CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovituri de stat rele si lovituri de stat bune

2 comentarii / 4294 vizualizări / 8 noiembrie 2015

Dacă despre memoria colectivă a românilor se spune că este foarte scurtă, a politicienilor pare să fie încă și mai și. Altfel nu se explică îndîrjirea unora în a susține azi, la unison cu ”strada”, măsuri de forță pe care acum trei ani le denunțau feroce pe toate drumurile ca fiind o lovitură de stat. Ori, poate, singura explicație e că, precum colesterolul, există lovituri de stat rele și lovituri de stat bune.

În 2012, pe fondul unui curent popular profund anti-prezidențial relevat de mai toate sondajele, a mișcărilor de stradă și a căderii a două guverne, USL a încercat debarcarea lui Traian Băsescu; suspendarea a fost însoțită de mai multe măsuri colaterale, aflate însă, dacă nu în afara legalității, cel puțin a moralității.

Între acestea s-au numărat trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului, pentru a se împiedica pronunţarea Curţii Constituţionale legat de anumite decizii, revocarea Avocatului Poporului, schimbarea preşedinţilor Camerei şi Senatului, modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a legii de funcţionare a CCR, căreia i s-a luat dreptul de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. S-a simplificat, totodată, procedura de suspendare prin modificarea legii referendumului, printr-o ordonanță de urgență.

La referendumul de suspendare, 7,4 milioane de români votează pentru demiterea președintelui, dar scrutinul nu e validat.

Deși PNL și PSD au făcut, cum spuneam, tot posibilul să salveze măcar aparențele de încadrare în litera legii, modificările legislative fiind aprobate de către parlamentul ales legitim, acuzațiile din partea adversarilor au fost extrem de dure: tentativă de lovitură de stat.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei decreta că „Ponta si USL se sterg pe picioare cu Constitutia, legea si institutiile democratice” si ca „trăim zile de urgie care șterg 22 de ani de construcție democratică”.

„Astazi Ponta si USL dau o lovitura de stat, au inlocuit legea cu propriile pofte tiranice. Ponta si USL ataca frontal ordinea de drept si subjuga justitia: il revoca pe Avocatul Poporului, vor sa ii schimbe pe judecatorii Curtii Constitutionale prin incalcarea Constitutiei care ii declara inamovibili. Ponta si USL acapareaza ilegal Parlamentul si incearca astazi sa schimbe sefii celor doua Camere prin proceduri ilegale. Tot astazi au acaparat si Televiziunea si Radioul publice. Suntem in plina lovitura de stat. E timpul ca toti romanii sa vada adevarul si sa se opuna, altfel dictatura si tirania se instaleaza peste noapte”, mai spunea ea.

Și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu declara: „Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă. Lovitura de stat dată de avocaţi, care cu o privire atentă au speculat imperfecţiunile Constituţiei, Constituţie care are fisuri şi faţă de care clasa politică românească, în ciuda eforturilor lui Băsescu de a o amenda, s-a opus îndârjit. Avem un puci parlamentar, ce a intrat aici în acest puci este corupţie în Parlament, forţarea incredibilă a Constituţiei, neglijarea cutumelor parlamentare, renunţarea la regulile de joc instalate prin practică sau legiferate”.

Comisia de la Veneția a reacționat, avertizînd asupra schimbărilor din legislație făcute la foc automat, pe care le considera un demers capabil să slăbească statul de drept.

Cît despre ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, acesta declara: ”Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania”.

Trei ani mai tîrziu, avem un guvern legitim, nici măcar impopular – să recunoaștem onest – care e doborît de ieșirea în stradă a cîteva zeci de mii de nemulțumiți.

Președintele României, liberalii și pedeliștii, Monica Macovei șamd salută evenimentele și încurajează românii să iasă și mai dihai în stradă.

Ei solicită alegeri anticipate, prin mijloace aiuritoare, cum ar fi demisia în bloc a tuturor parlamentarilor (care ar duce la alegeri parțiale, nu la anticipate) ori un acord politic, plasat categoric în afara Constituției, după cum avertiza și politologul Cristian Pîrvulescu.

Se mai cere cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare, deși Curtea Constituțională a interzis asta încă din ianuarie 2012, ca și derularea alegerilor anticipate după legea recent adoptată, deși Comisia de la Veneția și CCR interzic asta cînd modificarea se face cu mai puțin de un an înaintea alegerilor.

Apar nemulțumiri inclusiv pentru că Iohannis a desemnat premier interimar un membru al guvernului demisionar și nu un independent, deși Constituția e categorică la acest capitol.

Se cere, de asemenea, schimbarea Avocatului Poporului, a conducerii CNA, de fapt se dorește tabula rasa în toate instituțiile statului, începînd cu Parlamentul, indiferent prin ce metode. Și o lege a lustrației, la 25 de ani de la căderea comunismului.

Se vrea urgent un guvern de tehnocrați, pentru a se lua puterea din mîinile partidelor, eludîndu-se votul alegătorilor, iar numele viitorului premier tehnocrat e transmis, în premieră, din exteriorul țării(?!!).
Președintele Iohannis încalcă fățiș Constituția, invitînd la consultările privind noul guvern reprezentanții străzii.
Monica Macovei, în continuare europarlamentar, salută ideea resetării întregii clase politice, uitînd declarația din 2012 cu ”ștergerea a 22 de ani de construcție democratică”.

E de bine, ce să zicem!

Raderea instituțiilor statului, într-un moment cînd nici măcar nu se putea vorbi de vreo criză politică, prin presiunea cîtorva zeci de mii de români, nu mai apare ca o lovitură de stat. Ba chiar e o mișcare salutară.
PNL, cu tot cu foștii pedeliști atît de indignați în 2012 de bulversarea instituțiilor statului, salută, și el, haosul din România provocat de revoltele de stradă, cu o precizare importantă: ”Dacă strada nu ne vrea pe noi, să meargă să-i voteze pe bulgari”. Un fel de ”cizmare, nu mai sus de sanda!”, vorba anticilor…

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, încurajează masele să-i dea înainte cu protestele ”Aplaudăm exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic”.

La fel le încurajează și președintele Klaus Iohannis, trasmițînd, indirect, protestatarilor să rămînă în stradă pînă va veni el să-i viziteze, în următoarele zile; în plus, șeful statului tărăgănează halucinant rezolvarea crizei, amînînd cu încă o săptămînă prezentarea concluziilor finale.

După toți ”parametrii” stabiliți de forțele democratice acum trei ani, suntem în miezul unei noi lovituri de stat, date de Președinte, servicii și opoziție cu mîna Facebook și a unui grup de români nemulțumiți, infim în raport cu cei 7,4 milioane care au votat zadarnic în 2012.

Se pare, însă, că atunci a fost o lovitură de stat rea.
Acum, norocul nostru, avem de a face cu una bună.

Avem o lovitură de stat benefică și un haos politico-social precum bubele, mucegaiul și noroiul arghezian din care se vor isca, peste noapte zice-se, principii, politicieni și formațiuni frumoase, pure și noi.

Și n-a trecut decît un an de cînd ”ne-am luat țara înapoi”…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Basismul si iohannismul, forme de guvernare de timp carlist (ca regimul lui Carol al II-lea), fara legatura cu democratia. Ca si Carol al II-lea, atat Basescu cat si Iohannis exceleaza la propaganda si uitilizarea unor institutii ale statului in interesul puterii personale.

  2. Nu vi se pare ciudat ca exct cind in Moldova e o aiureala in conducerea tarii,in romania se produc fenomene asemanatoare de destabilizare. Oare cine se bucura ca Romania are atentia indreptata in alta parte? Incendiul,caderea guvernului, chiar toate sint intimplatoare. Se spune ca inpolitica nu exista coincidente.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998