CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Macron vine hodoronc-tronc la Bucuresti. Iezista o iesplicatie?

2 comentarii / 3475 vizualizări / 4 august 2017

România a atins o performanță rară: pe teritoriul ei, se încleștează într-o bătălie teribilă elicoptere militare încă neconstruite și, pe deasupra, în condiții de pace. Mai neplăcut pentru mai-marii nației e că se bat ”ai noștri” cu ”ai noștri”, iar noi trebuie să alegem musai o parte, că, deh, nu merge cu fundamentul în două luntri. Nu știm care va fi aia, pentru că ambele tabere sunt puternice și țin cu dinții de ceea ce cred că li se cuvine.

Să prezentăm faptele cît mai schematic cu putință, mai ales că despre ele am mai scris.

În luna septembrie a anului trecut, la Ghimbav, s-a inaugurat o nouă fabrică de elicoptere, a franco-germanilor de la Airbus, unde ar urma să se producă un super-elicopter de luptă, H215.
La inaugurarea fabricii a participat, pe lîngă premierul Dacian Cioloș, însuși președintele Franței, Francois Hollande, un semnal clar și puternic al interesului față de afacere.

În decembrie, surpriză: apar informații despre un memorandum între IAR Ghimbav și Bell Helicopters, rivalii americani ai Airbus.

Imediat, extrem de nervoși, cei de la Airbus cer explicații statului român, pentru că, se știe de cînd lumea, două săbii nu încap în aceeași teacă.

În februarie, premierul Sorin Grindeanu are o întrevedere cu reprezentanți ai ambasadei SUA și ai Bell Helicopters, la care a participat și fostul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu. Se discută, evident, despre Bell Helicopters.

În martie, ambasadorul american Hans Klemm se vede cu ministrul Economiei și discută despre cîteva proiecte importante ale americanilor în România, ale giganților Exxon, Ford și, din nou, Bell Helicopters.

Nici ambasadorul francez la București, Francois Saint Paul, nu se lasă și are întrevederi peste întrevederi cu miniștrii lui Grindeanu. În martie, el se vede cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, și discută principiile unui acord general de cooperare pentru realizarea elicopterului de tip H215M la Ghimbav, la discuții fiind prezent și însărcinatul cu afaceri al ambasadei Germaniei la București, Achim Troester.

În replică, premierul Grindeanu se vede cu reprezentanții Consiliului de Afaceri Americano-Român, discuțiile despre elicopterele americane fiind, iar, pe tapet.

Urmează o pauză, generată, probabil, și de schimbarea de guvern în urma unei scurte crize politice.

Noul guvern se îndreaptă clar spre tabăra americană.
Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a anunțat, ieri că elicopterele de atac cu care va fi înzestrată Armata vor fi produse în România, în acest sens urmând să se realizeze o societate mixtă între Bell Helicopter și o subsidiară a Romarm.
„Am discutat despre crearea unei societăți mixte în România la care să participe Bell Helicopter și Romarm, prin una dintre subsidiarele sale, societate care să facă transferul tehnologic și să producă aceste elicoptere necesare înzestrării Armatei Române. Partenerii de la Bell Helicopter au fost de acord cu această propunere, urmează să negociem chestiunile tehnice și cele legale”, a declarat Țuțuianu, pentru Agerpres.

Brusc, vine știrea-bombă: noul președinte al Franței, Emanuel Macron, descinde la București pe 24 august, la doar opt săptămîni după vizita lui Iohannis la el. O întoarcere atît de rapidă a vizitei făcute de președintele român la Paris, în iunie, nu s-a mai pomenit în analele diplomației.

Iohannis, Tudose, Țuțuianu, iezistă vreo iesplicație pe care să o serviți franco-germanilor? Dacă nu, pregătiți-o urgent!…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. americanii au promis sa investeasca masiv in romania si in alte domenii. francezii? nu au bani si nici nu si-au tinut promisiunile

  2. Ca de obicei francezii, dupa ce au impartit tot felul de table si tinichele sau decoratii, pentru unii :), s-au trezit ca au luat americanii caimacul. Looseri! Degeaba mai vine macrou ca deal-ul e facut. De aia l-au si anuntat public…poata sa isi bata si putin joc de ei (a se vedea afacerea mistral). Oricum…ca multi altii…au crezut ca daca urla din toti bojocii cu lupta anticoruptie slugile o sa faca cum vor ei. Nasol! Asa cum nu pot exista doua sabii intr-o teaca, asa nici doi suverani peste mosie (a se vedea recenta si mult „apreciata” imbratisare a suveranului de peste garla. Apropos…daca tot vine, poate ne spune ceva despre dl. Lalague…pe unde este, ce mai face, daca mai vine pe la noi …aaa…si poate mai imparte ceva legiuni de oroare :)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998