CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lucian Boia acuza: Iohannis manipuleaza cu pandemia si vinzarea Ardealului

1 comentariu / 2989 vizualizări / 11 mai 2020

Istoricul Lucian Boia critică atitudinea președintelui Klaus Iohannis din ultima perioadă, acuzîndu-l, într-un interviu pentru ziare.com, că manipulează românii în anumite chestiuni. ”Ce nu imi place mie e manipularea, si in privinta pandemiei actuale, si in privinta autonomiei pe criterii etnice” spune istoricul, demontînd, pe rînd, ambele manipulări.

”Romania are 45 de morti la milionul de locuitori si putem sa comparam cu situatia din tarile occidentale. Italia – 491; Marea Britanie – 443; Franta – 395; Spania – 553; Belgia, recordul absolut – 720. Si atunci suntem tentati, si liderii nostri politici au ilustrat aceasta tendinta, sa aratam ca stam mult mai bine. S-ar putea considera ca am stiut sa indiguim fenomenul acesta mai bine decat altii, ca am luptat cu succes impotriva pandemiei. Nu spun ca nu au fost si masuri bune, sunt convins ca au fost, dar daca ne uitam la tarile care ne inconjoara, atunci vedem urmatorul lucru: Romania – 45 de morti la milionul de locuitori; Bulgaria – 12. De obicei, cele doua tari, Romania si Bulgaria, erau privite impreuna, fiindca dupa foarte multi indicatori sunt pe ultimul si penultimul loc in UE. Ei bine, acum Bulgaria a trecut cu mult inainte si e una dintre tarile cel mai putin atinse de pandemia actuala. Mai sunt exemple din zona. Ungaria are nu cu mult mai putine decat Romania, 40 de decese la milionul de locuitori; Cehia are 25, Serbia, in afara UE, dar in zona noastra, are 23; Ucraina – doar 8” afirmă istoricul, adăugînd că tentația președintelui Iohannis de a se compara cu statele vestice ”nu prea are rost”.

”Am vazut si eu cand a prezentat acel grafic (Klaus Iohannis n.n.), in care frapa amploarea fenomenului in Italia, Marea Britanie si altele, iar Romania era mult mai putin atinsa sau poate ca ar fi fost mai tare atinsa, dar a stiut sa faca fata fenomenului. Aici e marea sau mica manipulare, cum sa spun: iata, stam mult mai bine decat tarile occidentale” mai afirmă Boia.

Întrebat cum comentează scandalul cu ”vînzarea” Ardealului, Boia spune: ”Cred ca acestea sunt lucruri de interpretat prin prisma anului electoral in care suntem sau de care ne apropiem, pe fundalul unei solicitari care nu e de ieri, de alaltaieri, e de destula vreme, a unor maghiari, privitoare la autonomia Tinutului Secuiesc. Nimeni nu s-a referit la vreo autonomie a Transilvaniei sau la o desprindere a Transilvaniei de Romania(…) Chestiunea asta nu poate fi interpretata decat in plan politic, sunt lovituri politice date dintr-un motiv sau altul, dar nu rezista o asemenea schema catusi de putin. Revenind la solicitarea autonomiei Tinutului Secuiesc, aici ungurii au tot insistat, romanii bineinteles ca nu sunt de acord, Constitutia nu lasa nicio posibilitate de realizare a unui asemenea proiect(…)Pur si simplu s-au dat niste lovituri politice, prin invocarea Transilvaniei si a Tinutului Secuiesc. Sa nu ne isterizam pe teme care nu reprezinta mare lucru, ci doar demonstratii politice”.

”Ce nu imi place mie e manipularea, si in privinta pandemiei actuale, si in privinta autonomiei pe criterii etnice” conchide istoricul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Necarantinarea diasporenilor în stadiul incipient al epidemiei este meritul SRI-ului și al guvernului lui Wuhannis.

    Odată contaminate câteva spitale cu pacienți vulnerabili, dezastrul era iminent. Stăm mai bine decât UK pentru că Suceava nu are metrou, iar Bucureștiul nu prea are diasporeni. :)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998