CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Macron – incredibilă ipocrizie: Vorbește de amenințări nucleare în țara distrusă de experiențele franceze

4 comentarii / 3566 vizualizări / 26 august 2022

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut, azi, protejarea centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente cu impact internaţional, informează cotidianul Le Monde. „Centralele nucleare civile nu trebuie să fie instrumente de război”, a afirmat Emmanuel Macron, referindu-se la situaţia centralei Zaporojie din Ucraina. Declarațiile lui Macron au fost făcute în Algeria, țara în care Franța și-a testat bombele nucleare în anii 60 și care au provocat contaminarea ireversibilă a peisajelor și a vieții din Sahara algeriană.

„Războiul nu trebuie să afecteze siguranţa nucleară a ţărilor, a regiunilor şi a noastră a tuturor. Instalaţiile nucleare civile trebuie protejate în totalitate”, a subliniat preşedintele Franţei.

Dar siguranța nucleară a țărilor pe unde Franța și-a făcut experiențele, precum Polinezia sau Algeria?
Cît de cinic să fie liderul de la Paris încît să vorbească despre funie în casa celui pe care l-a spînzurat?

Nu mai departe de săptămînile trecute, prestigioasa revistă britanică The architectural review, sub pana ziaristei algeriene Samia Henni, amintea ororile nucleare franceze:

”Între 1960 și 1966, regimul colonial francez a detonat 17 bombe nucleare în Sahara algeriană colonizată și a testat alte tehnologii și arme nucleare, răspândind precipitații radioactive în Africa și în Marea Mediterană – inclusiv în sudul Europei – și provocând o contaminare ireversibilă. Franța și-a făcut astfel intrarea în clubul exclusiv al armelor nucleare, devenind a patra țară care deține arme de distrugere în masă după Statele Unite, Uniunea Sovietică și Regatul Unit. O astfel de mândrie rareori părea să fie perturbată de distrugerea vieților umane, animale și vegetale și de toxifierea a sute de mii de kilometri de medii naturale, vii și construite în Algeria și în alte părți. Aceste explozii atomice au fost efectuate în timpul Revoluției Algeriene (1954–62); au fost, de asemenea, desfășurate în ciuda referendumului algerian din 8 ianuarie 1961, care a avut ca rezultat votul a 75% în favoarea autodeterminarii și independența care a urmat față de Franța în primăvara următoare, după 132 de ani de dominație colonială franceză. Astăzi, rămășițele radioactive ale infrastructurii atomice a Franței sunt fie îngropate sub nisip, fie circulă liber peste solul Saharei”.

Franța a început prin a detona patru bombe atomice atmosferice, fiecare de 3-4 ori mai puternice decît cea de la Hiroshima, apoi a continuat cu detonări subterane. Ca de la un popor iubitor de frumos, bombele atomice franceze din Algeria au primit nume de pietre prețioase. Astfel, Algeria a fost bombardată cu Agatha, Beril, Smarald, Ametist, Opal, Turcoaz, Safir șamd. Stil și rafinament.

Detonată cu două luni înainte de celebrarea independenței Algeriei față de Franța, Beril a provocat un grav accident, expunând în mod semnificativ populațiile sedentare și nomade din apropiere și personalul civil și militar la niveluri de radiații extrem de periculoase și contaminând sever mediul.
Guvernul francez a fost chemat în mod repetat să-și asume responsabilitățile, să dezvăluie unde sunt îngropate deșeurile nucleare, să lucreze la decontaminarea șantierului și să ofere despăgubiri.
Algerienii încă mai așteaptă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. a detonat si in Polinezia
    impreuna cu Izrealu.
    (e problema Frantei)
    (maxtor poate dovedi matematic)

  2. Macron e PROST, iar NU ipocrit !!!

  3. Asta e felul lor de a fi nu de azi ci de vreo 2000 de ani.

  4. La papagalul asta caricatural habarnist, de micron, ipocrizia este dublata și de multa prostie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998