CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ludovic Orban anunță curba de sacrificiu

9 comentarii / 4136 vizualizări / 9 aprilie 2020

Veniturile bugetarilor vor fi tăiate de la rădăcină. Ludovic Orban, completând-o pe protejata sa, Violeta Alexandru, ne informează că urmează ca salariile tuturor bugetarilor să fie tăiate cu 25%. În ceea ce privește veniturile, procentul va fi mai mare. Voi explica de ce. Excepție fac bugetarii din Ministerul de Interne, Armată și Sănătate. Cum va proceda Guvernul?
În analiza anterioară, am încercat să surprind o realitate tragicomică. Președintele Klaus Iohannis face pe dracu-n patru pentru a rămâne în centrul fotografiei puterii, lansează „pe surse” baloane de încercare, dar nu își asumă nimic din răspunderea care îi revine după ce a primit voturile pentru al doilea mandat. Mai semnalam faptul că încearcă să scoată castanele din foc prin intermediul unor oameni de sacrificiu. I-am nominalizat în acest sens pe Florin Cîțu, care va fi întâia vioară în această procedură a rectificării bugetului, și pe Ludovic Orban, plasat în linia a doua de sacrificiu. Dintr-o regretabilă eroare, am omis-o pe Violeta Alexandru. Dar a avut ea grijă să repare lucrurile prin declarația legată de bugetari. O declarație care a deschis marele meci care urmează și pe care nu mă sfiesc să-l denumesc curbă de sacrificiu.
Pretexul este numai bun. În plină criză a pandemiei, Ludovic Orban invocă necesitatea de a-i proteja pe cetățeni printr-o și mai severă separare socială. Iar dintre acești cetățeni, dintre cetățenii activi a României, mai mult de un milion sunt bugetari. Printr-o procedură aparent ingenioasă și aparent umană, acestora li se va tăia un sfert din salariu. Violeta Alexandru și Ludovic Orban ne anunță o viitoare decizie, care va fi probabil luată pe calea unei ordonanțe de urgență. Jumătate dintre bugetari va rămâne acasă. Cealaltă jumătate va munci. Apoi se merge la schimb. Trec la muncă cei care au stat acasă și intră în șomaj coronavirus cei care au fost la muncă. Și unora și altora li se taie 25% din salariu. Numai că mulți dintre bugetari mai primesc, pe lângă salarii, și sporuri. Aceste sporuri vor fi și ele tăiate. Salariul scade cu 25%, dar veniturile totale scad mai mult. În felul acesta, Guvernul face economie.
Dincolo de modul josnic în care este utilizat pretextul pandemiei și în care este invocată necesitatea protejării stării de sănătate a populației, mai trebuie să observăm că această curbă de sacrificiu ocolește în mod explicit trei categorii socio-profesionale. Ocolește personalul sanitar. Ar fi fost prea de tot ca în plină pandemie jumătate dintre medici și asistenți să fie trimișii prin rotație în șomaj tehnic. Este de asemenea scos din cauză personalul Ministerului de Interne. Sub motiv că poliștiștii, jandarmii și pompierii participă în prima linie în acest război împotriva coronavirusului. Și mai este exceptată tot explicit Armata, implicată și ea din ce în ce mai mult în urmărirea respectării de către cetățeni a ordonanțelor militare. Ce secrete mai poate însă să ascundă această decizie legată de curba de sacrificiu, care urmează să fie oficializată foarte curând?
Nu știm nimic despre ceea ce s-a decis în laboratoarele puterii legat de serviciile secrete. Lucrătorii acestora fac și ei parte dintre bugetari. Mă gândesc că și cei de la SRI ar putea, teoretic cel puțin, să stea acasă prin rotație. Să intre, cum spune Violeta Aexandru, în șomaj tehnic. Și să primească în schimb doar 75% din salariile lor secrete și doar 50% din sporurile cuvenite, pentru că în lupta cu teroriștii și cu nenumărații spioni care bântuie prin România, se expun unor mari riscuri. Mai sunt însă și alte servicii secrete, care și ele, în baza aceleiași logici, ar putea fi protejate printr-o mai profundă separare socială, fiind obligate să muncească și ele prin rotație. În cele din urmă, vom afla dacă sunt sau nu sunt vizate serviciile secrete.
Dacă Ludovic Orban a descoperit că țara poate să funcționeze chiar și în condițiile în care nu merg la serviciu decât jumătate dintre bugetari, mă întreb de ce mai târziu, când se va fi sfârșit pandemia, dar nu și criza economică, același Ludovic Orban nu va bate în cuie ceea ce acum ne este prezentat drept o măsură provizorie. Îmi și imaginez cum va funcționa de pildă „România educată” a lui Klaus Iohannis cu jumătate din efectivele de profesori și învățători.
Dintr-o lovitură, prin aceeași care va face istorie, Ludovic Orban a rezolvat și problema milionului de români care, de voie de nevoie, s-au întors din străinătățuri. O parte dintre ei, stabilește Orban, vor pune mâna pe sapă și vor duce pe noi culmi de prosperitate în această primăvară agricultura României. Ceilalți se vor întoarce de unde au plecat, pentru că, nu-i așa, Germania anunță că va reporni economia, în timp ce Italia și Spania au mare nevoie de căpșunari și zarzavagii români. La nevoie, dacă Europa
își va reveni prea repede, premierul României este dispus să-i împingă afară și pe bugetarii disponibilizați. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Să fie într-un ceas bun! Cine a votat PDL să mute munții! :))))
  P.S. Rata curge! Am vrut să spun dobânda!!! :))))

 2. Deci, dupa creierul lui Orban, eu bugetar voi primi mai putin cu 25-35% si voi fi solidar cu sotia mea, care nu este bugetara si este in somaj tehnic cu 50% venituri nete diminuate ..minunata solidaritate, in fapt vom primi mai putin pe familie cu aprox.50% venituri nete…concluzie vom cheltui la jumatate iar citu va incasa cu 50–70% din TVA mai putin, solidaritate nene, cica PSD-isti ar avea gena hotiei in sange, PNl-isti sigur au gena prostiei in sange

  • Este strategia Securității via partidul mafiei securiste, PDL!!!

   Trump a obligat Fed să tipărească bani pentru menținerea cererii.

   Păstrarea veniturilor în România echivalează cu deprecierea leului. S-ar ajusta deficitul de cont curent, în consecință, s-ar scumpi produsele din import, iar antreprenoriatul talentat ar putea profita de noile oportunități din piață, concurând IMPORTURILE MAI SCUMPE.

   DAR SECURITATEA distruge cererea, urmează ajustări crâncene și oportunități pentru capitaliști. Apar chilipiruri, inclusiv printre antreprenori. :))))))))

   • Partea pozitivă ar fi că după distrugerea antrreprenoriatului local, :) votant PDL :), se depreciază și leul. :))))))

 3. Nu sunt bani de salarii si de pensii dar au fost bani destui la buget pentru a fi dati fratilor Micula.

  S-a gandit DNA-ul ca 5% comision la 400 milione de euro reprezinta 20 milioane de euro?

 4. Oficial , avem la putere securistii cei mai prosti din curtea scolii…cu ocazia asta ar tebui sa ceara si galbejitii astia sa fie primiti in internationala maoista, ca nu-si mai gasesc corespondent doctrinar in nicio ideologie vie…Cat de prost sa fii, chiar fara sa te lauzi cu capitalismul din tine, sa fii platit de la buget si sa vrei sa tai craca de sub tine…Niciun guvernant din asta n-a dovedit vreo investitie rentabila, vreo afacere, fie si cu nasturi, ori chistoace de tigara electronica, toti sunt dependenti de bani de la buget, fie si cu manta (niste informatii folosite pe bursa, gen, niste malvdersatiuni cu moneda…)…dupa asta il cunosti pe parazitul prost, ca, in lacomia lui nemasurata, isi ucide gazda..Cum lanseaza astia economia cu saracirea populatiei (privatii i-au secatuit deja pe angajatii lor, putinii bani pe care-i incaseaza sclavii aia vor veni tot de la stat…), cine si cu ce va mai consuma…ne fac ratii de orez si de sparanghel?
  P.S. credeam ca jandarmii „nenorocici” care gazeaza pasnicul din piata si militzienii lui Carmen Dan sunt paria societatii…acum, dupa ce au dovedit ca bat si la ordinul liberal, au fost reevaluati?! Nu mai sunt organe de represiune?! Nu le-a spus niciun exconsilier santajist si actiual judecator CCR ca nu e OK ordonanta aia cu „exceptii? Poate numai daca, la exceptii ii bagi pe magistrati…

 5. Mi se pare o masura de bun simt, care trebuia pusa in aplicare de acum o luna. Ce muncesc bugetarii in aceasta perioada? Ce muncesc profesorii, educatorii, bibliotecarii, muzeografii, personalul din institutiile de cultura etc.? Firmele private si-au trimis personalul in somaj tehnic, cabinetele de stomatologie s-au inchis FORTAT. Avocatii, notarii si executorii judecatoresti si-au redus activitatea pana la zero. De ce trebuie ca anumite categorii de bugetari sa TOACE in continuare sume de bani? Platim impozite ca acesti bugetari sa vina la serviciu degeaba, stand cu unitatile inchise?

 6. Orban face parada de faptul ca renunta la 1/2 din salariu. La cat e de prost si incompetent, ar trebui sa aduca bani de acasa pentru a fi primit la serviciu.
  Si ar fi o dovada de bun simt daca perioada de 15 zile cat a fost in carantina la Vila Lac 1 ar suporta toate costurile aferente.

 7. Ministerul Educației PLĂTEȘTE 4 lei pe o mască IMPORTATĂ cu 1,5 lei de firma unui fost ofițer SRI (Libertatea)

  „În afacerea prin care firma maramureșeană Pop-Up, controlată de Camelia Sas, soția fostului ofițer SRI Alexandru Sas, a dat către Unifarm 2,2 milioane de măști din China s-a intercalat și compania Med Healthcare Project.

  Oricine poate comanda măști din China la prețul menționat în articol.
  Securitatea le poate lua mai ieftin via alibaba, când comandă cu vagonul.

  De ce să-ți adaugi marja de peste 60 procente aka adaos de 160%? De PORC SECURIST!!!

  Se chinuie bietul chinez să-ți producă masca, să plătească platforma de intermediere, să ți-o livreze, iar tu, gunoi securist, aproape triplezi prețul pentru că poți intermedia pe SEAP!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998