CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovitura: George Paunescu, la un pas de prabusire de pe tronul patronatelor

0 comentarii / 2885 vizualizări / 29 martie 2011

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunțat ieri că Executivul ar putea să se retragă din CES şi să pună bazele unui Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în care se va regăsi şi Banca Naţională şi reprezentanţii băncilor, ai sectorului financiar, patronatele şi sindicatele.

„Guvernul ar trebui să se retragă din CES. Acolo trebuie să lăsăm să respire societatea civilă şi Guvernul să fie informat asupra oportunităţii unor legi. Se va forma un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social în care se va regăsi şi Banca Naţională şi reprezentanţii băncilor, ai sectorului financiar, patronatele şi sindicatele”, a spus Botiş, la Europa FM. Locurile Guvernului în CES, în număr de 15, vor fi ocupate de reprezentanţi ai unor corpuri profesionale, asociaţii de consumatori sau de pensionari, a mai declarat Botiş.

Ce nu a spus Botiș e faptul că, prin această manevră, cel care încasează lovitura cea mai teribilă este fratele George Constantin Păunescu, patronul B1Tv și al Evenimentului zilei, din motive pe care le vom explica imediat.

În componența CES, organ care este consultat în legătură cu inițiative guvernamentale șamd, au intrat pînă acum 15 reprezentanți ai sindicatelor, 15 ai patronatelor și 15 ai guvernului, deciziile fiind luate cu majoritatea de trei sferturi. Marea problemă este că, grație sforilor trase de guvern, 11 din cele 15 locuri ale patronatelor au fost atribuite confederației patronale păstorite de George Constantin Păunescu, mai cunoscut în cercurile puterii și drept ”mogulul bun”, vajnic susținător băsescian prin trustul său de presă și nu numai.
Tot guvernul Boc a asigurat organizației lui Păunescu, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), o reprezentare deosebită în Consiliul Economic și Legislativ European, de la Bruxelles. Această împărțire a mandatelor i-a conferit lui Păunescu o autoritate și un prestigiu nejustificate și a transformat CES, de multă vreme, într-o instituție pur decorativă, în care actele normative ale guvernului era aprobate pe bandă de reprezentanții guvernului – majoritatea lideri ai PDL ori secretari de stat în executiv – și ai lui GCP.

Statutul CES, însă, trebuia demult adaptat la modelul european, adică fără prezența guvernului, lucru care, de voie, de nevoie, urmează să se întîmple curînd.
Reorganizarea instituției va fi și momentul în care fratele Păunescu va fi tras pe tușă, lucru întărit, pentru Inpolitics, și de Cezar Corâci, liderul confederației UGIR-1903: ”Ceea ce s-a întîmplat pînă acum în interiorul CES a fost cel puțin jenant, grație ponderii oamenilor lui George Constantin Păunescu împinși de guvern în 11 din cele 15 locuri ale patronatelor, în ciuda faptul că în componența asociației patronale conduse de acesta se regăsesc inclusiv organizații-fantomă, fără sediu ori activitate, dar conduse de oameni ai lui. Este jenant și faptul că președintele CES impus de același Păunescu este Florian Costache, un fost ofițer de securitate, cu sentința definitivă de poliție politică și care a făcut și pușcărie de drept comun, după implicarea într-un viol. În plus, ACPR-ul lui Păunescu reprezintă, chiar și așa, un număr de numai 450 de mii de salariați, în timp ce UGIR-1903 și CONPIROM reprezintă cca.patru milioane. Dacă, după retragerea guvernului și elaborarea unei autentice legi a patronatelor, situația din interiorul CES nu se va reglementa, în sensul asigurării, de această dată, a unei proporționalități corecte, noi suntem deciși să începem demersurile pentru crearea unui alt CES, privat, dacă vreți să îi spuneți așa, dar cu adevărat reprezentantiv din punctul de vedere al salariaților. Și așa, situația de netolerat din interiorul organismului a durat mult prea mult” afirmă liderul patronal. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998