CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

Lux și opulență: Geoană, acasă la Vîntu al Americii

3 comentarii / 4072 vizualizări / 4 mai 2023

Nr.2 în NATO, Mircea Geoană, a participat în aceste zile la o conferință globală organizată de Institutul Milken și ținută la Los Angeles. Conferința, desfășurată anual, este considerată replica Forumului european de la Davos și este patronată de unul dintre cei mai celebri infractori americani, condamnat la 10 ani de închisoare și la 600 de milioane de dolari amendă pentru escrocherii finaciare despre care se spune că au produs cetățenilor americani pagube de peste 500 de miliarde de dolari. Un SOV ridicat la puterea a zecea, am spune.

La Institutul Milken, nr.2 în NATO a vorbit despre războiul din Ucraina, despre noul model economic global, despre biotehnologie, securitate economică șamd.

Institutul unde a fost Geoană este deținut de Michael Milken, un oligarh american care i-ar face de rușine pe cei ruși, devenind la un moment dat persoana cel mai bine plătită din istoria Wall Street-ului. Michael, supranumit „regele junk-bondurilor” (obligațiuni corporative de mare risc) a fost condamnat în 1990 la 10 ani de închisoare pentru șase încălcări ale legii federale, incluzînd fraude cu valori mobiliare, fraude prin corespondență și depunere de declarații fiscale false.

Obligațiunile nedorite – emisiunile cu risc ridicat ale datoriilor corporative care erau specialitatea lui Drexel Burnham, companie bancară condusă de Milken – au dus în cele din urmă la prăbușirea unui mare număr de afaceri mari în Statele Unite la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. Acele prăbușiri (de multe ori ale firmelor cu legături strânse cu Drexel Burnham și Milken) au alimentat criza economiilor și a împrumuturilor, care în cele din urmă a costat contribuabilii aproximativ 500 de miliarde de dolari. „În foarte mare măsură, piața de junk-bonduri și-a datorat existența unui singur individ, Michael Milken”, au explicat economiștii George Akerlof (laureat al Nobel) și Paul Romer într-un raport din 1993, relatează siteul Motherjones.com.

Milken a executat doar 22 de luni de pușcărie, păstrînd o avere de multe miliarde chiar și după plata amenzii. După eliberare, a apelat la cea mai eficientă metodă de a-și îmbunătăți imaginea, și anume acțiuni caritabile, în special în domeniul educației, și crearea imediat după condamnare a think-tankului Milken Institute, unde conduce personal o serie de paneluri. Donațiile sale către universități și alte instituții au fost des criticate în presa americană, care a vorbit despre bani murdari. Michael este unul dintre primii 500 de bogătași ai lumii, iar fratele său, Lowell, anchetat la rîndul său pentru fraude, dar salvat de un acord cu procurorii, e tot miliardar.

La adăpostul filantropiei, Milken continuă să provoace controverse. Institutul Milken a fost criticat în octombrie 2019 pentru că a făcut lobby în favoarea unui program de stimulente fiscale de care ar beneficia în mod direct Michael Milken. Secretarul american al Trezoreriei de la acea vreme, Steve Mnuchin, a fost implicat personal în scandal, după ce ar fi instruit Trezoreria să aplice norme care ar fi dus la reducerea impozitelor lui Milken, contrar politicilor Departamentului.

The New York Times a relatat într-un articol amplu că Institutul Milken lucrează direct în beneficiul fondatorului Michael Milken.

În ultimele zile ale președinției sale, Donald Trump l-a reabilitat total pe Milken prin grațiere, în urma unor presiuni din partea unor sus-puși, între care mari finanțatori politici precum miliardarii republicani Sheldon și Miriam Adelson, proprietarul New England Patriots, Robert Kraft, și fostul secretar american al Transporturilor, Elaine Chao. Institutul Milken nu își dezvăluie donatorii, scrie siteul Influencewatch.org. ”Prin grațierea lui Michael Milken, un simbol puternic al „lăcomiei pozitive” a anilor 1980 și probabil cel mai important criminal cu guler alb al generației sale, președintele Trump a trimis două mesaje puternice: când vine vorba de justiție, banii contează. Iar criminalitatea cu guler alb nu contează cu adevărat” scria The New York Times în 2020.

Revenind la conferințele anuale ale Milken Institute, acestea debordează de lux deșănțat, întru delectarea înalților oaspeți.

Conferința din aceste zile, sponsorizată de nume precum BlackRock, Rockefeller Foundation, Carlyle, McKinsey&Company, Chevron, BNP PARIBAS, J.P.Morgan, Walton Family, Franklin Templeton șamd s-a ținut la hotelul Beverly Hilton din California, reunind 3.500 de bancheri, afaceriști și lideri guvernamentali pentru patru zile de prezentări și petreceri începând de duminică.

Derulată în inima orașului Beverly Hills, unde palmierii se leagănă și mașinile de lux împînzesc străzile, conferința este adesea descrisă ca un Davos West, o versiune californiană a Forumului Economic Mondial din Alpii Elvețieni. Cel mai ieftin bilet de participare începe de la 25.000 USD, deși unii participanți pot obține reduceri, scrie Fortune.com.

Dincolo de lucrările conferinței și după lăsarea întunericului, participanții, cazați la Beverly Hilton, gazda anuală a Golden Globes, și Waldorf Astoria, au luat masa la petreceri private în vilele opulente din Bel-Air, unde discuțiile despre tranzacții vor fi fost pline de viață, deși contextul economic mondial nu e prea grozav.

Comediantul Seth Rogen și simbolul spiritualității, Deepak Chopra, au vorbit oaspeților despre beneficiile mindfulness-ului pentru sănătatea creierului.
Invitații care au dorit o relaxare mai sănătoasă au putut participa la sesiuni de yoga și Pilates în „grădina de wellness”, au experimentat o baie de sunet și au putut afla mai multe despre medicina Ayurveda, o abordare holistică străveche a vindecării.
Nu în ultimul rînd, legendara cântăreață Diana Ross a încheiat conferința cu un concert reunind cele mai mari hituri ale ei, mai scrie Fortune.com.

Per ansamblu, tonul presei de peste ocean vizavi de conferința de la Milken Institute trimite la zicala ”țara piere și baba se piaptănă”. Pe bani foarte mulți se piaptănă.
Și toată lumea e fericită: înalții oaspeți de la NATO, FMI ori alte instituții de top, se delectează – pe banii unui mega-infractor – cu aerul primitor al Californiei, mănîncă și beau cele mai fine delicatesuri, dorm în cele mai de lux hoteluri, au partea de distracții rafinate.
Totul în numele grijii pentru oamenii afectați de criza economică, de prăbușiri de bănci, de războiul din Ucraina șamd. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Care e faza cu Geoana si biotehnologia? Tot mentioneaza domeniul.

    Nu pot sa nu observ ca Michael Milken, Steven Mnuchin, Sheldon și Miriam Adelson, Robert Kraft, BlackRock, Rockefeller Foundation, Carlyle, McKinsey&Company, J.P.Morgan, Franklin Templeton au ceva fundamental in comun, dar nu pot sa spun deoarece nu este P.C.
    Domnul Geoana si-a maritat fata cu un ginere dintr-o ginta foarte buna, pe modelul aplicat de Donald Trump in familie, deja se vad rezultatele, a intrat in lumea buna a SUA.

  2. E lăudabil că oamenii cei mai bogați din lume se îngrijesc de binele popoarelor. Bravo! Cine s-o facă altfel? Popoarele însele sunt compuse din indivizi proști și egoiști, incapabili să gândească la interesul public.

  3. PARVENITISMUL LUI GEOANA POATE FI SUBIECT DE ROMAN….TANASE SCATIU PE STIL NOU! SI EL SI NEVASTA-SA ACELASI CALAPOD! FACATORII DE BINE CA EI SUNT NECESARI STAPANILOR LOR…MIOARA ROMAN ERA FIX CA MIHAELA GEOANA, NU II AJUNGEAI CU PRAJINA LA NAS, NU DA BUNA ZIUA, CA ERA DUAMNA…ACUM E OBIECT DE EXPOZITIE AL FAMILIEI. SI MADAM GEOANA E PE APROAPE…CICA SE OCUPA CU FACEREA DE BINE…SI DUPA CE S-A LIPIT DE RAED ARAFAT…FACEREA DE BINE S-A TRANSFORMAT IN CRIMELE COVID. BANI SA IASA!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998