CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Macovei: ” Nu am sustras și distrus niciun dosar SIPA”

1 comentariu / 2747 vizualizări / 15 mai 2017

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, dezminte, într-o postare pe Facebook, că ar fi sustras și utilizat documente din arhiva SIPA, conform acuzațiilor lui Dan Andronic din Evenimentul zilei de azi,

”Spun încă o dată foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras și distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informație despre judecători sau procurori din dosarele SIPA.
Eu am decis desființarea acestui serviciu secret, întrucât existau informații în spațiul public că făcea abuzuri. Justiția nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis să desființez SIPA, iar arhiva să fie inventariată și predată Administrației Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desființarea unui serviciu secret.
Minciunile publicate astăzi de Evenimentul Zilei și rostite aseară de Dan Andronic la România TV sunt cu atât mai grave, cu cât, de-a lungul timpului, am scris și am spus adevărul despre arhiva SIPA. Chiar în noiembrie 2016, când pe același subiect mințea Antena 3, am făcut următoarele precizări:
“Nu credeți minciunile Antenei 3. Nu am avut informații despre magistrați, ca ministru al Justiției, din arhiva DGPA (fost SIPA).
Acesta este adevărul, minciunile Antenei 3 otrăvesc deja spațiul public. O dată la câteva săptămâni, oamenii condamnatului Voiculescu rostogolesc aceleași minciuni, fără oprire. Aseară au reluat subiectul SIPA, fostul serviciu de informații al Ministerului Justiției, în floare pe vremea lui Năstase&Stănoiu.
Judecătorul Cristi Dănileț a fost una din persoanele desemnate să inventarieze arhiva fostului SIPA și știe cel mai bine ce s-a întâmplat atunci: nu a ajuns la mine nicio informație despre magistrați.
Printre primele decizii pe care le-am luat ca ministrul al Justiției a fost schimbarea activității SIPA și, ulterior, desființarea acestui serviciu. În ianuarie 2006, obțineam acordul Guvernului pentru desființarea DGPA, fost SIPA, iar întregul patrimoniu al DGPA să fie inventariat şi predat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
La sfârșitul lunii iunie 2006, procesul de desfiinţare a DGPA s-a încheiat, iar baza logistică a fost predată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, potrivit prevederilor HG 127/2006.
Precizările lui Cristi Dănileț, postate pe pagina de Facebook, sunt următoarele:
“2.11.2016 – Antena 3 a dezinformat ieri seară. Monica Macovei a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie despre magistrati. Sunt mincinoase acuzaţiile care s-au adus la adresa mea si a dumneaei.
1. Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a desfiintat SIPA. Este, după ştiinţa mea, singurul caz când un ministru desfiinţează un serviciu secret aflat in subordinea sa.
2. Imediat după preluarea mandatului, Macovei a oprit strângerea de informaţii despre magistraţi. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la serviciile teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată.
3. Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a intocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumita DGPA sub ministrul anterior), eu am făcut parte din comisia de inventariere a documentelor din arhivă. Accesul s-a făcut cu autorizaţii emise potrivit Legii privind protecţia informaţiilor clasificate şi în condiţii stricte, fiind interzis să intrăm cu aparatură electronică sau cu genţi asupra noastră.
4. Inventarierea a avut loc doar parţial, iar raportul nu a mai fost întocmit, căci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare că alte persoane ar fi continuat această activitate.
5. Nicio informaţie din arhiva SIPA nu a ajuns la ministrul Macovei. Nicio astfel de informaţie nu a fost folosită în vreun fel de către membrii comisiei, asemenea fapte constituind infracţiune.
6. Pe baza documentelor pe care le-am văzut personal (aproximativ 300 de note informative), precizez: anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules şi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor şi a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justiţie. Fiind revoltat că nimeni nu a fost tras la răspundere vreodată pentru activitatea ilegală a acestui serviciu faţă de colegii mei magistraţi, am decis să fac aduc la cunoştinţa publicului aceste aspecte, prin relatări constante în presă făcute începând cu mai 2007, dar şi în cadrul unei conferinţe special organizate în 2008 de către o asociaţie a magistraţilor”.
Solicit Evenimentului Zilei să publice precizările mele și să spună adevărul, și nu minciuni” scrie Macovei.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. O credeti !? Aceasta kapo a politicii dambovitene ar merita o alta soarta decat cea pe care o are in prezent !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998