CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovitura de pedeapsa

0 comentarii / 1452 vizualizări / 8 decembrie 2011

La Bruxelles, la una dintre reuniunile cardinale ale sefilor de state din Europa, Germania conduce ostilitatile. Pentru ca nu este un simplu joc diplomatic si politic, la capatul caruia se vor lua unele decizii. Este pur si simplu o finala. Acest meci final poate avea drept rezultat un scor definitiv. Sau ceea ce se intampla azi la Bruxelles poate fi doar cel mai important meci de etapa din istoria Uniunii Europene. Sunt 27 de state intre care incepe o competitie extrem de ciudata. Practic, Germania deschide meciul printr-o lovitura de pedeapsa. Aplicata celorlalti. La sfarsitul saptamanii vom sti care este rezultatul.
Europa se poate destrama. Partial sau total. Euro poate invinge. Definitiv sau doar temporar. Cam in aceste limite se joaca competitia de la Bruxelles. In care, asa cum spuneam, Germania are nu numai privilegiul de a deschide competitia – ca sa nu spun ostilitatile –, ci si sansa unica de a incepe totul printr-o lovitura de pedeapsa. De ce?
Paternitatea proiectului Statelor Unite ale Europei, cu unele indispensabile ajustari, apartine Germaniei. De fapt, celui de-al treilea Reich. Intreaga constructie europeana urma sa aiba Germania in epicentru, jucand un rol conducator. Era o hegemonie eleganta. Acoperita de normele dreptului international. Germania a pierdut razboiul dar proiectul a ramas. UE a luat fiinta nu intre state egale dar, in orice caz, intre state cu drepturi egale. La sfarsitul acestei saptamani este posibil ca lucrurile sa se schimbe. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998