CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Loteria legiferării prin asumări

1 comentariu / 2230 vizualizări / 16 ianuarie 2020

PNL și-a stabilit o strategie clară. Va legifera și, implicit, va guverna prin asumări succesive de răspundere. Își va trece astfel toate actele normative pe care le doreșe. În termen record, va schimba tot ceea ce este mai important în materie legislativă. Până când PSD se va opinti și va introduce o moțiune de cenzură care va fi și votată. Dar dacă PSD nu se va opinti?
Asumarea de răspundere este o soluție extremă. Conform spiritului Constituției României și a practicii de până acum, este utilizată extrem de rar. Pentru că o asumare de răspundere presupune trecerea unei legi, așa cum a fost ea elaborată de un grup restrâns din Executiv, care nu are nicio legătură cu Parlamentul. Iar Parlamentul, dacă nu introduce nimeni o moțiune de cenzură sau dacă moțiunea de cenzură nu este suficient de puternic susținută, acceptă pur și simplu să fie substituit. Nu mai au loc dezbateri. Nu mai există nici măcar o șansă, cum se întâmplă în cazul ordonanțelor de urgență, ca Parlamentul să dezbată, să modifice sau să anuleze actul normativ. Asumarea de răspundere este un șantaj. „Dacă nu faceți ca mine, îmi iau jucăriile și plec”.
PNL profită din plin de degringolada PSD. Atâta timp cât PSD nu are nici cel mai mic plan dea reveni la guvernare până la alegerile legislative, fie nu va răspunde printr-o moțiune de cenzură, fie, de ochii lumii, va răspunde, dar actul va fi pur formal. Nesusținut așa cum se cuvine în Parlament. În această situație se află astăzi România.
Până la toamnă, PNL beneficiază de conjunctura descrisă mai sus. Ceea ce înseamnă că, până la toamnă, poate schimba din temelii întreaga construcție legislativă a statului. În timp ce Parlamentul simulează că dezbate și adoptă legi, în ritmul pe care și-l poate permite un Parlament, Executivul lucrează la foc continuu, bombardând literalmente societatea cu salve de acte normative. În caz contrar, dacă PSD decide să pună capăt acestui joc, care poate deveni extrem de periculos pentru țară, partidul trebuie să se opintească, să introducă la modul serios o moțiune de cenzură, să negocieze cu celelalte partide, să încheie alianțe, să dea de pământ cu Executivul și să guverneze, într-un an care a devenit excesiv de complicat tocmai prin sistemul în care PNL și-a plantat ncărcăturile explozive de-a lungul întregului traseu. E ori-ori.
În fața unui asemenea șantaj, PSD, singurul partid care ar putea să se împotrivească cu succes valului de asumări de răspundere, dacă opune rezistență și preia guvernarea se expune unui eșec de mari proporții atât la alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare, iar dacă nu opune rezistență, lasă România în bătaia vântului. La discreția totală a lui Klaus Iohannis. E loterie curată. Într-un asemenea scenariu, dacă românii au un noroc chior, Dumnezeu îi va inspira pe cei care la Guvern produc în serie legi destinate să treacă prin asumarea răspunderii și aceștia nu vor greși. Vor scoate pe bandă rulantă legi bune. Dar dacă Dumnezeu nu îi va inspira de fiecare dată sau doar de câteva ori, România urmează să fie aruncată literalmente în aer.
Aceasta este situația într-un scurt rezumat a statului nostru în 2020. Funcționând în baza principiului minimei rezistențe, PSD acceptă cu cinism una după alta asumările de răspundere produse de PNL, în speranța că, până în toamnă, Klaus Iohannis și liberalii se vor compromite definitiv. Și vor fi bătuți atât de rău la legislative, încât nu se vor mai ridica de la pământ în următorii câțiva ani. În timp ce speranța PNL este fie că PSD va ceda nervos, intrând în spirala anticipatelor, fie va renunța pur și simplu la luptă, iar succesul lor va fi atât de zdrobitor în toamnă, încât „ciuma roșie” va fi măturată din Parlament. Este exact ceea ce a precizat purtătorul de cuvânt PNL, Ionel Dancă, care este în același timp și cancelar al Guvernului. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Domnule, SRS, pare ca PSD- ul nu se va opinti.Este de necrezut cum, pesedistii, dupa ce , cel putin in ultimul an, Iohanis le-a declarat razboi pe fata si dorinta sa de a -i rade de pe suprafata pamantului , isi vad linistiti de intrigile lor interne si nu au ambitia de a-l matura EI,cei multi, pe EL, unul singur din fruntea tarii…D-l Ciolacu ar face mai bine sa se uite in oglinda, sa vada cat de rau ii sta cu barba aia care-l arata ca pe un dezordonat si nespalat cersetor si sa se puna in fruntea ostilor PSD, obtinand prin merit incontestabil, functia de mare Presdinte la PSD. trimitandu-l pe Iohanis la lada de gunoi a istoriei. Atata timp cat PSD nu se va opinti, nu va accepta ideile celor mai revolutionari dintre ei, Iohanis cu al sau minoritar pnl, vor face prapad in toate sectoarele politicii, economiei si, justitiei romanesti. Se zice ca „la razboi, ca la razboi”, nu ????? Dar PSD-ul are calculele lui meschine care-l vor duce de rapa. Ce mai vreti … Raspunsul lui Ciolacu, intrebat fiind daca l-a vizitat pe Dragnea la inchisoare da masura lasitatii ordinare a personajului, deci, dragi romani, cum zice D-l SRS in articol, inca o ocazie pierduta din start de PSD. Acum, cand Iohanis face numai si numai greseli care-i pot fi fatale, daca ar exista un „cineva” cu doua perechi de c…e, care sa-i cera si sustina suspendarea, totul s-ar putea schimba. Dar pesedistii nu sunt capabili de asa ceva chiar daca sperietoarea cu obtinera de catre iohanis a unui castig electoral nu mai exista , incat este in al doilea mandat. Un al doilea tren ca asta nu va mai trece carand prin gara PSD.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998