CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovitură de teatru: ANAF anunță că giganții austrieci nu au datorii la bugetul statului român

3 comentarii / 3100 vizualizări / 5 februarie 2023

Surpriză maximă într-o chestiune agitată a ultimei perioade: contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, marile companii austriece din România nu înregistrează datorii restante la bugetul statului. În ce privește companiile mai mici, cca.o treime dintre ele au asemenea datorii, dar suma totală e cel puțin modestă, mai puțin de 80 de milioane de euro.

Printr-o interpelare parlamentară, deputatul AUR Antonio Andrușceac a cerut săptămînile trecute ministerului Finanțelor să confirme dacă e real că cele mai mari 11 companii austriece din România, nominalizate explicit, în frunte cu OMV Petrom, au datorii imense către bugetul statului, de aproape 20 de miliarde de euro.

Răspunsul ANAF e că niciuna nu are datorii către statul român, cu o excepție specială, care e în dezbaterea justiției.

”În ceea ce privește analiza punctuală a celor 11 companii cu capital austriac, precizăm că Raiffeisen Bank (CUI 361820), OMV Petrom (CUI 1590082), BCR Bank (CUI 361757), Immofinanz Services (CUI 21581305), XXXLutz Properties (CUI 22383497), Julius Meinl Romania (CUI 558580), HS Timber Productions 5 SRL (CUI 14554103), Red Bull Romania SRL (CUI 16539193), Parr Construct SRL și STRABAG (CUI 6891914) nu înregistrează obligații bugetare restante.
S.C. Uniqa Asigurari S.A. (CUI 181363) înregistrează obligații fiscale în valoare de 12,6 milioane lei, suma reprezentând o amendă contestată în instanță.
Referitor la redevențele neplătite de societatea OMV Petrom S.A., menționăm că aceasta nu înregistrează redevențe petroliere neachitate. În perioada 2018-2022 au fost declarate și achitate redevențe în valoare de 4,82 milioane lei” se arată în răspunsul ANAF.

În rîndul restului firmelor austriece din România există, totuși, datornici, confirmă ANAF, dar datoria totală e de mai puțin de 400 de milioane de lei:

”La data de 30 noiembrie 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a ANAF, din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei, din care:
50 de contribuabili au accesat facilități fiscale conform prevederilor legale în sumă de 45,6 milioane lei;
502 contribuabili înregistrau arierate în sumă de 21,5 milioane lei, pentru care s-a demarat procedura de executare silită;
100 contribuabili înregistrau arierate nerecuperabile cu sume de 192,6 milioane lei (arieratele nerecuperabile reprezintă obligații bugetare restante pentru care organele fiscale nu pot începe sau continua măsuri de executare silită, creanțele debitorilor pentru care s-a dispus suspendarea executării silite de către instanța judecătorească, obligațiile fiscale restante ale contribuabililor sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, obligațiile fiscale restante ale contribuabililor pentru care s-a declarat procedura de insolvabilitate fără venituri/bunuri următoare, creanțele debitorilor pentru care s-a instituit administrarea specială, etc.).” se mai arată în adresa secretarului de stat Alin Chițu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Bineinteles ca nu au. Pentru ca se folosesc de tot felul de tertipuri contabile astfel incat sa aiba de platit nimic la bugetul public. ANAF trebuie sa le verifice contabilitatea si modul in care profitul lor zboara in afara. Acest comunicat nu este o lovitură de teatru ci este o abureală si o abordare jalnica din partea ANAF. Nu au – pentru ca au platit sau pentru ca nu aveau de platit din cauza ca nu declară veniturile? Problema este – cum face o multi-nationala astfel incat sa nu aiba nimic de platit statului român? Sa ne spuna ANAF, care este cuantumul impozitului pe profit platit de acesti șmecheri străini, in România, in ultimii 10 ani! In perioada 2010-2017 a rezultat ca o serie de banci si companii farmaceutice au platit 0 lei impozit pe profit. Ne-a spus atunci BNR, Ministerul Finantelor, premierul Tudose ș.a. De aceea s-a inflamat Dragnea. Dar cum de un cetatean/firmă românească e hărțuită de fanaticul ANAF chiar si pentru 20 lei, 2.000 lei, iar spoliatorii ăștia străini sunt intangibili? La noi ANAF monitorizeaza si coletele postale cu plata ramburs, fiecare curier in fiecare zi, completeaza un formular pe care este obligat sa il transmita ANAF, zilnic, ca sa stie tot ce cumpără cetățenii, ce numere de telefon si ce adresă au. De ce?

  2. Bineinteles ca nu au datorii; dimptriva, colonia are sa le dea bani. Mamaligari, opincari obisnuiti sa stea in glod (noroi), indraznim sa ridicam ochii la fostele imperii- Portugalia, Spania, Franta, Germania, Austria, Olanda. Toate acestea au cucerit popoare si teritorii ca nu le mai ajungea ce aveau….Cred ca suntem singurii care avem proverbul „capul plecat, sabia nu-l taie” si ne conducem dupa el.

  3. NU POT SA CRED.
    Sper sa fie o greșeala in declarația ANAF.

    OMV a plătit doar 4.82 milioane lei pentru redevențe in 5 ani ?

    „Referitor la redevențele neplătite de societatea OMV Petrom S.A., menționăm că aceasta nu înregistrează redevențe petroliere neachitate. În perioada 2018-2022 au fost declarate și achitate redevențe în valoare de 4,82 milioane lei” se arată în răspunsul ANAF.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998