CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

L’Observatoire de l’Europe: O decizie a CCR în stil Putin dă peste cap alegerile din România

1 comentariu / 2632 vizualizări / 13 noiembrie 2024

”Cea mai înaltă instanță din România a fost acuzată de interferență nedemocratică în alegeri după ce a exclus din scrutinul prezidențial o candidată de extremă dreapta antisemită și pro-rusă, susținînd că aceasta ar amenința poziția țării în Uniunea Europeană și NATO” se arată într-o analiză din această săptămînă a siteului L’Observatoire de l’Europe.

”Dianei Șoșoacă, lider al partidului ultranaționalist SOS România și aleasă în Parlamentul European în iunie, i s-a interzis la începutul acestei luni să candideze la alegerile prezidențiale în două tururi, pe 24 noiembrie și 8 decembrie. Decizia fără precedent a CCR a atras critici din partea rivalilor lui Șoșoacă din întregul spectru politic, inclusiv din partea socialiștilor, liberalilor și cadrelor universitare – o personalitate subliniind chiar că aceasta amintește de stilul Kremlinului.

Aceasta este prima dată cînd instanța exclude un candidat din cursa prezidențială pe baza declarațiilor sale publice, potrivit Alexandrei Iancu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. „Este derutant, deoarece am avut candidați anteriori care nu erau neapărat în conformitate cu valorile democratice… dar această problemă nu a mai fost ridicată pînă acum”, a declarat ea pentru L’Observatoire de l’Europe.
„Este pentru prima dată cînd instanța analizează valorile și principiile constituționale și vede dacă candidatul le justifică.”
Decizia instanței a declanșat o reacție indignată și antisemită din partea lui Șoșoacă, în care – fără nicio dovadă – a acuzat UE, poporul evreu, americanii și francezii de complot împotriva sa, precum și instanța însăși.

Într-un interviu acordat săptămîna trecută L’Observatoire de l’Europe, Șoșoacă a denunțat Israelul, Statele Unite și serviciile secrete ale ambelor țări, despre care a afirmat că „au influențat decizia instanței”, dar nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.
„Guvernul SUA sprijină independența instanțelor din România și nu influențează deciziile”, a declarat pentru L’Observatoire de l’Europe un purtător de cuvînt al Ambasadei SUA la București. Ambasada Israelului nu a răspuns la o cerere de comentarii. Dar Șoșoacă nu a fost singura figură cheie care a fost uimită de decizia instanței.

Printre adversarii săi, premierul socialist și actualul candidat la președinție Marcel Ciolacu, precum și eurodeputatul Eugen Tomac din grupul liberal Renew Europe din Bruxelles, au criticat decizia – în ciuda dezacordurilor vehemente cu Șoșoacă în materie de politică. „Diana Șoșoacă reprezintă tot ceea ce este greșit în politica românească”, a declarat Tomac pentru L’Observatoire de l’Europe .

„Cu toate astea, acest tip de politician nesăbuit nu ar trebui să fie împiedicat prin metode de tip Putin”, a adăugat Tomac.

CCR a refuzat solicitarea L’Observatoire de l’Europe de a acorda un interviu „pentru a evita speculațiile partizane”.

„Declarațiile sau interviurile unui judecător în timpul lansării și desfășurării campaniei electorale nu sunt adecvate”, a fost poziția Curții. Rămîne de văzut dacă decizia CCR îi va da un impuls lui Simion, celălalt candidat de extremă dreapta aflat în cursă. Dar, cu siguranță, aceasta a aruncat campania în turbulențe” concluzionează L’Observatoire de l’Europe. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

Nu sunt permise comentariile.

STRTIME=1662721998