CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9745 RON UP | 1 USD = 4.7430 RON UP | 1 GBP = 5.7323 RON DOWN

Lovitură pentru Cîmpeanu: USR vrea în școli meniuri vegane, evreiești și islamice

14 comentarii / 3218 vizualizări / 23 septembrie 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu are o problemă neașteptată: USR vrea să știe dacă masa caldă oferită elevilor în școli include meniuri vegetariene, kosher și halal, astfel încît ele să satisfacă gusturile veganilor, evreilor și mahomedanilor.

Deputatul USR Beniamin Todosiu a adresat, astfel, ministrului Educației o interpelare parlamentară vizînd programul național “Masa caldă în școli”, în care menționează:

”Este nevoie ca acest program să se extindă, chiar și gradual, pentru ca numărul de unități școlare incluse în program să crească anul școlar viitor. Este nevoie de cantine care să ofere școlarilor acele
mese calde, nu doar sendvișuri. Ba mai mult, pe lângă derularea acestui program, este foarte necesar ca Ministerul Educației alături de autoritățile publice locale să deruleze campanii de informare om la om atât pentru elevi, cât și pentru părinți, cu privire la importanța respectării unui regim alimentar echilibrat.
Aș dori să vă întreb:
● pentru școlile în care se derulează programul “Masa caldă în școli” ce mâncăruri se oferă copiilor? Care este ponderea pe farfurie între carbohidrați/proteine/glucide/zaharuri?
● pentru școlile în care nu se derulează programul “Masa caldă în școli” primesc copiii o gustare rece? Dacă da, în ce constă această gustare?
● Cine, la nivelul Ministerului Educației, decide cum arată meniurile pentru elevi? Sunt făcute teste de alergii la arahide sau alte alergii alimentare înainte? Aveți în vedere și meniuri pentru vegetarieni/halal/kosher sau alte tipuri de regimuri alimentare?” întreabă deputatul.

De precizat că meniurile kosher și halal înseamnă mîncare certificată din punct de vedere al jurisprudenței mozaice și islamice, în sensul că ea nu conţine nicio componentă „interzisă” şi nu a intrat în nici un fel, în contact cu tot ceea ce religiile amintite consideră „impur”.

Mâncarea halal, spre exemplu, nu trebuie să se intersecteze cu sânge sau alcool în timpul producției, procesării sau pregătirii, este interzis consumul de carne de porc sau provenită de la animale (lupi, coioți, șerpi, amfibieni) și păsări de pradă (vulturi), este interzis consumul de carne provenită de la animale care trăiesc și pe pământ, și pe apă, cum sunt broaștele, crocodilii și aligatorii.
Pâinea, produsele din cereale, fructele și legumele nu trebuie preparate cu extract de vanilie, alcool sau grăsime animală de orice fel.

Cît despre mîncarea kosher, pentru evrei, aceasta e de-a dreptul anti-progresistă și anti-UE, dat fiind că, pe lîngă interdicția de a conține sânge sau produse care includ sânge, carne sau preparate din carne de porc, iepure, mistreț, păsări de pradă, melci, homari sau crustacee, este strict interzis și consumul de insecte, noile vedete ale gastronomiei moderne. Reamintim că acum doi ani, Curtea Europeană de Justiție a decis împotriva sacrificării ritualice kosher și halal, declarând că autoritățile pot ordona ca animalele să fie asomate înainte de sacrificare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. si in ordine: se serveste intai kosher apoi halah apoi vegan………

 2. Elevul nostru, stăpânul nostru! Este necesară introducerea meniurilor pentru toți elevii cu un chelner desemnat la fiecare clasă. Chelnerul va prelua dimineața comenzile clienților elevi iar la prânz va livra fiecăruia comanda personalizată. Unii elevi sunt bolnavi diabetici, alții prezintă intoleranță la gluten, alții pot dezvolta alergii la lactate. Unii elevi țin posturile creștin-ortodoxe inclusiv miercurea și vinerea, alții au nevoie de fleici în sânge pentru că sunt anemici sau sunt sportivi. Domnul ministru Câmpenu să uite introducerea de urgență a drogurilor? Cazurile consumatorilor în școli și licee s-au înmulțit alarmant.

  • Nea Sile mi-a plăcut răspunsul matale! ai uitat de educația sexuală și de propaganda transgender! se poate?

   • Din moment ce se merge pe satisfacerea tuturor nevoilor elevilor, se poate price. Criminalii ăștia vor să scoată din școli, licee și facultăți numai oameni manipulabili până la a fi sclavii lor perfecți.

    • Cu nimic nu esti mai bun decat „Criminalii ăștia”

     • Asta e otrepa cea mai mizerabila posibil

 3. Sa se bage si prezervative si o muista USRista sa le puna la baieti cu botu,

  • sa vina la toti baietii de liceu, nene Vasilina

   • Cristina Prună e numai pentru nasuri fine, nu pentru putoi.

 4. Plusericii ăștia au dovedit, cu ocazia plandemiei, și dovedesc pe zi ce trece, că ei sunt devianți rău de tot. Că nu sunt cu toate țiglele pe casă.

 5. In epoca invatamantului on-line se mai discuta de mancatul la scoala ? S-a trecut de la lockdown acasa la lockdown in scoli? Pai, elevii nu au alocatii??? Le mai trebuie si mancare pe deasupra??? Hrana rece sau calda trebuie oferita DOAR familiilor nevoiase si oamenilor strazii. Punct.

  • Da ba pensionar imputit, le trebuie si alocatia si mancare in scoli + tot ce au nevoie, care e problema in mortii ma-tii de loaza?
   Toti copii trebuie sa manance la scoala, ce te freaca la ficati pe tine grija?
   Stii tu de alocatia aia nenorocita cat le ajung banii pentru tot ce au nevoie?

 6. Romania este stat laic.
  Romania nu poate face si imparti alimente, meniuri in institutii de stat pe baza de criterii religioase.

  Pluseristii parlamentari nu au citit Constitutia?

  • Şi apoi Măciuca, jigodie

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998