CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lumea, dupa ziua de azi

0 comentarii / 1575 vizualizări / 26 octombrie 2011

Fara a exagera, se poate spune ca intreaga planeta sta astazi cu sufletul la gura. Asteptand o decizie care poate schimba soarta continentului. Si, implicit, soarta lumii. Unde ne uitam? Aparent, la liderii europeni. Privind mai atent, ne uitam doar la cativa lideri ai comunitatii. Cei din zona euro. Si daca suntem si mai atenti decat atat, ne uitam doar la miscarile tandemului Merkel – Sarkozy. Dar daca am putea privi si mai precis decat atat? Atunci nu am lua-o in vizor decat pe doamna Angela Merkel. Si ne-am incredinta viitorul in mainile Germaniei. Cum va arata, din aceasta perspectiva, Europa de maine?
Singura locomotiva de mare tractiune, care mai functioneaza in acest moment, remorcand taras – grabis economiile europene, este Germania. Germania a stiut, de-a lungul deceniilor trecute, sa cucereasca in Europa o piata de sute de milioane de persoane carora le-a plasat produsele sale. Nu de putine ori, a folosit munca mai ieftina a milioane de europeni non – germani. Pentru a stimula aceasta morisca, Germania a creditat economiile in dezvoltare ale multor state europene. Care au ramas datoare firmelor si bancilor germane.
Grecia este, din aceasta perspectiva, un exemplu elocvent. In cea mai mare parte, infrastructura Greciei a fost construita pe spatele Germaniei. Germania a incasat dividendele, pentru acest efort, si in mod real dar si simbolic. Adica pur scriptic. Sub forma unor datorii pe care Grecia, an de an, le-a acumulat. Pana cand a ajuns sa se sufoce. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998