Lotul cobai al jurnalistilor teroristi
0 comentarii / 1448 vizualizări / 22 octombrie 2010
Ignorand cu desavarsire reactiile la unison ale breslei jurnalistilor, contestatiile exprimate in termen, fara echivoc, venite din partea diferitelor organizatii nationale si internationale, care apara drepturile si libertatile fundamentale ale omului, precum si cele ale grupurilor parlamentare de la nivelul Uniunii Europene, Presedintele Traian Basescu si PD-L au mers mai departe, promovand astfel, cum a fost redactata initial, strategia de aparare nationala.
Conform acestei strategii, pentru prima data in istoria moderna a lumii, ziaristii figureaza, in mod oficial, drept potentiale pericole pentru siguranta nationala. Ceea ce, in ultima instanta, va oferi suport legislativ si logistic pentru supravegherea acestora in regim special, asemanator sau chiar identic cu supravegherea teroristilor. Si, in plus, ce descoperim? Faptul ca Presedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, domnul Traian Basescu, nu s-a multumit cu atat. A ordonat declansarea anticipata, chiar si in absenta unui cadru legislativ, a mecanismelor de supraveghere informativa a unor jurnalisti.
Cei 27 de jurnalisti supusi acestei proceduri reprezinta un “lot cobai”. Este o operatiune test care vizeaza nu numai supravegherea si anihilarea unor prezumtive pericole la siguranta nationala, ci si sondarea opiniei publice interne si externe, astfel incat, in absenta unei reactii direct proportionale cu provocarea, metoda sa poata fi generalizata. Inainte de a intra in alte detalii, este foarte important sa precizez faptul ca, in acest moment, desi exista redactata o strategie de aparare nationala, care a fost prezentata Parlamentului, nu avem inca si un cadru legislativ, care sa permita declansarea unor operatiuni de supraveghere a jurnalistilor avand ca baza acest document. Si cu toate acestea este adevarat ca, furandu-se din nou la vot, asa cum s-a dovedit, documentul strategiei de aparare a fost avizat de comisie. Dar pana la aprobarea in plen mai e cale lunga. Si cu toate astea, a fost declansata vanatoarea de ziaristi teroristi.
Nu exista vreo informatie conform careia vreunul dintre cei 27 de jurnalisti, supusi in prezent unei supravegheri totale, sa aiba vreun dosar penal in cercetare care sa justifice o eventuala masura aprobata de un magistrat de punere a sa sub ascultare ori urmarire sub alte forme. In mai multe situatii, afirmatia de mai sus mi-a fost confirmata direct de catre cei vizati, asa cum, desigur, pot proba interceptarile care ne-au fost facute. Rezulta faptul ca punerea noastra sub urmarire ca ziaristi teroristi este o masura ilegala. Pentru ca nu ar putea fi aplicate nici macar extensiile juridice ale strategiei de aparare, de vreme ce aceasta nu a fost aprobata in plenul Parlamentului.
Nu ma indoiesc ca in urmatoarele zile cel putin unii dintre jurnalistii vizati, daca nu toti, vor declara public ca se afla sub supraveghere. Atunci va fi confirmat faptul ca niciunul dintre ei nu este cercetat penal, nu este nici mogul, ca intre cei mai multi dintre noi nu exista legaturi directe, ca lucram in medii diferite de presa, ca unii sunt simpli freelanceri si ca singurul numitor comun este faptul ca vocile noastre sunt critice la adresa prestatiei Presedintelui si Guvernului. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)
Comenteaza