CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovitura: Videanu, executat de Basescu via Dan Voiculescu

0 comentarii / 2083 vizualizări / 8 februarie 2011

Un document trimis azi Senatului de către Laura Kovesi pare să constituie încă o dovadă a faptului că, în România, procurorii acționează mai mult în virtutea comenzilor politice decît a cerințelor firești ale profesiei. Una peste alta, am putea asista la o ”execuție” a baronului pedelist Videanu cu mîna lui Dan Voiculescu.

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a informat azi conducerea Senatului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut demersuri pe lângă Biroul procurorului general al SUA pentru a obţine informaţii despre scandalul de corupţie în care a fost implicat concernul Daimler AG. Ea a precizat, conform Mediafax, că acest demers a fost făcut în urma informaţiilor privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de oficiali români în cadrul raporturilor cu concernul Dimler AG în România.

Reamintim că, acum cîtva timp, guvernul american a acuzat compania germană Daimler că a oferit mită de milioane de euro unor oficiali din țări precum România, Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen pentru a facilita achiziții de produse ale firmei în cauză. În 2007, primarul general Adriean Videanu a contractat un import masiv de autobuze Daimler pentru RATB, în valoare de 200 de milioane de euro, fiind, deci, și el, suspectat de luare de mită.

Anul trecut, în vară, Dan Voiculescu a cerut insistent autorităților române, în frunte cu ministrul Justiției, să solicite date de la Parchetul american legate de acest caz, el preconizînd chiar constituirea unei comisii parlamentare de anchetă. Pentru a se obține datele respective de la americani era necesară o adresă oficială din partea procurorului general, Laura Kovesi, care, însă, s-a făcut că plouă, vreme îndelungată. Mai mult, Voiculescu, autorul unei inițiative semnate de 50 de senatori, a fost acuzat de reprezentanții puterii că, cerînd anchetarea unei mari firme germane, el periclitează șansele României de aderare la spațiul Schengen, care depindea și de votul Germaniei. Deşi, în data de 13 octombrie, Senatul a decis să solicite ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorului general Codruţa Kovesi să facă demersurile necesare pentru a obţine informaţiile de care dispune Departamentul de Justiţie al SUA referitor la acest subiect, această Cameră nu a primit un răspuns din partea acestora în termenul legal de 30 de zile.

Acum, în mod surprinzător, Kovesi se trezește din amorțire și anunță demararea procedurilor solicitate acum un an de Voiculescu. Asta, deși, în treacăt fie spus, problema aderării la Schengen e mai tensionată ca oricînd.
Nu știm care e misteriosul motiv pentru care Kovesi reacționează brusc în acest scandal, cînd însuși Dan Voiculescu se resemnase cu eșecul inițiativei sale.

O ipoteză am îndrăzni, totuși, să avansăm.
Spre deosebire de anul trecut, acum, tripleta BVB din PDL a ieșit fățiș la luptă contra oamenilor lui Băsescu, în perspectiva apropiatului congres, și dă semne că e în cîștig de teren.
Or, dacă scandalul vămilor are mari șanse să fie instrumentat de procurorii lui Băsescu doar pentru a se găsi o modalitate de executare a lui Blaga, reactivarea scandalului Daimler ar putea fi metoda de intimidare a lui Videanu, alt mare greu al tripletei amintite. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998