CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

MAE confirmă oficial: Turneul președintelui în Africa – o oportunitate pentru dinamizarea relațiilor

5 comentarii / 3280 vizualizări / 2 august 2023

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, confirmă oficial pregătirea unui mare turneu african al președintelui Klaus Iohannis, vehiculat de ceva vreme sub formă de zvonuri, și spune că acesta va fi o oportunitate în strîngerea relațiilor cu statele africane, în special din zona sub-sahariană.

În răspunsul la interpelarea oficială a senatorului PSD Marius Toanchină legată de oportunitatea unui turneu prezidențial în Africa, ministrul de Externe a dat recent următorul răspuns:

”Cu referire la întrebarea dumneavoastră având ca obiect ,,solicitare privind transmiterea unui punct de vedere referitor la oportunitatea turneului Președintelui României în Africa”, doresc să vă comunic următoarele aspecte de interes:
După cum cunoașteți, potrivit programului de guvernare, MAE acționează pentru urmărirea intereselor naționale ale României, inclusiv pe dimensiunea lor globală, pentru dezvoltarea relațiilor cu statele continentului african. Una dintre premisele pe care se bazează această activitate, suplimentar față de interesele economice, politice și culturale bilaterale, este faptul că înțelegerea mai profundă a acestui spațiu (cu care țara noastră are relații tradiționale, beneficiind și de o reputație foarte bună) contribuie la consolidarea profilului și influenței României la nivelul UE, pentru care Africa este o prioritate strategică.
În raport cu statele continentului african, programul de guvernare subliniază importanța aprofundării dialogului politic, într-o cheie partenerială, proces care este relevant pentru interesele economice și securitare ale României.
România își propune revigorarea relațiilor cu Africa Subsahariană la un nivel superior de ambiție, adaptat noilor realități românești și africane și noului profit strategic al fiecărui partener. Această revigorare se va face prin urmărirea valorilor și intereselor comune, în principal în plan politic și economic, al cooperării multilaterale și internaționale. Reconectarea politică la spatiul african se face prin dezvoltarea și diversificarea relațiilor bilaterale cu statele africane, inclusiv prin redinamizarea vizitelor la nivel înalt atât în România, cât și pe continentul african.
Perspectiva unui turneu al Președintelui României în Africa reprezintă o oportunitate politică pentru dinamizarea relațiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al României și se înscrie în linia strategiei politicii externe comune a UE ca actor global, fără a intra în contradicție cu celelalte obiective de politică internă” mai scrie Odobescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Splendid se exprima Dna. Odobescu, ex consiliera lu’ Sefu’
  Mananca kkt cu eleganta si cu lingura de argint, aproape nu miroase.
  Deci Plavanul o plimba pe Geta pe la africani si mai sparge vreun milion de coco, ca are balta peste.

 2. Ei, da! În sfârșit! De când așteptăm aceasta știre! Băiatul nu ratează nimic. Urmează Noua Zeelanda, probabil. Iar Odobeasca a fost nominalizata de la bucătărie direct la MAE, sa-i aranjeze turneul absolut inutil. Cate rezidente pentru vârstnici și copii s-ar putea face cu milioanele pe care le toaca acest cuplu sinistru?

 3. Cum e posibil ca prostalăul român să stea cu bale la gură și să privească cum porcul neamț de la Cotroceni suge din bugetul statului alcătuit din banii noștri ai tuturor celor ce mai producem în România pentru a-și plimba koorva pe toate meridianele globului? Măi? Noi chiar nu mai ducem niciun președinte la Târgoviște? Orice trădător poate face ce vrea el din România și noi chiar nu luăm nicio atitudine?

 4. Ce dinamizare? Pai de cand nu am mai avut noi relatii cu statele africane? Din 25 decembrie 1989? Dar ne precizeaza ca ”mai ales cu statele din zona sub-sahariană”, adica acelea care sunt sub tutela SUA. Armele din Ucraina au fost redirectionate spre Sahel, ca sa fie inarmate grupurile pro-americane. Africanii au destule animale exotice, nu le trebuie si rumegătorul nostru. El se duce ca un trimis special ca sa faca propaganda SUA impotriva Rusiei. De cand Rusia a format aliante, el s-a tot dus pe banii nostri, ba in Brazilia, ba in Japonia, ca sa guițe despre cat de rău e Putin si cat de perfect e Zelenski si de măreață Ucraina. Nu are el puterea de convingere sa sparga aliante intre state. Un penibil de care se folosesc unii, iar el se crede de o importanță maximă. Sper sa nimereasca in vreo ambuscadă. Vinul de Odobești se arată la fel de prost ca predecesorul Aurescu.

 5. Africa Subsahariana cuprinde catea zeci de tari („sub Sahara”), de la alea din nord (Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia, Suda, Eriteea, Republica Centrafticana) si pana-n sud (in Africa de Sud). Faraonu’ nostru unde anume se duce? Cu ce scop?

  Ce s-a intamplat concret si palpabil dupa vizita „de succes” a faraonului in Brazilia? Ce contracte comerciale a incheiat, concret, Romania?

  De acelasi „succes” o sa fie si vizita in Africa Subsahariana, fiindca are acelasi scop ca vizita in Brazilia, respectiv de a-i irita pe rusi.

  Hai sictir, pha!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998