Ludovic Orban si apropiatul-fantoma al lui Trump
4 comentarii / 4418 vizualizări / 2 mai 2020
Una dintre veștile interesante și intens promovate de presa ultimelor 24 de ore: premierul Ludovic Orban și-a asigurat serviciile de consiliere ale unui ”apropiat al lui Donald Trump”, în persoana lui Ionel Roiban, preşedintele al National Committee of Romanian American Republicans, organizaţie ce reuneşte toţi românii din cadrul Partidului Republican din Statele Unite. Și mai aflăm, de la Mediafax, că, în prezent, acesta se ocupă de campania de realegere a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.
O lovitură de imagine de proporție pentru premierul român.
Desigur, dacă așa o fi.
De unde știm că Roiban e un apropiat al lui Trump?
Strict din știrile difuzate azi, cu prilejul numirii lui în funcție, la propunerea lui Eugen Tomac, președintele PMP.
Și cam atît. Fără nicio sursă a respectivei – și importantei – informații.
Oricît ne-am străduit, noi nu am reușit să găsim nici măcar dovada că Roiban l-o fi văzut vreodată live pe Trump. Nici măcar dacă o fi, dacă nu un apropiat, măcar vreun depărtat al liderului de la Casa Albă.
Nu apare vreo mențiune în acest sens, necum vreo poză cu cei doi, nici măcar pe siteul oficial al National Committee of Romanian American Republicans.
Am aflat doar din varii surse, că Roiban a absolvit Dreptul în anii 90 la Universitatea Ecologică din București, dar lucrează ca expert în software. Cum ajunge un jurist cam subțirel din România inginer de sistem în SUA, fără a declara oficial o altă facultate de profil absolvită, zicem că nu e treaba noastră. Land of opportunity…
Și am mai aflat că locuiește într-un orășel cît Buftea, din Florida, Boynton Beach, același unde locuiește și fosta soție a lui Marius Vecerdea, prietenul familiei Iohannis. În trecut, Roiban a candidat fără succes la primăria orășelului.
Dincolo de asta, după cum sună, ai crede că respectiva organizație e vreo componentă a marelui Partid Republican al lui Trump, o voce care chiar are ceva de spus în interior.
Doar că există niște mici semne de întrebare.
Organizația prezidată de Roiban este un ONG non-profit ale cărui scopuri declarate în acte sunt ”promovarea bunăstării sociale în sensul secțiunii 501 litera (c) (4) din Codul fiscal, inclusiv, dar fără a se limita la: (1) elaborarea și susținerea legislației, reglementărilor și programelor guvernamentale pentru îmbunătățirea mediului, protejarea resurselor naturale și stimularea economiei și (2) desfășurarea de studii și prezentarea pozițiilor funcționarilor aleși față de aceste probleme”.
Mai mult, în actul de constituire se specifică în clar că nu are dreptul la activități politice ori de afaceri:
”Societatea nu poate participa sau interveni în nicio campanie politică în numele sau în opoziție cu niciun candidat pentru vreo funcție publică, într-o măsură care ar descalifica-o de la scutirea de impozit în temeiul secțiunii 501 litera (c) (4) din Codul veniturilor interne. Societatea nu va fi niciodată operată cu scopul principal de a desfășura o tranzacție sau o afacere cu profit”.
Altfel spus, e cam neclar în ce fel National Committee of Romanian American Republicans ar putea juca în vreun fel pentru Trump ori alt politician.
Și e foarte neclar cum se ocupă Roiban de actuala campanie din SUA a lui Trump, dar și de consilierea, la București, a lui Ludovic Orban.
În schimb, Roiban a putut ”juca” în România, în calitate de angajat la o firmă a vicepreședintelui PMP Cristian Petrescu, fost ministru al Dezvoltării. Conform datelor de pe platforma pentru antreprenori Confidas.ro, firma Entrato, cu site pe domeniul deținut de Arhipelagul Chagos din Oceanul Indian, a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 667 de lei și o pierdere de 34.055 lei.
Legătura cu Petrescu ar putea explica și de ce plasarea sa lîngă Orban a venit la propunerea liderului PMP.
Deși, ar mai putea fi remarcate și alte conexiuni interesante: în iunie 2018, un grup de patru parlamentari au fost invitați de Ionel Roiban într-o călătorie la New York, pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri pe pămînt american, costurile nefiind suportate de parlamentul român. Toți cei patru parlamentari, Cristian Sefer, Cătălin Cristache, Petrișor Coliu și Nicoleta Bozianu, plus fiica de 15 a acesteia, posesoare de pașaport diplomatic, erau de la PMP.
Și încă una, și mai tare, scoasă la lumină anul trecut, de Europa Liberă, în campania electorală pentru prezidențiale. De unde am aflat că ”Theodor Paleologu și PMP apelează la serviciile firmei Amerisoft, pentru promovarea și sponsorizarea postărilor electorale pe Facebook, atunci când nu sponsorizează direct pagina PMP. Paginile de Facebook ale PMP și Theodor Paleologu au investit în total circa 32.000 de lei (circa 6.700 de euro) în promovarea pe Facebook, în perioada martie-noiembrie 2019, deci cu tot cu campania pentru europarlamentare. Din această sumă, circa 10.000 de lei au fost plătiți de Amerisoft. Firma este înregistrată în satul Păusești-Otăsău din județul Vâlcea, însă este deținută de doi români stabiliți în Florida, SUA – soții Ionel Roiban și Niculina Sima”.
Să tragem linie și să adunăm: partidul lui Băsescu împinge într-un post cu greutate în guvernul Orban pe cel care a lucrat în campania prezidențială pentru candidatul PMP, și a dat bani din buzunar pentru el, dar care ne e prezentat ca fiind membru (informație total falsă) al staffului de campanie al lui Donald Trump. Cum spuneam, o știre interesantă. (Bogdan Tiberiu Iacob)
foto: Facebook
Incurca-i drace
Informatia din acest articol este falsa, nu face decat obiectul denigrarii personajului in cauza.
Fiind vorba despre o ploaie de informații,afirmația ta este gândită în engleză, deci ești securist.
[…] Comitet care e condus de Ionel Roiban, numit zilele trecute consilier de stat al premierului Ludovic Orban. […]