CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovitura de pedeapsa

0 comentarii / 1713 vizualizări / 12 decembrie 2012

UDMR vrea la putere. Este cat se poate de firesc. PSD le face cu ochiul maghiarilor. Un alt gest firesc. Iar PNL joaca rolul politistului rau care ii da peste degete politistului bun. Din nou, este firesc. Si din firesc in firesc se ajunge in situatia in care UDMR este curtat dar ramane pe tusa. Super firesc.
Politica UDMR, care ar fi cu totul si cu totul imorala in cazul unui partid politic obisnuit, este cat se poate de corecta, daca ne gandim la faptul ca acest partid apartine unei minoritati. O minoritate nu-si poate apara interesele si, pana la urma, nu-si poate ameliora situatia decat in conditiile in care e parte a unei guvernari sau cocheteaza cu o guvernare, sustinand-o politic in Parlament. Ceea ce, de altfel, exista de foarte mult timp in Romania. In masura in care isi proclama, in mod deschis, transparent acest principiu, UDMR nu poate fi acuzat ca este un partid nedemocratic sau ca actioneaza imoral in dispretul majoritatii. In principiu, asadar, nu ar exista niciun impediment ca, daca sunt intrunite anumite conditii, UDMR sa faca parte din viitorul Executiv sau sa incheie un acord cu majoritatea USL de sustinere reciproca a unor interese.
Dar in ce conditii ar putea USL bate palma cu UDMR? Prima ar fi ca sa aiba efectiv nevoie sa-si consolideze majoritatea cu ajutorul maghiarilor. In conditiile in care USL a obtinut peste doua treimi din mandatele parlamentare, are posibilitatea de a elabora si promova un nou proiect de Constitutie fara a sta la mana UDMR. Si cu atat mai mult, USL dispune de suficiente mandate pentru a-si promova orice act normativ. In aceste conditii, acceptarea ofertei UDMR s-ar reduce, din perspectiva USL, nu atat la un gest necesar si constructiv, cat mai degraba la o intelegere, hai sa-i spunem, eleganta si simbolica. Eleganta in sensul ca USL semnalizeaza astfel ca intelege ca, in viitor, sa ramana sensibil in raport cu problema minoritatilor si de curtoazie, in sensul ca trage linie si o ia de la inceput intr-un raport de amicitie cu un alt partid politic.
Dar sta o asemenea motivatie a simbolisticii si curtoaziei in picioare? Da, in masura in care UDMR nu este perceput de catre alegatorii USL drept parte a regimului Traian Basescu. Care inca nu a sucombat. Si nu, daca situatia se prezinta invers. Ei bine, analizand situatia din aceasta directie, se poate afirma, cu o marja mica de eroare, ca, exceptand cateva initiative ale lui Traian Basescu care afectau direct interese ale comunitatii maghiare, cum ar fi proiectul Rosia Montana sau reorganizarea administrativa a tarii ori sistemul unicameral, UDMR a sustinut, in mod consecvent, aberatiile Guvernelor Boc, precum si toate initiativele asumate direct de Palatul Cotroceni. O alianta acum cu UDMR ar soca, prin urmare, electoratul USL.
Sa nu uitam ca, nici in al doisprezecelea ceas, fruntasii UDMR nu au protestat si nu si-au cerut scuze pentru afrontul grav adus de Viktor Orban, liderul unui alt stat, poporului roman si suveranitatii nationale a romanilor. Iar in planul pozitionarii interne fata de propria comunitate, mai trebuie precizat ca liderii UDMR au actionat, mai degraba, in interes de clan decat in interesul comunitatii pe care o reprezinta. Prin urmare, un ragaz de cativa ani in opozitie, pentru a-si recalibra actiunile politice si pentru a-si remodela principiile dupa care actioneaza, s-ar impune. Ceea ce, atentie, nu inseamna ca, in viitor, USL ar trebui sa ignore interesele reale ale comunitatii maghiare. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998