CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lucian Bolcas: “Flacaul Basescu s-a ars cu ciorba, acum sufla si in iaurt”

0 comentarii / 1590 vizualizări / 22 aprilie 2010

Noi alegeri parlamentare si puteri sporite pentru presedintele Traian Basescu sunt consecintele directe ale unei noi Constitutii care, din punct de vedere procedural, intra in vigoare imediat dupa referendum, comenteaza juristul Lucian Bolcas, in exclusivitate pentru Inpolitics. El avertizeaza faptul ca nimeni nu ii poate feri pe romani de abuzuri in momentul in care noua Constitutie va intra in vigoare, in mandatul lui Traian Basescu.

Alegeri parlamentare pentru consfintirea unicameralului
“Procedural, imediat dupa referendemul, vor fi organizate alegeri parlamentare pentru impunerea unui Parlament Unicameral. Desi intr-un astfel de tex trebuie uzitata o singura titulatura, Guvernul Boc foloseste doua: cand Camera Reprezentativa, cand Parlament. Al doilea aspect esential este ca flacaul Basescu se pune la adapost. Sporirea drepturilor lui Basescu de ingerinta in treburile statului este cat se poate de accentuata. Totodata, sporeste si imunitatea presedintelui care, potrivit textelor pe care le-am analizat, va fi mai mare decat cea a parlamentarilor. In noua forma constitutionala nu este nuantat nimic, ni se spune sec: “presedintele se bucura de imunitate” si, apoi, punct”, avertizeaza juristul.

Basescu, imposibil de suspendat
Lucian Bolcas explica faptul ca, potrivit noii Constitutii, suspendarea presedintelui reprezinta un deziderat aproape imposibil. “Flacaul s-a ars cu ciorba, sufla si in iaurt. Basescu se pune la adapost. In versiunea pedelista a Constitutiei, daca Parlamentul demareaza procedura de suspendare, aceasta nu poate continua fara un aviz al Curtii Constitutionale care sa admita ca presedintele se face vinovat de incalcarea Legii Supreme. Daca nu se elibereaza un astfel de aviz din partea Curtii, procedura de suspendare demarata de Parlament trebuie oprita. Este absurd! Nu poti sa calci in picioare, oricand, o actiune a puterii legislative. O alta prevedere absurda rezida in faptul ca presedintele trebuie sa fie de acord cu numirea oricarui nou ministru in cadrul Cabinetului. Ce treaba are domnilor Basescu cu actiunea asta? Daca aceasta Constitutie intra in vigoare sub mandatul lui Basescu, nimeni nu o sa poata sa ii protejeze pe romani de abuzuri”, explica juristul. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998