescu a fost scos din datorii de nevasta lui, Adina Valean. Basescu se scotea cu Udrea, dar iese si fii-sa tot hoata ca Leana lui. Dragnea s-a iubit si cu Alina Bica…dar sistemului ii trebuie Irina!!!..ATI AUZIT DE VREUN EROU DIN TELEORMAN? TORTIONARI, SECURICI, JEFUITORI, PESTI, TICALOSI, CONTRABANDISTI, IOAN NICULAIE, DINAMO, IMPOSTORI,ESCROCI SI MINCINOSI. CUM PUTEA SA DEVINA PAUL, PRINT DE ROMANIA, DACA NU PRINTR-O INSTANTA DIN TELEORMAN. IAR JUDECATOAREA A AJUNS LA CURTEA SUPREMA IN CELE DIN URMA. DRAGNEA JOACA CARTEA CURAJOSULUI…CA SA CADA MULTI IN ISPITA. EL, FIIND LA PUTERE SLUJEA CA UN CATEL BINOMULUI, DAR ACUM CA STIE CUM E VIATA IN PUSCARIE…O SA VANDA TOT CE MISCA …ATI AUZIT DE VREUN BARBAT DE STAT ADEVARAT DIN TELEORMAN? NEVER..ROLUL IRINUCAI ALEXANDRA TANASE E INTERESANT DE URMARIT…NU AL LUI DRAGNEA…dar mai moare magarul, mai moare sefu sefilor, mai vine apa, mai da traznetul…Nimeni nu stie cine cade in capul scarilor…

 8. Condamnarile lui Dragnea sunt discutabile; „justitea” independenta a lucrat la comanda , ca doar asta este menirea ei: comanda, nu poate face nimic conform legii.
  Tot ceea ce a spus despre PSD este adevarat; este inexistent din punct de vedere al opozitiei. Spunea Drganea ca va reveni daca are cu cine si pentru cine. Poate cu cine are, dar pentru cine, hotarat NU. Poporul roman ii merita pe cei care acum sunt la butoane cu varf si indesat.

 9. @bogdan Tiberiu omule scrii exact ca și… portocala, Eva (ala cu telepatia) d ra Veve!
  Se vede ca ai școală serioasa!

 10. Până anul trecut, aprilie, îl urmăream pe BTI și eram chiar și amici pe FB. Mi se păreau relativ corecte și imparțiale articolele lui, chiar dacă mereu aveam un mare semn de întrebare privind modul în care el își câștigă existența. Urmează apoi momentul adunării culegătorilor de sparanghel la Cluuuj…cu autocare venite de la Suceava pe poteci și drumuri de căruță. Evident, a fost factorul declanșator care mi-a spulberat orice îndoială privind mascarada numită plandemie. Nu pentru că plăvanul și slugile lui nu s-ar fi dat și peste cap sa execute ordinul de la Berlin, ci pentru că Berlinul nu ar fi acceptat niciodată o armată de ciumați dacă era ceva adevărat cu virusul lui pește prăjit. Și apoi urmează demonstrațiile din PV, cu Oana Lovin și sparanghelul ei pentru „autorități”. Dl. eminent și imparțial jurnalist BTI, in loc să sesizeze nefirescul situației, nu găsește altceva mai bun de analizat decât cariera „profesională” a Oanei și să prevadă apocalipsa care va urma după manifestația din PV, de care se va face responsabilă și dra O.L. Ei bine, atunci am înțeles că dl. BTI este un biet lansator de fumigene, plătit (habar nu am cât de bine). O arde pe „imparțialul” dar când primește ordin, execută. Asta e treaba și cu marea lui analiză despre Dragnea. Îmi vine să râd: Dragnea este arma sistemului împotriva opozanților patrioți Ciolacu, Dâncu & comp.

 11. Rau om mai e omul Liviu Dragnea,cand isi exprima revolta pentru condamnarea politica ce a suferit-o.Zice BTI,ca printre dintii inclestati de ”ura” s-a exprimat cand a iesit din inchisoare,d’a SRI-ul cand l-a bagat acolo fara probe,nu l-a bagat cu ”ura”,ci cu ”blandete”probabil.Cred ca ne atrage atentia autorul,ca nu e voie sa te revolti,ori esti Dranea ori altcineva,ca imediat se razbuna stapanii statului paralel pe tine.

 12. Celor care il iau in deridere pe presedintele Liviu Dragnea le doresc exact, DAR EXACT, aceeasi soarta !!!
  Presedintele Dragnea va distruge ciuma rosie si ii va lasa fara stapin pe toti cei care musca, acum, la ordin sau din imbecilitate !!!

 13. […] Un alt comentator redutabil al vieții politice, Bogdan Tiberiu Iacob, consideră că asemenea obstacole nu vor conta sau nu vor exista, iar Dragnea va reveni în politică și va fi folosit de actualul regim pentru a declanșa atacuri pe bandă la cei din fostul său partid, care „l-au vîndut” și „s-au predat SRI”. „Dragnea poate crea din culise un nou partid, pe care să-l preia oficial din mers în momentul expirării interdicțiilor sale.Un partid care va dizloca un anumit număr de pesediști și care, cel mai important, poate da atacul la masa votanților PSD cu mesajele (sale) naționalist-populiste. Un partid care va intra în cursă în toate cele trei mari alegeri ale anului 2024 și care poate lua procente importante de la PSD. Pohta ce pohtesc regimul Iohannis și cancelariile occidentale.Un PSD slăbit în marele an electoral 2024 exact de unii de ai săi, o rețetă mereu eficientă”, anticipează fondatorul InPolitics. (https://inpolitics.ro/liviu-dragnea-o-piesa-grea-a-puterii-intr-un-viitor-joc-politic-exploziv_18449…). […]

 14. Care este problema daca psd-ul actual este destructurat? Este un partid fara personalitate si fara personalitati, supus total sistemului securistic din Ro si mai ales globalistilor neocomunisti. Nu mai reprezinta pe nimeni cu adevarat in afara de prostii care il voteaza.

 15. […] a făcut decît să confirme strălucit imaginea care i se contura încă din ziua liberării și despre care am scris încă de atunci: aceea a unui personaj scos de la răcoare doar pentru a-și ataca fostul partid și a face […]

 16. Sunt foarte multe de comentat!
  >>> Despre autorul articolului spun doar că-i o vuvuzelă ,,educată și instruită” la Academia SRI – a demonstrat-o din plin!
  >>> Despre Liviu Dragnea afirm că există deja un partid gata înființat și pe care îl va prelua o dată ce termenul restricțiilor va fi depășit.
  Eu personal fac parte dintr-un colectiv de inițiere pentru înființarea unei filiale loco și județene.
  >>> Mai mult aș dori să-mi scriu nemulțumirea despre ;
  Primul penal al țării – k.w.iohannis [da, cu litere mici] – are 43 dosare prin sertarele justiției independente. Mă bucur pentru că unele dintre ele sunt puse la naftalină.
  k.w.iohannis este și ,,simbolul hoției naționale” – a fost dovedit că a furat case!!! Refuză să plătească statului român cinci sute mii de euro!!! Pentru statul paralel plouă… plouă … plouă!!!
  k.w. iohannis – deși plin de trăsături narcisiste, s-a dovedit a fi laș, lipsit de curaj, de fermitate, de orgolii, de onoare.
  k.w. iohannis – lipsit de personalitate, ridicol dar infatuat anunță sec ; România-i un stat eșuat!!!
  Și câte aș mai spune despre k. w. iohannis care-i un președinte vomitiv, motiv pentru care mă opresc aici.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998