CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovitura de gratie: CCR desfiinteaza gulagul Covid 19

1 comentariu / 4217 vizualizări / 25 iunie 2020

Curtea Constituțională a decis, azi, că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

Curtea Constituțională a decis, azi, că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

CCR a admis cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.8 alin.(1) din OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Art. 8. stipulează că

(1) În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor.

Cu majoritate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.95/2006 privind în reforma în domeniul sănătății, articol care stipulează că ”Măsurile privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății”.

Pentru pronunțarea soluțiilor de admitere, Curtea a constatat că dispozițiile art.25 alin.(2) teza a doua („precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii”) din Legea nr.95/2006 și ale art.8 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020 sunt neconstituționale deoarece aceste norme juridice nu întrunesc cerințele de claritate și previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituție și afectează drepturi și libertăți fundamentale, așa cum sunt cele prevăzute de art.23 alin.(1), art.25 și art.26 din Constituție, fără respectarea condițiilor constituționale referitoare la restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale. (B.I.)

 

foto: unupetrotus.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. actiunile de batjocorire a legislatiei in vigoare din Romania, desfasurate in mod sustinut de catre pegra promovata de tandemul PNL-PMP la nivelul administratiei centrale si locale, reusesc – macar in aspecte fundamentale – sa fie corectate si readuse in cadrul legal de catre CCR si Avocatul poporului, doua institutii asupra carora actuala guvernare incearca din rasputeri sa dea atacul final…

    existenta si buna functionare a acestor doua entitati, fundamentale pentru orice stat ce se pretinde a fi democratic, este esentiala pentru sanatatea acestei tari si a plapandului sau sistem democratic, asa incat sa le dorim acestor entitati viata lunga si solutii legale in continuare, caci, iata, de infractori de ultima speta cocotati pe scaunele cele mai inalte nu duce deloc lipsa aceasta tara frumoasa si bogata!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998